DefPubScreen 3.00 - Jak machinovat s veřejnými obrazovkami

on .

Od OS 2.0 nabízí Amiga veřejné (public) obrazovky. To jsou obrazovky, na nichž svá okna může otevřít více programů. Jednu takovou obrazovku určitě znáte - obrazovku Workbenche. Můžete jich ovšem otevřít víc, existují na to různé programy (mnohé z nich by si zasloužily vlastní články).

Jedna veřejná obrazovka je implicitní (default) obrazovkou: na ní se otevírají okna všech programů, které nemají vlastní obrazovku. Implicitní obrazovkou bývá obvykle Workbench. To však lze změnit, některé programy mohou nastavit jako implicitní obrazovku jinou veřejnou obrazovku. Ovšem možná vás napadlo, že by to šlo zařídit ještě lépe - implicitní obrazovkou by vždy mohla být ta veřejná obrazovka, která je právě v popředí.

A právě to dělá program DefPubScreen. Dosáhl třetí verze, takže je již dostatečně vyzrálý. Jeho činnost je prostá - nainstaluje do paměti programový kód (tzv. server), který sleduje, jaká obrazovka je právě v popředí. Když zjistí, že je to veřejná obrazovka, změní její příznaky tak, aby byla implicitní obrazovkou.

defpub

DefPubScreen je komodita (takže OS od 2.04 výše) a nabízí grafické konfigurační rozhraní. To není nijak zvlášť složité. V menu "Settings" můžete nastavit dvě položky - "Shanghai" a "PopPubScreen". Když zapnete první položku, budou se na implicitní veřejné obrazovce v popředí otevírat i okna programů, která se normálně otevírají pouze na Workbenchi (slovou "shanghai" znamená v americkém slangu "ošidit"). Druhá položka způsobí, že se příslušná implicitní veřejná obrazovka přemístí do popředí, když se na ní otevře nějaké okno. Dále tu je seznam "Exclude:" - do něj můžete zapsat názvy obrazovek, které chcete z účinků programu vyloučit. Samozřejmě můžete obrazovky z tohoto seznamu opět odstraňovat.

Ptáte se, k čemu je takový program dobrý? Tady je příklad: na své Amize máte Workbench a dále DirectoryOpus na samostatné obrazovce. Kromě toho jste si nainstalovali několik utilit, které jsou komoditami - řekněme kalendář a kalkulačku. Stiskem aktivační klávesy můžete tyto utility zobrazit (implicitně je spouštíte jako skryté). Normálně se okna těchto utilit otevírají pouze v obrazovce Workbenche, když však použijete DefPubScreen, mohou se objevit i v obrazovce Opusu právě zobrazené v popředí, protože ten také používá veřejnou obrazovku. Tím si ušetříte neustálé přepínání obrazovek, vaše utility vás budou následovat na právě zobrazenou obrazovku. Jistě najdete další možnosti využití.

Instalace této utilitky se jistě vyplatí. Navíc není složitá, stačí jen zkopírovat 9 KB velký soubor a ikonu tam, kam chcete (dobrým místem je adresář WBStartup). Kromě toho ještě potřebujete knihovnu "reqtools.library", jejíž služeb program využívá. (Každý pořádný amigista ovšem tuto knihovnu
již má dávnou nainstalovanou).

DefPubScreen prakticky nespotřebovává výkon CPU a jeho nároky na paměť také příliš nepocítíte (co je dnes 7 KB). Používám tento program již delší dobu a nezaznamenal jsem zatím žádné problémy. Ostatně problémové obrazovky můžete vyloučit seznamem "Exclude:", ale zatím jsem na nic takového nenarazil. Program opravdu používá jen systémově čisté funkce, nevadí mu ani grafická karta.

DefPubScreen prostě patří k těm utilitám, které po čase přestanete vnímat a když pak přijdete k jiné Amize bez ní, hrozně se divíte, že funguje jinak.

Autorem tohoto skvělého dílka je Matt Francis, který nám je navíc věnoval zadarmo. Tento hezký freeware samozřejmě najdete v Aminetu.

Program: DefPubScreen
Popis: Program nastavující jako implicitní obrazovku veřejnou obrazovku, která je právě v popředí
Verze: 3.00
Autor: Matt Francis
Typ: freeware
Zdroj: Aminet

Poznámka: Vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší a knihovnu "reqtools.library"

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming