SPLIT 1.0 - Štípač souborů

on .

Jistě se vám již stalo, že jste museli přenést soubor, který byl větší než kapacita diskety. To se dá dnes vyřešit vhodným hardwarem (jako je ZipDrive), ovšem ten není vždy po ruce (nebo na něj nejsou finance), zatímco diskety najdete všude. Pak přijde vhod softwarové řešení umožňující velký soubor rozdělit. Samozřejmě takové programy najdete mezi PD softwarem.

Zajímavým řešením je program SPLIT. Distribuční archív obsahuje pouhé tři soubory: SPLIT.DOC, SPLIT a SPLIT.EXE. První soubor je samozřejmě stručná dokumentace, druhý je vlastní program pro Amigu. A mnozí z vás jistě uhodli, že SPLIT.EXE je verze programu pro MS-DOS. Tím se přitažlivost programu zvyšuje, protože podstatně usnadňuje přenos velkých souborů z PC na Amigu a opačně, což je stále více třeba.

SPLIT funguje pouze v CLI, formát příkazu (pro Amigu i pro MS-DOS) je velice prostý:

SPLIT [/<délka>] <zdroj> [<cíl>]

<Zdroj> je název souboru, který chcete rozdělit. Je to jediný povinný argument. Pokud neudáte název cílových souborů, SPLIT rozdělí původní soubory na části s názvy "zdroj.1", "zdroj.2" až "zdroj.N", jinak to samozřejmě bude "cíl.1" až "cíl.N". Dále můžete zadat délku "naštípaných" cílových souborů. Pokud ji neudáte, bude program zdrojový soubor dělit na bloky po 720000 bytech (což je kapacita DD diskety ve formátu MS-DOS). Máte-li HD diskety a HD mechaniku, můžete nastavit větší délku bloků, udává se v bytech.

Takto vzniklé soubory poté na Amize můžete opět spojit příkazem JOIN, pod MS-DOSem vám poslouží například příkaz COPY.

SPLIT funguje jak má a navíc je dost rychlý. Jeho autor, Fred Brooker z brněnské firmy HMC, nám jej poskytl zadarmo, za což mu samozřejmě děkujeme.

SPLIT najdete v Aminetu a také na CD kompletu Aminet Set 2.

Program: SPLIT
Popis: Program pro dělení velkých souborů
Verze: 1.0
Autor: Fred Brooker
Typ: freeware

Zdroj: Aminet, Aminet Set 2

Poznámka: Součástí archívu je také verze pro MS-DOS

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming