Monitory pro Amigu se množí

on .

AA čipy samozřejmě znamenaly pro Amigu pokrok, avšak také způsobily vážné potíže s výběrem vhodných monitorů. Jak asi víte, první Amigy vystačily při zobrazování s horizontálními frekvencemi 15 kHz. Ovšem AA čipy s řadou nových rozlišení pracují s frekvencemi od 15 do 36 kHz. A monitorů, schopných pracovat v tomto rozsahu frekvencí, není zase tolik. To je způsobeno tím, že dnešní PC pracují s frekvencemi od 31 kHz výše a tak běžné VGA monitory nižší frekvence nepodporují. K AA Amigám sice můžete připojit normální VGA monitor, avšak zobrazíte jen část rozlišení AA čipů - hry a jiné nesystémové programy na VGA obrazovku většinou nedostanete. Můj osobní názor je, že Commodore AA čipy navrhl špatně - měl přímo do hardwaru zabudovat plnou podporu běžných VGA monitorů (podobné řešení přece zavedl u A3000 s jejím zabudovaným flicker-fixerem). Dnes je ovšem zbytečné commodorského bycha honit a musíme se tedy poohlédnout po příhodných monitorech pro naše stroječky.

Naštěstí se situace začímá zlepšovat. Standrdem monitorů pro A1200 se stal monitor Amiga 1438S. Tento 14" monitor vyrábí pro Amiga Technologies firma Microvitec. Tato firma je, naštěstí pro Amigu, i nadále velice aktivní a přišla s novými modely.

První novinkou je 15" monitor A M1538S. Má podobné vybavení a parametry jako A1438, ovšem obrazovka se zvětšila ze 14 palců na 15. Monitor 1538S pracuje s horizontálními frekvencemi 15 až 36 KHz, snímková frekvence sahá od 40 po 80 Hz. Bez problémů zobrazí všechna rozlišení AA Amiga, navíc má zabudované reproduktory.

Patnáctipalcový monitor se má začít ve větším množství dodávat od poloviny letošního roku, ovšem v nabídkách některých německých firem se objevil již nyní (s faktickou dostupností to však asi bude horší). Některé inzeráty již obdsahují i ceny - 699 DEM proti 499 DEM za model 1438S. Cenový rozdíl tedy není velký, navíc se Amiga Technologies netají s úmyslem postupně zcela nahradit model 1438S modelem 1538S. Ani Amiga se nemůže vyhnout celosvětovému trendu, kde postupně probíhá přechod od 14 k 15 palcům.

Firma Microvitec ovšem v oblasti 15" monitorů připravila ještě jednu novinku, tentokrát pro náročné uživatele - Microvitec 1564. Model 1564 nemá reproduktory, ovšem jeho ostatní parametry jsou velmi zajímavé. Horizontální frekvence totiž sahají od 15 kHz po rovných 64 kHz, snímkové vertikální frekvence pak od 45 po 129 Hz. Maximální neprokládané rozlišení je 1280 x 1024 bodů a celková šířka přenosového pásma činí 65 MHz. To jsou hodnoty překonávající běžné 15" VGA monitory. Monitor s takovým výkonem nemá samozřejmě smysl nasazovat na běžné AA stroje jako je A1200, ale pro AA Amigu s grafickou kartou představuje velmi zajímavou možnost. Samozřejmě lze tento monitor použít i na PC.

Velkou novinkou, alespoň ve světě Amigy, je také ovládání monitoru - kromě několika zakladních ovládacích prvků se o vše ostatní postará menu zobrazované přímo na obrazovce. Lze tak nastavovat geometrii obrazu, barvy a další parametry. Pro připojení k Amize bude mít monitor RGB port, ale pravděpodobně bude obsahovat i BNC konektor umožňující jednoduché připojení na grafické karty.

Za výkon se ovšem musí zaplatit, předběžný odhad ceny zní 1300 DEM. To není málo, avšak 15" VGA monitory jiných výrobců stejné úrovně stojí přibližně stejně.

Pokud vám nestačí ani model 1564, máte ještě jednu možnost: monitor A M1764. Nemýlíte se, je to opravdu již dříve ohlašovaný 17" monitor. Bude se prodávat pod značkou Amiga Technologies, ale výrobcem je samozřejmě Microvitec. Parametry se jedná o většího bratra modelu 1564. Frekvence, rozlišení i ovládací prvky a konektory jsou stejné jako u 15" příbuzného, jediným rozdílem je větší obrazovka. Ceny nejsou ještě pevně stanoveny, ale inzeráty již hovoří o 1600 DEM. Na trh by se měl monitor M1764 dostat současně s modelem 1538S.

Konečně se tedy dočkáme opravdu profesionálního monitoru pro AA Amigy. Jeho cena nepatří k nejnižším, ovšem zatím bylo možné monitory tohoto rozměru připojovat pouze přes přídavná zařízení (scan-doubler). Ta také nejsou právě zadarmo, takže když připočtete cenu scan-doubleru k ceně běžného 17" VGA monitoru, není M1764 zase tak drahý. Pro AA Amigy s grafickou kartou se jedná o velmi zajímavou možnost, protože bez dalšího hardwaru mohou využívat jak standardní AA grafiky, tak možností grafické karty. Navíc s dodatečným tunerem (nebo i s běžným videorekordérem) mohou tyto monitory fungovat také jako televize, což dále zvyšuje jejich užitnou hodnotu.

Trh těchto monitorů však není výlučnou doménou Microvitecu. Také firma Village Tronic (je tvůrcem grafické karty Picasso-II) přišla s novým 14" monitorem VT1436A pro AA stroje. Tento monitor je určen hlavně pro videoaplikace. Horizotální frekvence sahají od 15 po 36 KHz, snímkové frekvence od 50 do 120 Hz. Celková šířka videopásma dosahuje 65 MHz. Nejzajímavější však je důsledná podpora genlocků, monitor by s nimi měl pracovat zcela bez problémů. Povrch obrazovky má speciální povrchovou úpravu omezující nepříjemné blikání prokládaných (interlaced) režimů. Za toto vše si ovšem nechá VillageTronic dobře zaplatit, cena 1000 DEM není zrovna lidová. Cena zřejmě způsobí, že zůstane vyhrazen pro speciální aplikace, pro běžného uživatele jsou monitory
Amiga Technologies přijatelnějším řešením.

Jak je vidět, také na trhu monitorů pro Amigu se začíná něco dít. Bude jistě zajímavé sledovat další vývoj.

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming