Angie 3.6 - Pružná Angie

on .

Ne, neočekávejte líčení erotických dobrodružství, Angie je zkratka z "Another Great Intuition Enhancer" a je to velmi zajímavá (a nedoceněná) PD utilita.

Napsal ji Franz Schwarz již v roce 1993, kdy se dostal až k verzi 3.6. Od té doby již vývoj programu nepokračuje, ale i dnes je na úrovni. Mimochodem, název Angie autor zvolil ze tří důvodů - jako výše zmíněnou zkratku, dále je to píseň Rolling Stones a navíc hezké (dívčí) jméno.

Angie je opravdu zajímavá utilita. Franzovým záměrem bylo umožnit maximální konfigurovatelnost uživatelského rozhraní Amigy - Intuitionu. To se mu opravdu povedlo. Angie funguje v podstatě jako jakýsi dispečink, který přijímá všechny stisky kláves a tlačítek myši a další vstupní události Intuitionu a nějak na ně reaguje. Nejlépe se to vysvětlí, když se podíváme na uživatelské rozhraní programu.

Nejprve ovšem musíte Angie nainstalovat, což obstará dávkový soubor AmigaDOSu (Installer to není, avšak funguje to). Kromě vlastního programu (zabírá 55 KB) se může také nainstalovat německý katalog a tři další doprovodné utility.

angie

Angie je komodita, takže můžete snadno zobrazit její uživatelské rozhraní. To je slušně propracované, všechny gadgety mají klávesové ekvivalenty a zcela vyhovuje zavedeným standardům.

Na první pohled nevypadá rozhraní nijak složitě. V pravém horním rohu okna je několik gadgetů, jimiž především nastavujete funkci "Window Hunting" - ta přesouvá do popředí aktivní okno a obrazovku a pokud je obrazovka větší než zobrazená plocha, přemístí aktivní okno do viditelné oblasti. I další aktivity souvisejí s prací s okny a obrazovkami. Posuvníky vpravo dole nastavují některé časové intervaly a délkové kroky pro manipulaci s okny a obrazovkami.

Většinu práce však obstarává levá polovina okna. Posuvný seznam "Edit Hotkeys" obsahuje "horké klávesy", neboli vstupní události Intuitionu (kombinace stisků kláves a tlačítek myši, vložení diskety, atd.), na něž bude Angie nějak reagovat. Novou horkou klávesu přidáte gadgetem "Add", gadgetem "Delete" je můžete mazat. Vlastní definice horké klávesy se zapisuje do string gadgetu pod seznamem.

Pro definice horké klávesy se používá standardních definic pro komodity (k tomu mohu neskromně podotknout, že jsem je popsal v článku zveřejněném v Insideru č. 2). Pokud máte ještě OS 2.04, nebude systém některé definice přijímat, plné funkce získáte až s OS 2.1 nebo vyšším.

Ve string gadgetu "Action" pak určíte, co vlastně zadaná horká klávesa způsobí. A může toho způsobit hodně. Do gadgetu můžete vložit posloupnost až 255 znaků (autor je označuje jako "AngieSequences"). Podle toho, zda a v čem jsou tyto znaky uzavřeny, se může jednat o jednu z následujících kategorií událostí:

1. ASCII text

Není-li text v ničem uzavřen, Angie jej interpretuje jako normální text, který vloží do vstupního proudu (normálně se "zapíše").

2. Vstupní posloupnost pro komodity

Když je text uzavřen ve špičatých závorkách ( <> ), jde o vstupní posloupnost pro komodity, které ji mohou vyhodnotit například jako svou aktivační klávesu.

3. Operace Intuitionu

Pokud bude text uzavřen v normálních kulatých závorkách ( () ), jedná se o některý z příkazů pro manipulaci s Intuitionem, jež má Angie zabudovány. Nabízí jich přes 30 a umožňují prakticky všechny myslitelné manipulace s obrazovkami a okny. Tyto operace můžete vybírat též z menu "Edit Hotkey Type".

4. Asynchronní příkaz AmigaDOSu

Text v hranatých závorkách ( [] ) představuje příkaz či příkazy AmigaDOSu, které budou vykonány asynchronně - spustí se ve vlastním procesu, takže nebudou blokovat zbytek posloupnosti ani Angie.

5. Synchronní příkaz AmigaDOSu

Obdoba předchozí kategorie, tentokrát jsou ovšem závorky složené ( {} ) a zbytek posloupnosti se vykoná až poté, co budou zpracovány tyto příkazy. Po tu dobu je Angie zablokovaná, takže synchronní příkazy by se měly používat pouze tam, kde záleží na pořadí vykonaných operací (například když potřebujete spustit určitý program a pak s ním chcete něco dělat).

Jednotlivé události se oddělují znaky "|", kromě toho můžete do posloupnosti vkládat časové prodlevy. Často také využijete atribut "ToFront" reprezentovaný znakem "^". Ten přemístí do popředí okno či obrazovku související s příslušnou událostí. Jedna posloupnost "AngieSequence" může obsahovat až 60 různých událostí.

Je toho dost, že? Navíc můžete pro každou posloupnost v gadgetu "Attr" nastavit, jak bude stištěná horká klávesa dále filtrována - jestli bude předána ostatním komoditám, zda ovlivní aktivaci obrazovek a zda se bude při delším stisku kláves opakovat.

Pro manipulace s okny program nabízí string gadget "Window shuffle pattern", do něhož můžete zapsat filtr vylučující určitá okna.

Plný popis všech možností není v tomto omezeném prostoru možný, Angie pokrývá téměř všechny významné operace.

Všechny takto vytvořené horké klávesy a posloupnosti samozřejmě můžete uložit. Způsob ukládání je velice zajímavý - Angie vše zapisuje jako Tool Types do své ikony. Tím se spoří místo, ovšem zase nelze mít více různých konfigurací.

Zatím vám asi stále není jasné, k čemu je to vlastně dobré. Jistě znáte různé utility zlepšující práci s Intuitionem (DMouse, KCommodity, MCP, MCX, Yak, atd.). S Angie si můžete totéž naprogramovat sami! Můžete si nastavit kombinace tlačítek myši a kláves pro aktivaci oken a obrazovek, pro jejich přemisťování do popředí a do pozadí a řadu dalších věcí. Velká kouzla můžete také provádět s klávesnicí, není například problém určité kombinaci kláves přiřadit celý dlouhý řetězec znaků či dokonce sadu pří kazů. Rovněž můžete takto zařídit, aby Amiga provedla určitý příkaz při vložení či vyjmutí diskety.

Posloupnosti příkazů Angie však lze volat ještě jedním způsobem - z ARexxu. Angie nabízí ARexx port nazvaný "ANGIEREXX", do něhož můžete posílat jako příkazy posloupnosti Angie. Tím se možnosti ještě podstatně rozšiřují.

K rozšíření možností také přispívají tři doprovodné utility, jejich autorem je rovněž Franz Schwarz. Utilita MagicPubName umožňuje zjišťovat jména veřejných (public) obrazovek podle řady různých kritérií. Utilita RawInsert vkládá do vstupního proudu jakékoli znaky a vstupní události (to samozřejmě umí Angie přímo, avšak RawInsert může mít tyto znaky uložené v souborech a navíc není omezena délka vstupu) a konečně utilita SetActiveWin umožňuje aktivovat určité okno podle řady kritérií. Tyto utility jsou určeny pro CLI, takže je můžete snadno použít pro Angie (přirozeně také pro jiné programy, například pro ToolManager).

Angie nabízí nejširší možnosti konfigurování, s jakými jsem se kdy u této kategorie utilit setkal. Je to přednost a současně nevýhoda. Nejste sice ničím omezeni, můžete si vše nastavit tak, jak chcete, avšak za tuto volnost zaplatíte větší prací (svoboda asi nikdy není zadarmo). Jiné podobné utility vám stejné možnosti již nabízejí "předvařené", stačí zatrhnout pár gadgetů a nemusíte si lámat hlavu se složitými posloupnostmi.

Přiznám se, že sám raději používám pro práci s Intuitionem KCommodity. Ovšem Angie vám poslouží i tak. Za prvé je to výborná utilita pro tvorbu klávesových maker, já například mám prostřednictvím Angie nadefinované kombinace kláves vypisující názvy nejčastěji používaných mechanik a diskových oddílů. Další zajímavá možnost je nadefinování kombinací pro ovládání komodit. Mám třítlačítkovou myš a tak jsem si pomocí Angie určil, že stisk prostředního a levého tlačítka myši vloží do vstupního proudu akti vační kombinaci <alt help>. Tím se aktivuje komodita CxHandler, PD náhrada Exchange, z níž mohu spravovat komodity. Mohu tak spravovat komodity čistě pomocí myši, přesto mně však stále zůstává možnost použít klávesnici.

Angie zastane hodně práce, je však třeba se s tímto programem nejprve seznámit. A právě tady narazíte na největší problém. Autor dodává dokumentaci pouze v ASCII formátu, to by tolik nevadilo, avšak tato dokumentace je velice nepřehledná. Jako slohová práce na téma popis pracovního postupu by asi byla oceněna pořádnou "koulí". Dokumentace je nejslabší částí programu, jestli budu mít někdy čas, pokusím se ji přepsat (ale nic neslibuji!).

Jinak je však Angie program na úrovni. Uživatelské rozhraní je kvalitní, chybí pouze nápověda a díky podpoře katalogů nic nestojí v cestě ani lokalizaci programu.

A nebude vás to také mnoho stát. Angie je giftware, to znamená, že autor požaduje, abyste mu poslali nějaký dárek (stačí pohlednice). Kromě toho je to Toleranceware, program nesmí používat nikdo, kdo podporuje rasovou, národnostní či náboženskou diskriminaci. Takže sládkovcům, skinům a štěpánovcům jsou výhody Angie odepřeny (pochybuji však, že mezi nimi budou velké zástupy amigistů).

Angie naleznete v Aminetu nebo na starších CD řady Aminet. Bohužel autor již delší dobu ve vývoji programu nepokračuje, ovšem ten beztak mnoho zlepšení nepotřebuje (vítaná by byla možnost ukládat a nahrávat více konfigurací). A dokumentaci může zlepšit i někdo jiný. Doporučuji vám proto Angie zkusit již dnes.

Program: Angie
Popis: Utilita umožňující zcela volně konfigurovat účinky všech vstupních událostí Intuitionu
Verze: 3.6
Autor: Franz Schwarz
Typ: Giftware
Zdroj: Aminet, Aminet Set 1
Poznámka: Vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší

Vlastimil Král 

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming