ReOrg 3.11 - Hbitý reorganizátor

on .

Víte, co je fragmentace disku? Ne? Pak je téměř určitě váš disk fragmentovaný. Jde o tohle: všechny počítače zapisují na disky (a také diskety, ZipDisky, atd.) data (soubory) po blocích - sektorech. Dokud je disk málo zaplněný, jsou sektory jednotlivých souborů pěkně při sobě. Ale když je disk hodně plný, sektory větších souborů se rozptylují po disku. Ještě horší to je, když začnete na disku mazat. Operační systém vlastně soubory fyzicky nemaže, pouze jejich sektory označí jako volné (díky tomu lze obnovovat smazané soubory například programem DiskSalv). Postupem času se sektory souborů rozptýlí po celém disku a právě to je fragmentace. Proč se jí zabývat? Protože může velice podstatně snížit výkon disku. Je to celkem přirozené, pokud jsou sektory soubory blízko sebe, počítač je může z disku načítat takříkajíc "na jeden zátah". Sektory fragmentovaného souboru jsou rozptýleny po celém disku, takže se načítání (zápis samozřejmě také) prodlouží o dobu nutnou k přechodu mezi různými oblastmi disku. Rychlost disku tak může klesnout na zlomek původní
hodnoty.

Teď vás jistě napadá, že by se s fragmentací něco mělo dělat. Jedna možnost existuje vždy: můžete obsah disku zazálohovat, disk znovu zformátovat a opět na něj nahrát data. To samozřejmě není právě pohodlný způsob, a tak se brzy objevily programy schopné disk defragmentovat bez ztráty dat. Pro MS- DOS takových programů existuje několik, jeden (jednodušší, nicméně funkční) se s MS-DOSem přímo dodává.

Amiga bohužel nemá ve standardní výbavě defragmentační program, avšak nemusíte zoufat. Jako obvykle řešení skýtá nedozírný oceán PD softwaru. Zřejmě nejlepším defragmentačním programem pro Amigu je ReOrg. Jeho autorem je Holger Kruse (pravděpodobně původem Němec, žije však v USA) a poslední mně známá verze má číslo 3.11. ReOrg je shareware, pokud program používáte pravidelně, měli byste Holgerovi zaslat 10 USD.

Hned na začátek musím říci, že si je opravdu zaslouží. Není to totiž jen pouhý defragmentátor, umí i další zajímavé věci. Především může pracovat ve dvou režimech - dvoudiskovém a jednodiskovém. Ve dvoudiskovém režimu funguje vlastně jako kopírovací program, který data přenese z jednoho média na druhé a současně je defragmentuje. To se dá využít hlavně pro diskety, ovšem pro pevné disky téměř jistě použijete režim jednodiskový, v němž disk prostě "přerovnáte na místě". ReOrg samozřejmě odstraňuje fragmentaci souborů, ale také defragmentuje adresáře. AmigaDOS totiž narozdíl od většiny jiných systémů neukládá adresáře do souvislých bloků. Fragmentace adresářů má za následek pomalé načítání adresářů, ReOrg je může dost podstatně zrychlit.

Použít můžete každé médium používající souborový systém AmigaDOSu a podporující zápis - diskety, disky, ZipDisky, atd. ReOrg podporuje různé velikosti bloků, sotva se setkáte s médiem, s nímž by si neporadil. Pro mnohé také bude zajímavá informace o tom, že ReO rg při defragmentaci je schopen správně zpracovávat zástupce (links) obou typů (hard links i soft links).

ReOrg však nabízí ještě další věc, která je opravdu skvělá. Asi víte, že AmigaDOS nabízí několik různých formátů souborového systému. Historicky první byl Old File System (OFS), který omezoval velikost diskového oddílu na 49 MB a byl dost pomalý. Pak přišel Fast File System (FFS), který se od OS 2.04 stal standardní součástí AmigaDOSu, navíc OS 2.04 zlepšil práci s adresáři. Dalším vylepšením byl International Fast File System (Intl FFS), který bere ohled na národní jazyky. A s OS 3.x přišel Directory-Cache Fast File System (DCFFS), který používá speciální blok pro adresáře, čímž zrychluje jejich načítání. Pokud chcete standardními prostředky AmigaDOSu změnit souborový systém diskety nebo diskového oddílu, nezbývá vám, než oddíl či disketu přeformátovat a znovu na ní nahrát data (která mezitím musíte uložit jinam). Avšak pokud máte ReOrg, jde to i jinak - současně s defragmentací je ReOrg schopen změnit souborový systém bez ztráty dat. Změny jsou možné všemi směry, samozřejmě jsou jistá omezení při přechodu z novějšího na starší formát.

Teď vás jistě zajímá, co ReOrg potřebuje. Nepřekvapí požadavek na OS 2.04 nebo vyšší, větší problém pro některé uživatele však může být kapacita RAM. Samotný program pro svou práci potřebuje 400 KB (vlastní program je ovšem pouze 115 KB velký). Dále potřebuje 7 KB pro každý megabyte média plus šestinásobek velikosti jedné stopy a pak ještě tzv. bezpečnostní paměť (je to rezerva pro nenadálé situace), obvykle 150 KB. Dokumentace programu uvádí tři příklady - pro běžnou DD disketu 880 KB budete potřebovat 589 KB RAM, pro disk 40 MB již 926 KB a pro disk 200 MB musíte vyšetřit 2046 KB RAM. Z toho plyne, že na A1200 je ReOrg bez Fast RAM použitelný pouze omezeně. Máte-li potřebnou RAM, můžete si program bez váhání nainstalovat, s čímž vám pomůže Installer.

Když ReOrg spustíte (ikonou nebo z CLI), nabídne vám standardní grafické uživatelské rozhraní. V posuvném seznamu si vyberete mechaniku, jejíž médium chcete defragmentovat. Všechno ostatní můžete nastavit srozumitelnými gadgety. Pracovní režim nastavíte gadgetem "Mode". Velký pozor si však dejte na gadget "Format". Pokud má hodnotu "On", ReOrg defragmentovaný disk zformátuje! Formátování má smysl ve dvoudiskovém režimu, kdy může zrychlit kopírování z diskety na disketu. Gadget "Workbench Mode" obvykle ponecháte zapnutý, protože přikáže programu ukládat soubory ikon takovým způsobem, aby se načítaly rychleji do oken Workbenche. Dále si můžete zapnout verifikaci zápisu, avšak u pevných disků to raději nedělejte (za určitých okolností to může vést až ke ztrátě dat).

Velice zajímavá je možnost grafického zobrazení uspořádání sektorů, takže přímo vidíte, co se při defragmentaci děje. Samozřejmě to trochu zpomaluje práci, ale pod OS 3.x a s rychlejším procesorem je snížení rychlosti zanedbatelné.

Gadgetem "Advanced options..." můžete zobrazit další okno, v němž se dá nastavit řada dalších parametrů. Mimo jiné jsou zde gadgety, jimiž nastavíte změnu souborového systému. Zajímavá je také možnost defragmentaci pouze simulovat, můžete si tak předem ověřit, jak to bude fungovat, což je vhodné například pro nová média. Samozřejmě vám simulace nedá absolutní záruku, že to tak proběhne i ve skutečnosti, ale rozhodně je to významná pomoc. V okně "ReOrg advanced options" najdete ještě řadu dalších gadgetů, avšak s nimi je třeba manipulovat opatrně. Nevhodně nastavenými hodnotami se můžete někdy připravit o data, rozhodně si pozorně přečtěte dokumentaci. Pokud vám to ještě nestačí, můžete si vytvořit "option file", speciální soubor s dalšími parametry. Když máte vše nastaveno, můžete spustit defragmentaci gadgetem "Start".

ReOrg nejprve médium pečlivě zkoumá, když je s výsledkem spokojen (nenalezl žádné závažné chyby), spustí vlastní defragmentaci. Ta probíhá v několika fázích, o nichž program svědomitě informuje. Máte-li zapnuté grafické zobrazování sektorů, přímo vidíte, jak ReOrg přemisťuje sektory. Pro klid duše je velice užitečný údaj o tom, za jak dlouho bude operace dokončena.

A to obvykle netrvá příliš dlouho. Poměrně vysoké požadavky programu na kapacitu RAM se vám vrátí v jeho rychlosti. Máte-li dost Fast RAM a procesor 68030, trvá optimalizace běžného diskového oddílu jen několik minut. Například já mám pro systém vyhrazen 30 MB velký diskový oddíl. Jeho defragmentace trvala okolo 5 minut. Podle údajů autora programu trvá defragmentace diskety na Amize s CPU 68000 1:30 až 1:40 minuty, na Amize s CPU 68030 pak 1:20 až 1:30 minuty. Optimalizace 40 MB disku by na Amize s CPU 68000 měla zabrat 10 až 15 minut, u rychlejších Amig je to ještě mnohem méně.

Zrychlení disků po defragmentaci je opravdu znát, zvláště urychlené načítání ikon je dobře patrné. O významu defragmentace jsem se nejlépe přesvědčil na jednom ze svých ZipDisků. Postupně jsem na něj přenášel obsah disket s PD softwarem a když již zbývalo jen 20 MB volné kapacity, rychlost média prudce poklesla téměř na úroveň diskety (disk ovšem obsahoval asi 700 souborů a desítky adresářů). Po defragmentaci se rychlost opět vrátila na původní hodnoty blížící se pevnému disku.

reorg

Jak vidíte, je to program zručný, rychlý a také, což je snad nejdůležitější, spolehlivý. Má spoustu funkcí zabezpečujících vaše data. Nicméně i zde platí, že před defragmentací v jednodiskovém režimu je vhodné disk nejdříve zálohovat, protože když například dojde k výpadku proudu, může být disk poškozen tak, že jeho obsah již neobnovíte (elektrickou síť bohužel ReOrg defragmentovat neumí). Mimochodem, výborným prostředkem pro zálohování je právě ZipDrive, zálohování po 100 MB "špalcích" je docela přijatelné, zatímco o disketách to již dnes říci nejde.

Velmi propracované je uživatelské rozhraní programu. Striktně se drží předepsaných standardů Amigy, všechny gadgety nabízejí klávesové ekvivalenty. Má také menu, s jehož pomocí můžete ukládat a nahrávat různé konfigurace programu. Program též podporuje řadu ToolTypes a argumentů CLI, kterými můžete nastavit úplně všechno.

Podporuje katalogy, takže lokalizaci nestojí nic v cestě (ostatně balík katalogů Czech Magic Pack katalog pro ReOrg obsahuje). Skutečně propracovaná je však nápověda. Tu samozřejmě tvoří soubor formátu AmigaGuide, avšak nápověda je opravdu kontextová. Když stisknete klávesu Help nad určitým gadgetem, zobrazí se nápověda pro tento gadget.

ReOrg pracuje dobře v multitaskingu, ovšem provozování dalších programů současně s defragmentací není příliš moudré. Pokud některý z programů zhroutí systém, bude to mít stejný účinek jako výpadek proudu (záměrný reset samozřejmě také, ale tak hloupá snad většina uživatelů není). Navíc vám budou další programy zabírat tolik potřebnou paměť.

ReOrg je opravdu skvělý program, který by spolu s programem DiskSalv neměl chybět žádnému amigistovi. Bylo by žádoucí, aby něco podobného bylo ve standardní výbavě Amigy (co takhle ReOrg Lite, Amiga Technologies?).

Sehnat tento program není těžké, je samozřejmě v Aminetu a na CD-ROM řady Aminet.

Program: ReOrg
Popis: Rychlý a spolehlivý program pro defragmentaci disků AmigaDOSu
Verze: 3.11
Autor: Holger Kruse
Typ: shareware (10 USD)
Zdroj: Aminet, Aminet CD

Poznámka: Vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší, pro větší disky také dostatek RAM

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming