ZIP - most mezi PC a Amigou

on .

Opět je na tapetě ZipDrive. Konečně se mně totiž podařilo na Amize zprovoznit ZipDisky formátované pro MS-DOS a zde se s vámi chci podělit o získané zkušenosti.

pczip1

Přenos dat mezi PC a Amigou dnes nabývá na důležitosti. Pokud například máte ve škole nebo v zaměstnání přístup k Internetu, jistě si občas stáhnete nějaká data. A téměř jistě budete pro přístup k Internetu používat PC. Samozřejmě, menší objemy dat zvládnou diskety, ale ZipDisk se svými 100 MB nabízí zcela jiné možnosti. K tomu však potřebujete, aby vaše Amiga byla schopná pracovat se ZipDisky ve formátu MS-DOSu. Na Internetu se objevil instalační soubor, který to měl umožňovat, ale nefungoval. Začal jsem na něm dále pracovat a nakonec, po sérii neúspěchů, jsem dosáhl řešení. Podařilo se mi vytvořit soubor pro adresář "DEVS: DOSDrivers", který skutečně funguje (alespoň na mé A3000 s OS 3.1):

FileSystem = L:CrossDOSFileSystem
Device = scsi.device /* Sem zapište název svého softwarového SCSI zařízení */
Unit = 5 /* SCSI ID: může nabývat hodnot 5 nebo 6 */
Flags = 0
Surfaces = 1
BlocksPerTrack = 68
LowCyl = 0
HighCyl = 2890
Buffers = 5
BufMemType = 1
StackSize = 600
Priority = 5
GlobVec = 1
DosType = 0x4d534800
#

Pro srovnání, můj soubor pro amigovské ZipDisky vypadá takto:

Device = scsi.device /* Sem zapište název svého softwarového SCSI zařízení */
Unit = 5 /* SCSI ID: může nabývat hodnot 5 nebo 6 */
Flags = 0
Surfaces = 1
BlockSize = 512
Reserved = 2
Interleave = 0
BlocksPerTrack = 68
LowCyl = 2
HighCyl = 2890
Buffers = 30
BufMemType = 0
#

Pro vaši konkrétní instalaci se mohou lišit dvě položky těchto souborů. Do řádku "Device=" musíte zapsat název svého softwarového SCSI zařízení (pro commodorské řadiče je to "scsi.device", pro řadiče GVP "gvpscsi.device", atp.) a do řádku "Unit=" musíte zapsat identifikační číslo (SCSI ID), které jste nastavili pro ZipDrive (5 nebo 6, hodnota 5 bývá častější).

pczip2

Soubory ovšem musíte také opatřit ikonami. Jako Default Tool pro ně nastavte "C:Mount" a dále byste do ikon měli doplnit Tool Type "ACTIVATE=1 ". Tak budete mít zajištěno, že systém pozná ZipDisk ihned po vložení do mechaniky.

Soubory samozřejmě musíte nějak nazvat, název souboru bude také názvem logického zařízení. Pro amigovské ZipDisky jsem zařízení nazval prostě "ZIP:". S názvem zařízení pro ZipDisky MS-DOSu byly trochu problémy. Zjistil jsem, že se systému nelíbí názvy začínající na "PC" (asi to koliduje se zařízeními PCx pro diskety MS-DOSu) a problémy byly také s názvem delším než tři písmena. Název "ZPC:" nakonec funguje bezvadně, je ovšem otázka, jak tomu bude na jiných Amigách.

Oba soubory a ikony samozřejmě najdete na BBS naší firmy a časem se jistě také objeví na disketách k časopisu.

Pokud nainstalujete obě zařízení současně, objeví se pro ZipDisk vždy dvě ikony, z nichž jedna bude hlásit, že zařízení obsahuje nedosové médium - je to stejné jako s disketami.

ZipDisky pro MS-DOS koupíte již zformátované, poznáte je podle označení "IBM-compatible". Pod Amigou se vám ohlásí jako svazek ZIP-100 a naleznete na nich 4 KB velký soubor README.TXT, obsahující mírně reklamní sdělení firmy Iomega o tom, co všechno se dá se ZipDisky dělat. Další práce s takovým ZipDiskem je již stejná jako s disketou MS-DOSu, jen je podstatně rychlejší. S větším bufferem je čtení zhruba stejně rychlé jako pro amigovské ZipDisky, o něco nižší je rychlost zápisu (za to zřejmě může Cr ossDOS). Obecně lze říci, že také ZipDisky ve formátu MS-DOSu rychlostí připomínají spíše disky než diskety. Kapacita média je 96 MB (binárních, tedy více než 100 miliónů bytů).

Takže pokud potřebujete měnit více dat s PC, které má ZipDrive, je to snadné. Horší situace nastane, jestliže u PC ZipDrive není. Pro Amigu musíte použít SCSI verzi mechaniky a většina PC SCSI řadič nemá. Pak máte dvě možnosti. Za prvé můžete si pro PC pořídit SCSI řadič. ZipDrive funguje se všemi řadiči Adaptec, avšak nejlevnějším řešením je karta ZipZoom firmy Iomega. Je ISA karta obsahující zjednodušený řadič Adaptec použitelný pouze pro ZipDrive. Přijde vás (včetně DPH) asi na 1850 Kč, což je velice dobrá cena.

Pokud se ovšem bude chtít připojovat na víc PC, nezbude vám, než si pořídit převodník z SCSI na paralelní port. Ty jsou dost drahé, avšak v nabídce firmy Iomega je levnější řešení - adaptér PPI. Ten je určen pro přenosné disky Bernoulli, funguje však i se ZipDrivem. Je tu jediný problém - adaptér PPI je konstruován na napájení z mechaniky Bernoulli a ZipDrive samozřejmě nemá potřebný vývod. Podle pracovníků firmy Axiom však tento problém byl vyřešen a po dohodě vám s ním Axiom pomůže. Adaptér PPI stojí asi 2400 Kč, zatímco univerzální převodníky SCSI - paralelní port přijdou nejméně na dvojnásobek.

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming