Draco, Draco Vision

DraCo bylo jedním z prvních skutečných klonů Amigy, které se vyráběly. I když tento počítač používal jako operační systém AmigaOS, tak nepoužíval klasickou Amiga čipovou sadu, jakou bylo ECS nebo AGA. Místo toho spoléhal výhradně na software CybergraphX RTG (který používaly i klasické Amigy), který řídí grafickou kartu Altais.

Při ceně 15.000 dolarů však nebylo Draco zaměřeno na běžného uživatele Amigy. Na trhu se prodával hlavně jako profesionální nástroj na úpravu videa. V té době to přineslo mnohá vylepšení v porovnání s profesionálním počítačem Amiga 4000, kde mohla Amiga vážně konkurovat. VLab Motion, další z produktů firmy MacroSystem, byl vyvíjen zrovna v době bankrotu firmy Commodore a tak se přirozeně obávali, že dojde k omezení dostupnosti Amigy.

draco 01

Firma MacroSystem se rozhodla využít technologii, kterou už vyvinula (grafickou RTG kartu, hardware pro digitalizaci a úpravy videa) a vytvořit jednoduchou základní desku, která by byla vhodná pro zpracování průchozího videa. Technologie systému DraCo byla navržena tak, aby dokázala zpracovat dokonce i nekomprimované video, což byl v té době neuvěřitelný výkon, který však nebyl nikdy použit. Protože komprese Motion JPEG, kterou DraCo používalo, byla tak dobrá.

DraCo bylo původně navrženo jako tower verze. Ale velice brzy se ukázalo, že jsou tyto skříně velice křehké, protože se často rozpadly už jen při přepravě. Opětovné uvedení systému DraCo vedlo k nahrazení tower skříně na mnohem čistější Cube verzi. A to hlavně kvůli problémům s tower skříní, ale také proto, že americký distributor nechtěl, aby tato střižna vypadala jako obyčejný počítač, ale více jako profesionální stroj určený pro střih videa. To také vedlo k přejmenování DraCo Vision.

Základní deska prošla dvěma revizemi. První revize, která byla dodávána ve formě tower skříně, nemohla používat EDO RAM. Druhá revize, dodávaná v Cube skříni je už používat mohla, což přineslo trochu více rychlosti při vykreslování zobrazování. Druhá revize také dokázala mixovat zvuk v reálném čase.

Pro DraCo byla také vyrobena DV karta, která umožňovala ovládat a digitalizovat obraz. Problém ale spočíval v tom, že tato karta stále konvertovala obraz z DV formátu na vlastní M-JPEG formát, což znamenalo, že docházelo ke ztrátám v kvalitě obrazu - a to je přesně to, čemu se chcete při zpracování digitálního obrazu vyhnout. K dispozici byla také speciální ovládací karta, která umožnila DraCo dálkově ovládat z externího video zařízení.

Další, bohužel nikdy nevydaná karta, byla komponentní karta, prototyp vyvinutý pro VLab Motion. Profesionální video decky mají samostatné výstupy pro červenou, zelenou a modrou video složku - jako má dnes mnoho lepších DVD přehrávačů. Tato komponentní karta umožnila Vlab Motion kartě používat samostatné RGB vstupy a výstupy, ale karta nikdy nefungovala a byla velmi křehká - naprosto nevhodná pro profesionální prostředí.

Bohužel, firma MacroSystem o ní bohužel ztratila zájem, když začala brát vážněji vývoj Casablancy. Zájem o Casablancu skutečně zničil jakoukoli naději na další vývoj systému DraCo.

DraCo nebylo schopno pracovat s časovým kódem SMPTE, který musí být schopno zpracovat profesionální vybavení - jedná se o průmyslový standardní jazyk, který různé části vybavení používají ke vzájemné komunikaci.

Existovalo také mnoho dalších problémů, které nebyly nikdy vyřešeny. Jako například nepříjemná "integrace" titulkového programu Monument Designer. Nejenže obsahoval několik významných chyb, ale jeho časová osa fungovala pouze v PAL normě, zatímco zbytek systému pracoval v NTSC. Zvuk byl vždy problémem a jeho řešení byla komplikovaná a extrémně nepraktická. Polovičaté aktualizace pocházely od firmy MacroSystem Germany, ale jejich zájem spočíval hlavně v Casablance.

Pro DraCo byl plánován i volitelný koprocesor DEC Alpha s výkonem 233Mhz, který byl vyvíjen člověkem, který na něm pracoval ve svém volném čase u firmy DEC. Bohužel, nikdy nebylo nic zveřejněno.

Dalším kusem vapourwaru byla karta Paladin. Jelikož bylo DraCo v USA strašně drahé, přibližně 15.000 dolarů, měla firma MacroSystem nápad na levnou turbokartu s procesorem Motorola 68030 a HD řadičem, který by obsahoval sloty pro DraCo. Myšlenkou bylo, že konvenční Amiga bude moci používat vysoce kvalitní grafickou kartu DraCo Motion a grafickou kartu Altais bez vysokých nákladů na DraCo. Toto se nikdy nedostalo ani do fáze prototypu.

Grafická karta DraCo Motion

Grafická karta Altais

Samotné DraCo se skládá z několika karet, které se všechny zasouvaly do sběrnice nazvané Rastaban. Rastaban obsahuje tradiční Amiga rozšiřující Zorro II sloty, ale také obsahuje vlastní DraCo rozšiřující sběrnici, jednoduše nazvanou DracoBus.

rastaban th

Dracobus byla výrazně rychlejší než Zorro II a byla schopna dosáhnout přenosových rychlostí až 30MB/s. Ve srovnání se Zorro II, který dosahuje maximální teoretické rychlosti asi 8MB/s. Dokonce i Zorro III dosahuje maximální teoretické rychlosti kolem 25MB/s

Základní deska, která se nazývá Eltanin, je ve skutečnosti samostatná karta, která se zapojuje současně jak do horního Zorro II slotu a horního DracoBus slotu. Kromě možnosti používat Zorro II karty využilo Draco také několik karet DracoBus, jako je DracoMotion.

eltanin th

Draco obsahuje 4x 72-pinové SIMM sloty k osazení až dalších 128MB RAM, stejně tak i dva CIA čipy, Draco ROM, SCSI-II řadič a ROM patice pro instalaci Amiga Kickstart ROM. CIA čipy byly ve skutečnosti používány pouze k ovládání paralelního portu, a to primárně jen pro hardwarový klíč, který byl dodáván s programem Lightwave. Nebylo to příliš kompatibilní s mnoha paralelními zařízeními.

Problematické byly také Zorro II sloty, pokud jste je chtěli použít například pro ethernetovou kartu. Tu bylo nutné nainstalovat do druhého slotu zespod. Museli jste si nainstalovat další kartu (nezáleží na tom, jakou) do nejspodnějšího slotu, aby fungovala jako terminátor. Zorro II sloty nejsou moc kompatibilní s mnoha ostatními kartami. Zejména problematické jsou Zorro II karty od firmy Commodore.

Kromě standardní nabídky Amiga Early Startup, která je přístupná podržením jediného tlačítka myši při resetu stroje, má DraCo také vlastní nabídku Early Startup. Ta je přístupná podržením obou tlačítek myši během resetu. To vám umožní upravit různá nastavení SCSI řadiče a pevných disků. DraCo vyžaduje na pevném disku dva speciální oddíly, vyhrazené pro použití s videem a zvukem, které DraCo zaznamenává nebo přehrává.

Tradiční Amiga software tyto oddíly dokáže vidět, takže pokud jste chtěli exportovat video pro použití například s programem ImageFX, museli jste před importem do ImageFX exportovat video snímek po snímku pomocí aplikace MovieShop do nativního Amiga oddílu.

Konec prodeje

Firma MacroSystem prodávala a podporovala DraCo až do roku 2000. Bohužel, nakonec s tímto strojem neměla firma obchodní úspěch. DraCo bylo nakonec přepracováno, aby se vytvořil cenově dostupnější systém, který byl pojmenován Casablanca (později nazvaná Casablanca Classic).

Technická specifikace

Výrobce: MacroSystems
Krycí název: Draco, Draco Vision
Datum uvedení: 1994
Ukončení prodeje: 2000
TECHNICKÁ SPECIFIKACE
Typ skříně: Full Tower (originální DraCo)
Cube (DraCo Vision)
Procesor: Motorola 68060 / 50MHz
FPU: Interní
MMU: Interní
RAM: 4MB (rozšiřitelná až na 128MB pomocí standardních SIMM modulů)
4x 72-pinový SIMM slot
ROM: Dva nebo jeden čip z Amigy 3000, Kickstart 40.68 (navzdory tomu, že některé štítky nesprávně uvádějí obsahuje v40.63), a další DraCo ROM (s označením U43 na PCB)
Operační systém: ---
Čipová sada: Vlastní - nepoužívá tradiční Amiga čipset
Disketová mechanika:  1x HD standardní PC mechanika. Dokáže číst Amiga diskety, ale neumí Amiga diskety zapisovat. Podporuje také specifické MS-DOS a DraCo formáty v režimu čtení a zápisu.
Grafika: ---
Zvuk: Zvuková karta Toccata (volitelně)
Klávesnice: Extérní
Vnitřní disk: 1x SCSI-II řadič, který dosahuje přenosovou rychlost až 9MB/s
Vyjímatelné úložiště: CD-ROM
Vstupy a výstupy: 1x sériový port RS-232 (DB-25M)
1x paralelní Centronics port (DB-25F)
1x externí SCSI-2 port
1x RS232 sériový port pro připojení myši

1x port pro připojení klávesnice (5-pin DIN)
1x analogový video výstup (DB-15M)
Rozšiřující sloty: 6x 100-pinové Zorro II sloty (1x vyhrazeno pro základní desku). Tyto Zorro sloty mohou pracovat ve speciálním rychlém režimu (na dvojnásobku standardní rychlosti Zorro II).
4x DraCoDirect32 sloty
Rozšíření: 4x 5.25"
8x 3.5"
Hmotnost: ---
Rozměry: Šířka: --- mm, výška: --- mm, hloubka: --- mm

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming