SaintGuide 1.13 - Hyperpisálek

on .

Každý z vás se jistě již na Amize setkal s hypertextem (obvykle maskovaným pod názvem AmigaGuide). A napadlo vás někdy, jak se tyto hypertextové soubory vlastně tvoří?

Samozřejmě, zprvu se používala nejpřímější metoda - ruční tvorba. Ovšem správné umístění všech hypertextových "zavináčů" je práce vyžadující trpělivost orientálního mnicha. Není divu, že se začaly objevovat různé programy usnadňující tvorbu souborů AmigaGuide.

Přístupy těchto programů jsou dva - jedna kategorie umožňuje složit hypertextový soubor z již existujících textů, zatímco druhá převádí speciálně formátovaný text do formátu AmigaGuide.

A do druhé kategorie patří také program SaintGuide. Nejprve musíte v libovolném editoru napsat ASCII text. Kromě textu ovšem musí obsahovat určité speciální znaky, které SaintGuide převede na hypertextové příkazy. Musíte však mít OS 2.04 nebo vyšší, jinak program odmítne fungovat.

Jedná se celkem o šest zvláštních znaků. Zaprvé musíte v textu vyznačit jednotlivé úseky (nodes - uzly). Uzel uvedete tečkou (".") na začátku řádku. Následuje jméno uzlu, případně jeho titul. Na uzly pak můžete odkazovat hyperspoji (links). Ty uvádí znak "`" (ASCII 96). Do těchto znaků uzavřete název spoje a název uzlu, na který spoj odkazuje. Výsledkem bude "tlačítko", kterým se můžete přemístit na jiné místo textu. Dále můžete do textu vkládat komentáře (uvozené středníkem ";"), které se nepřevedou do hypertextového souboru.

Od OS 3.0 podporuje formát AmigaGuide také styly písma - tučné písmo, kurzívu a podtržené písmo. I pro styly písma existují formátovací znaky, text uzavřený v těchto znacích bude mít příslušný styl. Styly písma lze samozřejmě libovolně kombinovat.

Až napíšete text, přijde ke slovu vlastní program SaintGuide. Můžete ho spustit z Worbkenche ikonou, nebo příkazem z CLI. Při spuštění z Workbenche otevře requester (používá k tomu knihovnu "reqtools.library", kterou tedy musíte mít nainstalovanou), v němž zvolíte vstupní textový soubor a v dalším requesteru zadáte název výstupního souboru AmigaGuide. V CLI prostě zadáte jména souborů, kromě toho můžete argumentem QUIET určit, že se nebudou vypisovat žádná hlášení o průběhu konverze. Když v CLI použijete argument NOSAVE, program pouze překontroluje zdrojový text a nic neuloží. To se hodí pro předběžnou kontrolu, zda je vstupní text v pořádku. V každém případě je výsledkem soubor ve formátu AmigaGuide.

Program SaintGuide je napsán v assembleru (dnes již docela rarita), a díky tomu zabírá "celých" 7404 bytů. Dokumentaci ve formátu AmigaGuide si samozřejmě program vytvořil svými vlastními postředky, ovšem vstupní text musel dodat jeho autor, Švéd Torbjörn Hansson. Se skandinávskou nezištností tento program dal k dispozici všem uživatelům zdarma, SaintGuide je freeware.

Program jsem samozřejmě vyzkoušel. Chvíli mně trvalo, než jsme správně napsal zdrojový text, ale pak to již šlo dobře. Program je stabilní a dělá opravdu to, co má. Také rychlost je velmi přijatelná. Potíže nejsou ani s češtinou.

SaintGuide je výborný nástroj pro tvorbu souborů AmigaGuide z "ničeho". Pokud ovšem budete potřebovat další hypertextové speciality, musíte použít jiné nástroje, protože SaintGuide podporuje pouze základní vlastnosti tohoto formátu. Velmi rozsáhlé manipulace se soubory AmigaGuoide umožňuje PD program Heddley. Také existují speciální programy pro vytvoření obsahu či rejstříku hypertextového souboru. Ovšem pro tvorbu základního souboru se mně zatím SaintGuide osvědčil nejlépe. Vstupní text mohu připravit v textovém editoru a až je konečně vypilovaný, SaintGuide z něj udělá hypertext. A samozřejmě poté mohou nastoupit další nástroje, které hypertext dále vyšperkují. Pokud tvoříte vlastní soubory AmigaGuide, neměl by v sadě vašich nástrojů program SaintGuide chybět. Seženete jej snadno, protože se potuluje v Aminetu.

Program: SaintGuide
Popis: Program usnadňující tvorbu souborů AmigaGuide
Verze: 1.13
Autor: Torbjörn Hansson
Typ: freeware
Zdroj: Aminet

Poznámka: Vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší, pro práci pod Workbenchem potřebuje knihovnu "reqtools.library"

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming