ReqChange 3.6 - Vyměňte si requestery

on .

Velice podstatnou součástí uživatelského rozhraní Amigy (Intuitionu) jsou requestery (jsem zvědav, jestli někdo někdy najde vhodný český termín - mě zatím žádný rozumný nenapadá).

V dobách OS 1.3 mezi requestery nevládla přílišná standardizace, pouze základní requestery systémových hlášení Intuitionu měly jednotný střih. Souborové requestery měl snad každý program své. Brzy se ovšem objevilo několik knihoven, které nabízely také standardizované souborové requestery, později i requestery pro výběr fontů. Největší význam z nich měly (a do jisté míry i dnes mají) knihovny ARP a REQ.

OS 2.x přinesl konečně standardizaci requesterů na systémové úrovni. Nová knihovna ASL přinesla standardní requestery pro výběr souborů a fontů a později také pro výběr zobrazovacích režimů. Jenže nebyl by to Commodore, aby tu nebyl háček. Knihovna ASL sice konečně umožnila tolik žádoucí standardizaci, avšak kvalita těchto requesterů rozhodně nebyla a není právě špičková (i když ve verzi pro OS 3.x došlo k podstatným zlepšením). Zvláště to vyniklo v porovnání s PD konkurencí, kde se především prosadila knihovna "reqtools.library" (autor Nico Francois). Řada PD programů používá pro requestery právě tuto knihovnu. Komerční programy se ovšem z pochopitelných důvodů raději drží standardu ASL. Popis knihovny ReqTools by potřeboval vlastní článek, zde stačí říci, že tyto requestery lépe vypadají, lépe se ovládají (například seznam zařízení a svazků zobrazíte pravým tlačítkem myší) a jsou rychlejší. Příjemná je také možnost nechat requestery zobrazovat pod ukazatelem myši (zvláště vhodné pro requestery Intuitionu, jež se normálně zobrazují vždy v levém horním rohu obrazovky). Rovněž jsou tyto requestery mnohem lépe konfigurovatelné.

Nebyla by to však Amiga, aby se nenašlo řešení. Poměrně otevřená a silně objektová architektura Amigy totiž dovoluje náhradu standardních requesterů jinými. Součástí distribučního archivu "reqtools.library" je drobná utilita RTPatch, která tyto náhrady provádí. Není účinná zcela stoprocentně, ale funguje.

Avšak naprostou špičkou je dnes zřejmě utilita ReqChange, která dovoluje skutečně dokonalou náhradu requesterů. Hned na začátek je však třeba říci, že ReqChange je shareware a volně šiřitelná verze má navíc omezené některé funkce. Pokud chcete plně využít všech možností, musíte se zaregistrovat za 10 USD. Autor ReqChange, Švéd Magnus Holmgren, vám poté pošle softwarový klíč (keyfile), který aktivuje všechny zablokované funkce. (Klíč byl zaveden až v poslední verzi 3.6, nižší verze jej nemají). Jak je běžné, funguje od OS 2.04. Dále již potřebujete pouze knihovnu "reqtools.library" (jež je ostatně součástí distribuce ReqChange).

reqchng

ReqChange nahrazuje requestery knihoven ASL, ARP a REQ a také základní systémové requestery Intuitionu requestery knihovny "reqtools.library" (tyto knihovny samozřejmě musíte mít také, ReqChange nahrazuje pouze requestery, nikoli další funkce uvedených knihoven). ReqChange dokonce přidává nové funkce i requesterům ReqTools. Pokud to je možné, nahrazuje ReqChange všechny requestery příslušných knihoven a smaží se přitom emulovat všechny funkce. Existují určité případy, kdy to nejde, ale většinu uživatelů nemusí příliš zajímat. A jestliže se přesto najde program, který po změně requesterů nefunguje, můžete jej zanést do seznamu výjimek a ReqChange jej nechá být. Díky této funkci jsou problémy s kompatibilitou prakticky vyloučené.

Vedle samotné náhrady requesterů však nabízí ReqChange ještě další funkce. Pro requestery Intuitionu připojuje funkci AssignWedge. Když se vy nebo nějaký program pokusí přistoupit ke svazku, který není nainstalován, objeví se requester s žádostí "Please insert volume <XXX> in any drive". Funkce AssignWedge přidá ke standardním gadgetům "Retry" a "Cancel" tohoto requesteru ještě další tři. Gadget "Mount" umožňuje dodatečnou instalaci příslušného zařízení (samozřejmě musíte mít odpovídající instalační soubor nebo ikonu). Gadget "Assign..." otevře souborový requester, v němž můžete vybrat adresář, jemuž bude poté přiřazeno logické jméno odpovídající žádanému svazku (účinek je stejný jako při použití příkazu ASSIGN). Tento gadget asi využijete nejčastěji. Hodí se například při testování nových programů. Jestliže při instalaci zapomenete na přiřazení logických jmen, můžete to takto zařídit dodatečně. A konečně gadget "Deny" požadavek zruší a zanese příslušný svazek do speciálního seznamu a pokud se znovu objeví stejný požadavek, ReqChange requester automaticky zruší (to však umožňuje pouze registrovaná verze).

Další zajímavou funkcí je možnost odesílat příkazy ARexxu, když se otevře určitý requester. Requestery můžete rozlišovat podle typu, podle titulu, podle programu, který je vyvolal a textové a číselné requestery také podle obsahu. Vzhledem k možnostem ARexxu (nezapomínejte, že přes ARexx lze spouštět příkazy AmigaDOSu a volat další programy) mohou requestery dělat spoustu věcí. Například není takto problém requestery ozvučit. Nebo jestliže se objeví hlášení o tom, že je disketa v mechanice poškozená, může se automaticky spustit program DiskSalv. Možností je spousta, omezuje vás pouze vlastní fantazie. U textových requesterů navíc můžete nastavit automatickou volbu některého z gadgetů requesteru, takže ARexx může requester vyřídit zcela automaticky (je ovšem nutná jistá opatrnost a určité programátorské zkušenosti). Také tato funkce je však v neregistrované verzi poněkud omezená.

Jak vidíte, je toho hodně. ReqChange rozhodně stojí za instalaci. Ta vám nedá příliš práce, protože ji obstarává Installer. Docela zajímává je vlastní struktura utility. Jádrem je knihovna "reqchange.library" (22 KB), jež také jediná zůstává trvale v paměti. Vlastní spuštění utility zajišťuje drobný prográmek StartRC (1200 bytů), který obvykle umístíte do adresáře WBStartup.

Konfigurování všech výše popsaných funkcí zajišťuje konfigurační editor ReqChange (42 KB), který se samozřejmě nainstaluje do adresáře Prefs. Knihovna "reqtools.library" má také svůj konfigurační editor, který najdete též v distribučním archívu ReqChange. Konfigurační editor ReqChange ovšem může přímo nastavovat i řadu parametrů pro requestery ReqTools.

Konfigurační editor má plně standardní uživatelské rozhraní, všechny gadgety jsou vybaveny klávesovými ekvivalenty. Pro složitější funkce jako jsou příkazy ARexxu vázané na requestery otevírá další okna, která jsou asynchronní, tedy je možno mezi jednotlivými okny volně přecházet. Samozřejmě používá katalogy, takže lokalizace je snadná.

Dokumentace ve formátu AmigaGuide může sloužit jako kontextová nápověda, když je správně nainstalovaná, stisk klávesy Help otevře popis právě aktivního okna. Je to celkem slušné, ovšem některé programy nabízejí nápovědu vztaženou přímo k jednotlivým gadgetům. Máte-li OS 3.x a MultiView, můžete v nápovědě dokonce zobrazit obrázky (jde to pomocí jednoduchého triku, který se začíná stále více používat). Při instalaci pod OS 3.x také můžete nápovědu upravit tak, aby zalamovala řádky podle velikosti zobrazovacího okna. Z hlediska obsahu je nápověda zpracovaná velmi dobře, najdete tu odpověď na vše, co potřebujete.

Drobná kuriozita: v distribučním archívu rovněž najdete fotografii neoholeného autora ReqChange ve formátu JPEG (v tomto formátu je samozřejmě fotografie, ne Magnus).

Z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že vše funguje, jak má. Ostatně již verze 3.2 byla dobře použitelná a s verzí 3.6 jsem absolutně spokojen.

ReqChange patří k tomu nejlepšímu, co dnes v PD softwaru najdete. A jak se zdá, stále se vyvíjí, i když na verzi 3.6 již mnoho prostoru k zlepšování není (sám autor však pár nápadů má). ReqChange 3.6 samozřejmě naleznete v Aminetu a také na CD kompletu Aminet Set 2.

Program: ReqChange
Popis: Utilita nahrazující standardní requestery a requestery některých často používaných knihoven requestery knihovny ReqTools.
Verze: 3.6
Autor: Magnus Holmgren
Typ: shareware (10 USD)
Zdroj: Aminet, Aminet Set 2

Poznámka: Vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming