DFA 2.5 - Obratný adresář

on .

Jistě vás již napadlo, že byste svou Amigu mohli použít také k ukládání adres a telefonních čísel svých známých, přátel, zákazníků a kontaktů. K tomu ovšem potřebujete vhodný program. Součástí balíku Magic je "diář" Organizer, který se k tomu dá použít, avšak pro adresy a telefonní čísla existují i specializovanější (tedy lépe uzpůsobené) aplikace. Najdete je pochopitelně především mezi PD softwarem. K nejlepším z nich patří program DFA.

DFA je opravdu kvalitní program, avšak hned na počátku vás musím upozornit, že se jedná o shareware. Autor DFA, Dirk Federlein, je zakládajícím členem sdružení SASG (Standardized Amiga Shareware Group), jehož cílem je za jednotnou cenu 20 USD či 30 DEM poskytovat kvalitní software s trvalou podporou. Součástí všech SASG produktů je standardizovaný registrační program, který má tuto záležitost maximálně usnadnit (jen vám neporadí, kde vzít
peníze).

Poslední verze DFA nese číslo 2.5 a je to opravdu propracovaná aplikace, která nijak nezaostává za komerčními produkty. Instalaci samozřejmě obstarává Installer. Ten nainstaluje jednotlivé části programu, protože DFA má modulární strukturu. Obvykle do adresáře WBStartup se umístí soubor DFA (46 KB), který funguje jako server programu. Stará se o spolupráci s ARexxem a aplikační ikonou. Další částí je DFAEditor (120 KB), který umožňuje vlastní práci s daty. A konečně je tu konfigurační utilita DFAPrefs (95 KB). Společné funkce jsou pak umístěny do knihovny "DFA.library" (83 KB). Díky modulární stavbě má DFA mnohem nižší nároky na RAM, protože v paměti je vždy pouze to, co právě potřebujete. Podle autora programu potřebuje DFA OS 2.x nebo vyšší a 1 MB RAM. Adresy ovšem během práce program udržuje v paměti, takže pro velké seznamy dat se hodí větší paměť. Disk je samozřejmě také vhodný, nouzově lze vystačit i se dvěma disketovými mechanikami.

Po spuštění DFA serveru se přítomnost programu projevuje pouze aplikační ikonou ve Workbenchi. Když na ní dvakrát klepnete, otevře se základní okno editoru. Protože DFA je komodita, můžete editor vyvolat také jako rozhraní komodity. Kromě toho můžete jednotlivé části DFA spouštět jako samostatné programy.

Editor nabídne seznam všech již zadaných adres, které nahraje z implicitně nastaveného adresového souboru. (DFA pracuje se soubory speciálního formátu, do nichž ukládá adresy. V jednom okamžiku můžete pracovat pouze s jedním souborem, ovšem různé soubory lze navzájem spojovat).

dfa2

Nad adresami je lišta ikon, jimiž se nastavuje způsob zobrazení adres a také umožňují zadávat nové adresy a editovat adresy již zadané. Adresu lze též editovat, když na ní dvakrát klepnete myší. Editace adres probíhá v dalším samostatném okně. Adresy můžete zařazovat do osmi různých skupin, což dovoluje jejich členění (například na známé, přátele, nepřátele a oficiální kontakty), skupiny si samozřejmě můžete nazvat sami.

dfa3

Za zmínku též stojí nápověda ikon hlavního okna - když nad ikonu přemístíte ukazatel myši, v gadgetu "i" se objeví popis funkce ikony.

Okno dále obsahuje gadgety, jimiž můžete vybírat adresy. Další ovládací prvky naleznete v menu, odkud mimo jiné můžete vyvolat konfigurační utilitu.

V základním okně se v seznamu zobrazují zkrácené verze adres, když však nějakou adresu vyberete, ve spodní části okna se objeví další informace. Mimoto můžete vyvolat okno zobrazující celou adresu. Okno plných adres samozřejmě obsahuje gadgety, jimiž se můžete pohybovat celým souborem.

Při prohlížení můžete také adresy filtrovat, DFA pak zobrazí pouze adresy vybrané podle určitého kritéria (například podle skupin) a samozřejmě se nabízí i možnost rychlého vyhledání adresy. Přirozeně lze adresy třídit. Jednak můžete adresy setřiďovat fyzicky a dále je možné měnit setřídění pro zobrazování.

Samotný vzhled výpisů v hlavním okně DFA také můžete v konfigurační utilitě změnit. Možnosti konfigurování jsou velice rozsáhlé, pro běžné potřeby vám budou určitě stačit. Konfigurační utilita má hlavní panel, z něhož se volají další konfigurační okna. Těch je celá řada a fungují asynchronně, můžete tedy pracovat s více okny současně.

Pokud vám nestačí standardně nabízená pole, můžete k adrese navíc připojit vnější textový soubor, který může obsahovat cokoli. Samozřejmě lze pro zpracování a zobrazování těchto souborů nastavit libovolný textový editor a prohlížeč textů.

Když si to nastavíte, bude si DFA adresové soubory a případné vnější soubory automaticky ukládat po každé změně, takže nemusíte mít o data obavy.

Jak vidíte, nabízí DFA prakticky totéž, co "velké databáze", jste omezeni pouze základní strukturou datového souboru. Protože DFA podporuje ARexx (nabízených příkazů jsou desítky), můžete si DFA také programovat, příkazy ARexxu též lze začlenit do menu.

Pokud máte modem, můžete DFA využít k vytáčení zapsaných čísel - k tomu slouží příkaz "Dial". Samozřejmě můžete nastavovat všechny potřebné parametry pro modem. DFA dokonce podporuje práci v amigovských sítích, takže propojené Amigy mohou současně sdílet jeden adresový soubor, to však v našich podmínkách těžko využijete.

Pro jednotlivá okna DFA můžete nastavovat fonty, uživatelské rozhraní se automaticky přizpůsobuje velikosti fontu. Použití češtiny je zcela bezproblémové. Hlavní okno svůj obsah přizpůsobuje změně velikosti a program samozřejmě bez problémů pracuje v různých rozlišeních. Je téměř zbytečné dodávat, že všechny gadgety mají klávesové ekvivalenty a odpovídají zavedeným standardům. Nechybí ani kontextová nápověda ve formátu AmigaGuide, kromě toho se nabízí ještě samostatná "velká" dokumentace v témže formátu. Celkem mají soubory hypertextové dokumentace 400 KB, což dost napovídá o schopnostech DFA. Hlavní dokumentace má podrobný rejstřík, takže lehce najdete, co potřebujete. Je vám jistě jasné, že tato krátká recenze zdaleka nemůže popsat vše, co DFA dokáže. Velký význam pro nás má ovšem podpora standardní lokalizace. (Mimochodem, protože je program zaměřen na USA, pracuje v popisu adresy se státem a zemí. V české lokalizaci by to mohly být třeba kraje - téměř politický problém, že?).

dfa4

Jak již víte, DFA je shareware. Jak je dnes stále běžnější, volně šiřitelná verze DFA má určitá omezení. Ta spočívají v tom, že změněné konfigurační parametry nelze uložit. Můžete si vyzkoušet všechny funkce programu, avšak téměř nic nebudete moci trvale změnit. Je sice pravda, že i tak se dá s programem dobře pracovat, ale využijete pouze zlomek jeho možností. Když zaplatíte registrační poplatek, autor vám pošle softwarový klíč (registrovaný na vaše jméno), který aktivuje vypojené funkce.

Pokud potřebujete na své Amize shromažďovat adresy a pracovat s nimi, je DFA určitě zajímavá volba. Program seženete na Aminetu a také na CD kompletu Aminet Set 2.

Program: DFA
Popis: Výkonná adresová databáze
Verze: 2.5
Autor: Dirk Federlein
Typ: shareware (20 USD)
Zdroj: Aminet, Aminet Set 2

Poznámka: Vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming