GrabIFF 1.00 - Co si vzít na lov obrázků

on .

Občas se dostanete do situace, kdy potřebujete vytvořit z obrazovky nebo její části obrázek. Je to zcela nezbytné pro někoho, kdo o Amize píše (například pro mě), ale může se to hodit i jindy.

Takovýchto "chytačů" obrazovek (anglicky se jim říká screen grabbers) existují spousty, ale jejich kvalita je různá. Pokud jde o mně, zatím to stále vyhrává PD programGrabIFF, jehož autorem je Hartmut Stein.

GrabIFF samozřejmě patří do dnes již běžné skupiny programů s lakonickou poznámkou "vyžaduje Kickstart 2.04 nebo vyšší". Starší Amigy musí hledat jinde (nebo by spíš měly zvážit výměnu ROM).

GrabIFF je tvořen dvěma soubory (plus ikonou). Handler "GrabIFFHandler" je vlastní "provozní" kód, spuštění zajišťuje soubor "GrabIFF". Nejsou to žádní velikáni, handler je 14044 bytů velký a soubor "GrabIFF" má jen 6344 bytů. Máte-li disk, není o čem dumat a i disketový systém by mohl vyšetřit místo. Paměť to také vydrží, protože v ní zůstává jen handler a 14 KB dnes opravdu není mnoho.

Instalace není nijak složitá. Handler se zkopíruje do adresáře "L:", vlastní program kamkoli (třeba do "C:"). Aby to bylo ještě snazší, nabízí autor ikonu a dávkový soubor pro instalaci handleru.

GrabIFF můžete spustit z CLI nebo z Workbenche. K dispozici je dostatek argumentů CLI i ToolTypes, které program rozsáhle konfigurují.

grabiff

GrabIFF toho totiž umí celkem dost. Snímá celé obrazovky, výřezy obrazovek, okna a dokonce i ukazatele myši. Snímání se provede stiskem kombinace modifikačních kláves se znakovou klávesou. Díky tomu můžete snímat i obrazovky s rozvinutým menu, což některé programy neumožňují (a pro mé články to je naprosto nezbytné).

Modifikační klávesy (možnými kandidáty jsou klávesy Shift, Alt, Amiga, Control a Caps Lock) můžete nastavovat stejně jako znakové klávesy. To je důležité, protože implicitní kombinace mohou kolidovat s jinými programy.

Implicitně GrabIFF používá jako modifikační klávesy kombinaci Control + levá Amiga. Pro snímání obrazovky se kombinují s klávesou "s" (jako "screen"), pro okno je to klávesa "w" ("window") a pro ukazatel myši "p" ("pointer"). Výřez sejmete, když stisknete modfikační klávesy a levé tlačítko myši. Tlačítko podržíte a označíte jím obdélníkový výřez.

Nekonfigurují se však jen klávesy. Můžete nastavit jméno snímaných obrázků, adresář, kam budou ukládány, zda budou postupně číslovány po sobě a jestli mají používat IFF kompresi (některé starší programy komprimovaná data nezpracovávají). Také můžete určit, že se GrabIFF vždy po sejmutí zeptá na jméno obrázku. Konfigurovatelná je i detekce chyb (není paměť, neexistuje cílový adresář obrázků, atd). Chyby se nemusí ohlašovat vůbec, nebo se mohou hlásit pípnutím či podrobným requesterem. A také můžete nastavit "upovídaný" pracovní režim, kdy program poctivě hlásí každou operaci (například jak velký obrázek byl vytvořen a kolik má barev). Nezapomíná se ani na možnost kontroly přepisu již existujícího souboru.

Autor v konfiguračních parametrech nezapomněl na žádnou maličkost, vypnout se dají dokonce i pomocné linky při snímání výřezu.

Tohle všechno můžete nastavit v CLI nebo pomocí ToolTypes v ikoně. Bohužel, klávesy se musí zadávat kódy (rawkey codes) a ty si normální člověk sotva pamatuje.

Naštěstí GrabIFF využívá možností OS 2.x. Je to totiž komodita a tak lze v Exchange gadgetem "Show Interface" zobrazit grafické uživatelské rozhraní. V něm se vše nastavuje pohodlně gadgety. Klávesy sice můžete zadat kódem, ale možný je i "lidský" způsob - do gadgetu zapíšete přímo písmeno a GrabIFF si to sám převede.

Ostatní parametry, o nichž byla řeč, se nastavují standardními přepínacími gadgety. Nastavenou konfiguraci můžete gadgetem "Save to Icon" uložit jako ToolTypes do ikony, a tak bude při dalším spuštění nová konfigurace použita automaticky.

Všechny důležité gadgety mají klávesové ekvivalenty, které jsou v nápisem gadgetů značeny podtržením - vše podle předpisu, jak se ostatně na Němce sluší.

Díky tomu, že se jedná o komoditu, se GrabIFF bezvadně integruje do systému. Když by vadil, můžete ho inaktivovat (samozřejmě i vypnout).

Nezaznamenal jsem u tohoto programu žádné problémy. Bez potíží snímá i HAM obrazovky, potíže nečiní ani obrazovky větší než monitor - GrabIFF je sejme celé. Ani přechod na grafickou kartu (Picasso-II) neznamenal změnu. Emulované obrazovky Intuitionu snímá GrabIFF až do 256 barev bez odmlouvání. Se speciálními 24bitovými obrazovkami si samozřejmě neporadí, ale na to nabízí Picasso vlastní software.

Program si umí poradit i s překrývajícími se okny - snaží se snímané okno dostat do popředí, aby bylo celé. Jediný problém představují okna typu Backdrop. Zajímavá je i možnost určit, zda se má snímat aktivní obrazovka nebo obrazovka v popředí. Normálně to je jedno a totéž, ale pokud budete mít obrazovku bez oken, nelze ji aktivovat, ale do popředí se dostat dá - a tam už si ji GrabIFF chytí.

Všechny obrázky doprovázející mé články v různých časopisech ulovil právě tento program. (Samozřejmě také obrázek pro tento článek). Nezaznamenal jsem žádné potíže, kromě kolizí kombinací kláves (což je samozřejmě moje chyba, mám si pamatovat, co jsem kde nastavil).

GrabIFF byl ve své době ukázkový program pro OS 2.04 - čistě napsaný a využívající tehdy nových možností. Vlastně mě už nenapadá, co by takovýto program ještě měl umět. Dnes je to již software v letech, ale stále funguje (v pohodě přežil také přechod na OS 3.1), takže nemám proč měnit.

Nejlepší ovšem je, že to máte zadarmo, protože GrabIFF je volně šiřitelný.

Anglická dokumentace má 20 KB a plně postačuje. Velice zábavná je závěrečná omluva autora za špatnou angličtinu a jeho líčení pokusů naučit se anglicky ve spaní z ROM Kernel manuálů (a pak že jsou Němci suchaři - němečtí amigisti určitě ne).

Možných zdrojů je více. Jako přípomínka minulosti může posloužit Fredovo akvárium, disketa Fish #704 (nebo dnes spíš odpovídající CD disk). A samozřejmě ho najdete na Aminetu.

Až tedy půjdete na Amigu lovit obrázky, víte, čím se vyzbrojit.

Program: GrabIFF
Verze: 1.00
Popis: Flexibilní program pro snímání obrazovek a oken do IFF souborů
Autor: Hartmut Stein
Typ: freeware
Zdroj: Fish #704, Aminet

Poznámka: Komodita, vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming