Instalace CF/IDE adaptéru v Amize

Seznam článků

Potom, co jsem od vás nečekaně dostal na narozeniny novou Amigu 1200, ke které mi DaMi hned přihodil i CF/IDE redukci, začal jsem řešit její zprovoznění. Hned druhý den jsem si jel koupit CF kartu Kingston o velikosti 2GB a začal se těšit jako malé dítě... Ale co dělat, když máte vše potřebné, jenom ne instalační diskety s Workbenchem? Nejsnazší, nejrychlejší a nejpohodlnější cestou je k instalaci použít výtečný emulátor WinUAE.

Co budeme potřebovat... 

Za všeho nejdříve si musíme stáhnout a nainstalovat emulátor WinUAE (v mém případě verze 1.4.6), jehož nastavení tady není třeba, jelikož tomu je zde věnován jiný článek.

Aby jsme mohli s CF kartou pracovat ve Windows, budeme se muset zaopatřit také nějakou čtečkou paměťových karet (obr.2). Ty se naštěstí u novějších počítačů osazují místo disketových mechanik, takže by neměl být problém. Pokud jí nemáte, stačí si koupit tu nejobyčejnější, jako v mém případě za 200Kč.

Velikost samotné CF karty (obr.3) ponechám čistě na vás, ale pokud nechcete řešit známý problém Amigy s většími disky než 4GB, tak se držte do této hranice. Samozřejmě toto omezení obejít lze, ale to už je trochu komplikovanější a začátečníkům bych nedoporučoval se do ní pouštět.

Já si vybral zcela dostačující kartu o velikosti 2GB (CF 33x, CompactFlash type I, přenosová rychlost: zápis 5MB/s, čtení 6MB/s, napájení: 3.3 a 5V). U CF karet si však dejte pozor na podporované napájení, jelikož Amiga standardně dodává pouze 5V, tudíž karty napájené 3.3V by jste mohli zničit. Pozor si dejte také na CF karty, které jsou nekompatibilní s IDE módem, což jsou obvykle starší karty značky A-Data (novější by již fungovat měly).

Nakonec budeme potřebovat CF/IDE adaptér (obr.1), kterých je hned několik typů a záleží pouze na vás, který si zvolíte. Úplně ideální je 2.5" adaptér, který se připojuje přímo na IDE konektor základní desky. Vyhnete se tím potřebě shánět celkem drahý IDE kabel a nebudete muset řešit jeho upevnění ve skříni.

Upozornění: Adaptér nepodporuje technologii hot-swap. To znamená, že není možné vysunovat CF kartu za chodu počítače, v opačném případě může dojít k poškození adaptérů nebo dokonce základní desky.

004
005
006
obr.1 - 300Kč obr.2 - 200Kč obr.3 - 345Kč 

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming