Datatypy

V roce 1992 se objevila nová verze operačního systému Workbench 3.0, která kromě mnoha jiných změn přinesla také nový systém rozpoznávání typů souborů - datatypy. Co to datatypy jsou a proč vlastně vznikly, si popíšeme v tomto článku.

Systém datatypů jednoduše řečeno umožňuje rozpoznávat formáty souborů dle jejich struktury či hlavičky, nikoli jen podle koncovky jako je tomu u jiných operačních systémů. Hlavní část zajišťuje knihovna datatype.library, která však sama o sobě podporuje pouze omezený počet datových formátů. Rozpoznávání dalších je však řešeno formou přidávání dalších datatypů do systému. Samotný popis funkce datatypů není moc složitý. Jedná se v podstatě o knihovny s rutinami pro dekódování různých textových, grafických a jiných formátů dat. O jejich zobrazení se pak stará program MultiView nebo další, speciálně zaměřené programy (podporujících systém datatypů).

V roce 1992 se objevila nová verze operačního systému Workbench 3.0, která kromě mnoha jiných změn přinesla také nový systém rozpoznávání typů souborů - datatypy. Co to datatypy jsou a proč vlastně vznikly, si popíšeme v tomto článku.

Systém datatypů jednoduše řečeno umožňuje rozpoznávat formáty souborů dle jejich struktury či hlavičky, nikoli jen podle koncovky jako je tomu u jiných operačních systémů. Hlavní část zajišťuje knihovna datatype.library, která však sama o sobě podporuje pouze omezený počet datových formátů. Rozpoznávání dalších je však řešeno formou přidávání dalších datatypů do systému. Samotný popis funkce datatypů není moc složitý. Jedná se v podstatě o knihovny s rutinami pro dekódování různých textových, grafických a jiných formátů dat. O jejich zobrazení se pak stará program MultiView nebo další, speciálně zaměřené programy (podporujících systém datatypů).

Samotné datatypy se skládají ze dvou částí. První část jsou již zmíněné dekódovací rutiny nacházející se v adresáři „Classes/DataTypes“ a je jim přiřazena (pomocí assignu) cesta, jako kdyby se jednalo o klasické knihovny. Další část, starající se o vlastní rozpoznání typu souboru, je umístěna v „DEVS:DataTypes“. Jedná se o malé soubory typu IFF DTYP v rozsahu několika desítek až stovek bajtů, k jednomu datatypu může být i několik identifikátorů. Aktualizace dostupných datatypů se provádí automaticky z ikonek těchto identifikátorů při každém startu systému nebo přímo příkazem „AddDatatypes“ s parametrem „REFRESH“ ve startovací sekvenci.

Pomocí prohlížeče MultiView nebo podobného programu s podporou datatypů si pak můžete prohlížet všechny „známé“ typy souborů. Systém se nejprve obrátí na identifikátor, zjistí si typ souboru, načte a spustí patřičné dekódovací rutiny a ukáže Vám text, animaci nebo obrázek v celé své kráse.

Některé datatypy se ještě obracejí na další pomocné rutiny či skripty umístěné většinou v adresářích „Classes“, „Libs“ nebo „S“. Například animační datatypy používají ještě GUI moduly z „Classes/Gadgets“, jeden z JPEG datatypů má svůj hlavní dekódovací systém v „Classes/Codecs“ a tak bych mohl pokračovat. Naštěstí tyto výjimky spíše potvrzují pravidlo a naprostá většina datatypů je umístěna spořádaně v jednom souboru.

Protože systém Amigy nebyl ve své době navržen pro práci s 24bitovou grafikou, mnoho z datatypů může používat pouze 8 bitplánů nebo-li 256 barev, výjimečně i speciální módy HAM a HAM8. Tento v dnešní době již značný nedostatek odstranily až nové 24bitové datatypy „PictureDT“ 43.x, které jsou dostupné na Aminetu v adresáři „util/dtype“. Datatypy verze 43.x prakticky vždy podporují také 24bitovou grafiku a máte-li nainstalovány PictureDT, můžete je bez problémů použít i pro zobrazení na libovolné grafické kartě. Dnes již existuje mnoho datatypů, které podporují PictureDT a tedy i 24 bitovou grafiku ve všech hi/truecolor rozlišeních. Nejnovější je sada začínají písmenky „ak“ (viz. přehled datatypů), ale i jiné datatypy plně nebo částečně podporují 24bitů. K těmto datatypům jsou pak přiloženy preference, kde se dá nastavit druh zobrazení, někdy také typ ditheringu, metody ovlivňující dekódovaní atd.

V současné době existuje něco kolem 111 datatypů pro různé hudební, grafické, textové a mnoho dalších formátů. K následujícímu přehledu dostupných datatypů (z nichž některé jsou již součástí Workbenche 3.0 a vyššího), bych rád pouze dodal, že několik z těchto datatypů je k dispozici hned v několika verzích s odlišnými možnostmi od různých autorů a ke všem uvádím proto jen stručnou charakteristiku. Verze datatypů nejsou důležité, některé se již dále nevyvíjí a některé se zase pravidelně aktualizují. U některých datatypů jsou v závorce uvedeny doplňkové informace o původu daného formátu, ze které počítačové platformy pocházejí nebo jsou na ní velmi rozšířené atd.

Naprostou většinu popisovaných datatypů najdete na Aminetu v adresáři „util/dtype“ a až na některé výjimky se téměř vždy jedná o freeware/mailware/postware či podobné „avare“ bez funkčních omezení. Je klidně možné, že na různých sítích najdete i další datatypy, což je ovšem jen a jen dobře a jednoznačně zde platí, že čím více, tím lépe!

Přehled dostupných datatypů v systému Workbench 3.0/3.1

  • 8SVX.datatype - přehrává samply ve formátu IFF 8SVX (Amiga)
  • amigaguide.datatype - prohlíží dokumenty ve formátu Guide (Amiga)
  • anim.datatype - přehrává animace ve formátu IFF Anim 5 (WB 3.1+)
  • animation.datatype - základní rutiny pro přehrávání animaci, které využívají animační i grafické datatypy (WB 3.1+)
  • ascii.datatype - slouží k prohlížení textů ve formátu ASCII i ANSI (podporuje znakové sady v plném rozsahu)
  • cdxl.datatype - přehrává animace (včetně zvuku) ve formátu CDXL (Amiga CDTV/CD32)
  • ilbm.datatype - prohlíží obrázky ve formátu IFF ILBM (Amiga)
  • picture.datatype - základní zobrazovací rutiny, které využívá naprostá většina grafických a některé animační datatypy
  • sound.datatype - základní rutiny pro přehrávání zvuku, které využívá většina zvukových a také některé grafické datatypy
  • text.datatype - základní rutiny pro většinu textových a dalších datatypů

Přehled všech datatypů

NázevVerzePoznámka
16sv.datatype 1.2
přehrává samply ve formátu IFF 16SV.
1.3 prohlíží obrázky ve formátu IFF ACBM
aiff.datatype 41.4
přehrává samply ve formátu AIFF (Macintosh a některá datově-zvuková CDčka)
akGIF.datatype 45.95 prohlíží obrázky ve formátu GIF (prakticky všechny platformy)
45.65
prohlíží obrázky ve formátu IFF-FAXX (formát používaný např. v programu GPFax firmy GPSoftware)
akJFIF.datatype 45.95 prohlíží obrázky ve formátu JFIF, JPEG (všechny platformy)
45.70
prohlíží obrázky ve formátu JPEG (všechny platformy)
45.70
prohlíží náhledy ve formátu IFX, které mohou být označeny koncovkou .info (nemá nic společného s ikonami).
akPNG.datatype 45.95 prohlíží obrázky ve formátu PNG (prakticky všechny platformy)
45.92
prohlíží obrázky ve formátu SGX (SView Graphics).
akSVG.datatype 45.91 prohlíží obrázky ve formátu SVG (pakované obrázky metodou XPK)
45.96
prohlíží obrázky ve formátu TIFF (všechny platformy)
0.2 přehrává zvuky ve formátu AMR (3GPP zařízení)
41.6
nová verze základní rutiny pro přehrávání animaci, které využívají animační i grafické datatypy
1.12 přehrává animace ve formátu IFF Anim 5
aom_raw.datatype  40.2 prohlíží obrázky ve formátu AOM RAW (formát společnosti Applied Optical Media Corporation - programy American Vista Atlas a World Vista Atlas)
be.datatype  43.1 prohlíží obrázky ve formátu BeBox (BeBox)
binary.datatype 39.11 prohlíží amigovské binární soubory v hexa formátu
bmp.datatype 40.16 prohlíží obrázky ve formátu BMP (PC/Macintosh)
c.datatype 39.15 prohlíží zdrojové kódy z jazyka C/C++ s možností barvového a stylového odlišení struktury zdrojáku
1.2
modernější náhrada za původní cdxl.datatype firmy Commodore. Přehrává animace (včetně zvuku) ve formátu CDXL (Amiga CDTV/CD32).
cli.datatype 39.4 v závislosti na typu souboru spouští z CLI/Shellu externí program (zatím využíváno pro archivační programy)
cli.datatype 39.7 stejně jako předchozí verze, ovšem přizpůsobena přímo pro systém AmigaOS 3.5
39.4
prohlíží obrázky ve formátu Canon CR2 RAW (TIFF formát používáný mnoha digitálními fotoaparáty firmy Canon pro ukládání do RAW formátu)
debox.datatype 40.2 prohlíží obrázky kódované/dekódované knihovnou „debox.library“ (CDTV/CD32 - např., Defender Of The Crown II)
decompressor.datatype  - rozbaluje a dekóduje velké množství packerů pomocí „xfd.library“, funguje jako dekódovací rutinka pro všechny ostatní datatypy
43.1
prohlíží povrchové textury (#?.map nebo #?.map24) astrologického programu Digital Almanac II. 24-bitové textury lze zobrazit pouze pod systémem CyberGraphX !
-
umožňuje dekompresi nebo dešifrování souborů, které byly zpakovány nebo zašifrovány různými programy na Amize
43.1
prohlíží obrázky ve formátu programu XiPaint.
1.2
prohlíží obrázky ve formátu Degas používaného u počítačů Atari ST (.PI1, .PI2, .PI3, .PC1, .PC2 nebo .PC3)
dfa.datatype 39.1 prohlíží databáze ve formátu DFA (ze stejnojmenného databázového programu pro Amigu)
directory.datatype 1.8 slouží pro práci s celými adresáři, přímo souvisí s využíváním „text.datatype“
exe.datatype 40.2 prohlíží amigovské exe soubory a informuje také o jejich struktuře, verzi, velikostí, knihovnách, komentářích atd.
1.3
prohlíží obrázky z hry Formula One Grand Prix (.bkg) od Geoffa Crammonda
faxx.datatype 43.12 prohlíží dokumenty ve formátu FAXX (Amiga)
film.datatype 1.6 přehrává animace včetně zvuku ve formátu IFF FILM (AGMS Film)
1.8
přehrává animace ve formátech FLI a FLC z programu Autodesk Animator
font.datatype 39.6 prohlíží amigovské bitmapové o vektorové fonty (s podporou ATE nebo ATM pak i AT1 fonty)
1.2
prohlíží obrázky ve formátu GEM, používaného v programu GEM Paint a několika dalších.
gif.datatype 39.18 prohlíží obrázky ve formátu GIF (prakticky všechny platformy)
2.3
prohlíží GIF animace
hsn.datatype 40.1 přehrává samply ve formátu NSN (Maxon Magie)
40.6
prohlíží textové soubory ve formátu ASCII/ANSI. Jedná se o modernější náhradu hypertext.datatype.
40.8
prohlíží HTML dokumenty (vyžaduje hypertext.datatype)
hyperguide.datatype 40.20 prohlíží texty ve formátu Guide a HyperGuide (nová vylepšená verze formátu Guide pro Amigu)
hypertext.datatype 40.27 prohlíží texty ve formátu ASCII/ANSI, slouží jako doplněk k „hyperguide.datatype“ (Amiga)
ico.datatype 43.4 prohlíží ikony formátu Windows 3.1 ICO (PC)
icon.datatype  - prohlíží amigovské ikony jako obrázky
icon.datatype 40.2 prohlíží amigovské ikony jako obrázky (shareware verze)
icon.datatype 44.1 prohlíží amigovské ikony jako obrázky (verze určená jen pro AmigaOS 3.5)
40.2
prohlíží soubory ve formátu IFF a zobrazuje jejich obsah jako prostý text (vyžaduje hypertext.datatype)
44.26
prohlíží obrázky ve formátu IFF ILBM (Amiga). Dokáže zobrazit HAM a EHB obrázky i bez grafické karty
info.datatype 39.1 prohlíží amigovské ikony jako obrázky
jfif.datatype 44.7.m1 prohlíží obrázky ve formátu JFIF/JPEG (všechny platformy)
1.3
prohlíží obrázky ve formátu JNG (formát založený na JPEG, využívaný hlavně v MNG animacích)
jpeg.datatype 43.6a prohlíží obrázky ve formátu JFIF/JPEG (všechny platformy)
jpeg.datatype 46.4 prohlíží obrázky ve formátu JFIF/JPEG (všechny platformy). Určen jen pro systémy AmigaOS 3.5 a AmigaOS 3.9
koala.datatype 43.2 prohlíží obrázky ve formátu Koala (C64)
macpaint.datatype 43.1 prohlíží obrázky ve formátu MacPaint (Macintosh)
40.4
prohlíží obrázky v nativním Apple formátu používaném programy jako např. Apple Color Quickdraw
macsnd.datatype 1.9 přehrává samply ve formátu SND (Macintosh)
maud.datatype 41.2 přehrává samply ve formátu MAUD (formát zvukové karty Toccata od MacroSystemu a samplovacího Samplitude)
40.0
přehrává klasické MIDI soubory (.SMF, .SMUS a .MMD)
2.3
přehrává hudbu ve formátu MPEG audio
1.6
přehrává video ve formátu MPEG (interleved video + audio streams)
mpegvideo.datatype 2.6 přehrává animace ve formátu MPEG (pouze softwarové přehrávání)
1.1
zobrazuje obrázky ve formátu Neochrome (.NEO) používaném na Atari ST
newicon.datatype 39.0 prohlíží o konvertuje do IFF ILMB formátu ikonky formátu NewIcon (pohodlnější náhrada utilitky „NewIconToBrush“)
-
zobrazuje obrázky ve formátu PDB (používaném mnoha PalmOS aplikacemi)
44.4
zobrazuje obrázky ve formátech PBM (styly P1, P2, P3, P4, P5 a P6)
43.14a
zobrazuje obrázky ve formátu Photo-CD
pcd.datatype 44.3 zobrazuje obrázky ve formátu Photo-CD. Určeno pouze pro AmigaOS 3.5
pcx.datatype 43.7 prohlíží obrázky ve formátu PCX (PC)
picture.datatype 42.1 náhrada základní zobrazovací rutiny, které využívá naprostá většina grafických a některé animační datatypy.
picture.datatype 43.762 náhrada základní zobrazovací rutiny, které využívá naprostá většina grafických a některé animační datatypy. Verze určená speciálně pro systém CyberGraphX.
png.datatype 44.6 prohlíží obrázky ve formátu PNG (prakticky všechny platformy)
post.datatype 39.0 prohlíží obrázky (ASCII i některé binární - převádí je z vektorových na bitmapové) ve formátu postscript (všechny platformy)
40.4
umožňuje zobrazení tzv. Product-Info souborů, uvedených programem KingFisher a dále pak používaných i v jiných.
1.15
přehrává hudební moduly ve formátu Protracker (vyžaduje minimálně AHI 2 a vyšší).
43.20 rel5
prohlíží obrázky z počítače Sinclair QL
qrt.datatype 39.1 prohlíží obrázky ve formátu ORT (raytracery QuickRTracer/PovRay)
reko.datatype 40.12 prohlíží karty ve formátu REKO (ze hry Klondike)
1.1
prohlíží obrázky ve formátech IFF-RGBN a IFF-RGB8
43.16a
prohlíží obrázky ve formátu IFF-RGFX-Format (vytvořeném Andreasem Kleinertem)
rgfx.datatype 44.3 prohlíží obrázky ve formátu IFF-RGFX-Format (vytvořeném Andreasem Kleinertem). Vyžaduje minimálně AmigaOS 3.5
41.0
přehrává zvuky ve formátu IFF-RSND (vytvořeném Achimem Stegemannen)
samplevision.datatype r1 přehrává samply ve formátu SampleVision (PC)
1.5
umožňuje zobrazovat obsah videopaměti počítače ZX Spectrum známý jako SCR nebo SCREEN$.
41.8
náhrada základní rutiny pro přehrávání zvuku, které využívá většina zvukových a také některé grafické datatypy. Nová verze přináší několik nových funkcí, které v původní verzi nebyly.
2.2
umožňuje zobrazení většiny nových i straších formátů spritů včetně průhlednosti
sunau.datatype 41.1 přehrává samply ve formátu SunAU (platforma Sun)
targa.datatype 43.1 prohlíží obrázky ve formátu Targa (Macintosh/PC)
44.5
náhrada základní rutiny pro většinu textových a dalších datatypů
tiff.datatype 43.2 prohlíží obrázky ve formátu TIFF (Macintosh/PC)
TX16W.datatype r2 přehrává samply ve formátu Yamaha TX16W (12ti bitový sampler se 3 samplovacími frekvencemi)
voc.datatype 40.2 přehrává samply ve formátu VOC (PC)
0.06
prohlíží obrázky ve formátu PNG (nejrychlejší prohlížení)
45.6
prohlíží obrázky ve formátu BMP. K dispozici také speciální WarpOS verze
45.7
prohlíží obrázky ve formátu JPEG. K dispozici také speciální WarpOS verze
45.4
prohlíží obrázky ve formátu PCX. K dispozici také speciální WarpOS verze
45.13
prohlíží obrázky ve formátu PNG. K dispozici také speciální WarpOS verze
45.3
prohlíží obrázky ve formátu PNG (Adobe PhotoShop). K dispozici také speciální WarpOS verze
45.5
prohlíží obrázky ve formátu TIFF. K dispozici také speciální WarpOS verze
wav.datatype 41.10 přehrává samply ve formátu WAW (PC)
wpg.datatype 39.0 prohlíží obrázky (jen bitmapové) ve formátu WPG (WordPecfed Graphics - PC/Macintosh)
xbm.datatype 1.09
prohlíží obrázky ve formátu XBM (Sun, Unix všeobecně atd.)
xpk.datatype 1.0B
rozbaluje soubory pakované metodou XPK, funguje jako dekódovací rutina pro všechny ostatní datatypy
xpm.datatype 43.2 prohlíží obrázky ve formátu XPM/XBM (Sun, Unix všeobecně atd.)
1.0
prohlíží obrázky ve formátu YCrCb (ukládané kartou TBCPlus)
43.0a
prohlíží obrázky ve formátu IFF-YUVN/VLAB
zx.datatype 39.3 prohlíží obrázky či spíše „obrazovky“ ve formátu ZX-Spectra
A datatype for IMGV pdb image format used by many PalmOS applications.
Example images are also included (I took them from imgvtopgm-1.4.tar.gz
archive by Eric Howe -- http://www.trends.net/~mu).

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming