Amiga 1200 a čtečka CF karet

Donedávna jsem řešil problém přenosu dat na svoji Amigu. Workbench, programy a hry jsem po dlouhá léta uchovával na PC. Když jsem si však znovu pořídil skutečnou Amigu 1200, neměl jsem tyto data jak přenést zpět... Kopírování na diskety pomocí PC0 bylo celkem k ničemu a zdlouhavé, CD-Rom mechanika mi záhadně nefunguje... Pak jsem však uviděl na internetu možnost přenášet data pomocí Compact Flash paměťové karty.

Vybral jsem si zařízení Compact Flash CF to PC Card PCMCIA Adapter z AliExpressu za 66,- Kč, a do nové čtečky jsem hned koupil i SanDisk CompactFlash ULTRA 8GB za 335,- Kč.

cf adapter

Instalace je bezproblémová, ale aby bylo zařízení viděno v Amize, musíte nahrát do DEVS: ovladače CFD, které najdete na Aminetu. Když už naše Amiga uvidí Flash (viděn jako další disk), byly by hezké zvýšit funkčnost celého zařízení. Za tímto účelem nainstalujeme ovladače Fat95 a náš počítač si bude moci bez problémů vyměňovat data s PC. Ano, to není omyl. Stačí vložit adaptér s kartou do PC (do notebooku do PCMCIA konektoru nebo přes adaptér např. do USB) a již rychle a bezbolestně můžeme přenášet data z PC na Amigu a opačně.

Revoluční je fakt, že toto zařízení je typu Hot PnP! Co to znamená? To, že není nutné vypínat počítač, abychom mohli vložit kartu. Dobrých věcí je víc, třeba i to, že po opětovném vložení do PCMCIA portu, se Flash objeví okamžitě, podobně jako disketa vložena do FDD mechaniky. 

Instalace programů pro obsluhu Compact Flash PCMCIA

Pro oživení čtečky budeme potřebovat: 

  • Archiv CFD ke stažení na Aminetu.
  • Archiv Fat95 ke stažení také na Aminetu

Instalace těchto balíků by nikomu neměla činit problémy, dokonce ani začátečníkovi. Stažené archivy stačí rozbalit a zkopírovat soubor compactflash.device do složky DEVS: a soubor CF0, označující naší mechaniku (CF), do DEVS:DOSDrivers.

Dalším krokem je instalace Fat95, jenž má vlastní instalátor v několika jazykových verzích. Stačí tedy kliknout na ikonu instalátoru, který se postará o vše potřebné. Takto upravený systém restartujeme a po jeho opětovném spuštění bychom měli vidět nový disk.

Obsluha čtečky karet CF

Mohla by se to zdát jako banální věc, ale je tomu tak? Musíme mít na paměti několik základních pravidel při používání čtečky. Čtečka je zařízení Hot PnP, či-li jej lze připojovat a odpojovat během práce počítače, ale důležitá věc, neřku-li nejdůležitější je, aby se vytahovala celá karta společně s pamětí. Pokud vytáhneme samotnou paměť, tak vzniká velká pravděpodobnost poškození CF paměti nebo samotné čtečky. Také se může stát, že po restartu počítač kartu neuvidí. Tím se nemá cenu trápit, stačí jen znovu restartovat počítač a už by mělo být vše v pořádku. Je to vina PCMCIA konektoru v Amize - občas se prostě zablokuje.

Závěr

Rozhraní Flash pro PCMCIA konektor je opravdu dobré řešení. Je k sehnání prakticky v jakémkoliv hypermarketu nebo v obchodě s počítačovými komponentami. Do testované čtečky lze použít Flash karty typu I a II o různých kapacitách od 2 MB do xGB! 

Výhody:

  • Rychlost - v případě 512MB karty probíhá čtení rychlostí 1,6 MB/s a zápis 800 kB/s (čím větší karta, tím větší přenosová rychlost)
  • Funkčnost - možnost přenášení dat mezi Amigou, PC a Macem
  • Technologie Hot PnP
  • Dostupnost

Nevýhody:

  • Nic mě nenapadá.

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming