Lorraine

Prototyp Lorraine byl produktem nově začínající kalifornské firmy Hi-Toro a její základní deska byla pojmenovaná po manželce prezidenta společnosti. Postupem času se ale stala známější pod označením ZorroAmiga (1985 - 1987) a Amiga 1000 (1987). Oficiální název konečného produktu pak měl být Amiga PC.

Původním záměrem společnosti Hi-Torro bylo navrhnout herní stroj nové generace - v podstatě mělo jít o evoluci předchozího stroje Jay Minera, což bylo Atari VCS. Když se ale v roce 1983 zhroutil herní trh, přepracoval Hi-Torro tým tuto herní konzoli na plnohodnotný počítač.

Jedna s novějších desek představila několik nových funkcí, včetně:

  • 128 KB RAM, interně rozšiřitelná až na 512 KB a externě na několik MB
  • 64KB ROM
  • Vestavěný Apple kompatibilní BASIC
  • Rozhraní klávesnice (design skříně byl později změněn tak, aby vyhovoval designu "garáže")
  • 5.25 disketová mechanika
  • Rozšiřující "cartridge port" slot určený pro aktualizaci procesoru nebo PC emulátor
  • Integrovaný 300bps modem (bitů za sekundu)

Tajemství

Navzdory všeobecnému přesvědčení nebyl prototyp Amigy žádným tajemstvím. Několik zdrojů uvádí podrobnosti a pověsti o počítači vyvíjeném společností Amiga v Los Gatos. Několik informací naznačovalo, že tento stroj měl podporovat „Macintosh myš, CP/M 86, MS-DOS (s omezenou kompatibilitou s IBM) a UCSD p-systém“.

Amiga byla představena v detailním článku během Summer CES (Consumer Electronics Show) 1984 v časopisu COMPUTE!.

Výňatek z čísla COMPUTE!, srpen 1984

AmigaOS byl podle tiskových článků z té doby znám pod názvem Intuition. Možná to byla mylná představa. Intuition byl důležitou součástí operačního systému, ale není to pojmem, který mohl být použit k popisu celého operačního systému.

První kontakt

Ve snaze získat další finance na vývoj, připravil tým v Los Gatos první prototyp Amigy k přepravě na výstavu spotřební elektroniky (Consumer Electronics Show) v Chicagu, která se konala 4. ledna 1984.

Původní prototyp byl složen ze čtyř samostatných desek, které byly vzájemně propojeny kabely a k přepravě vyžadovaly vlastní sedadlo v letadle. Prototyp byl předveden vybrané skupině zainteresovaných podnikatelů v průběhu "tajné skříni". Prezentaci se však nepodařilo dlouho utajit - konala se totiž poblíž proskleného výtahu, kde mohli událost sledovat všichni kolemjdoucí diváci. V důsledku této události se zrodily dva aspekty amigistického folklóru.

Nákup Commodore

V roce 1984 potřebovala firma Amiga Inc. několik milionů dolarů, aby mohla pokračovat ve vývoji. V důsledku toho hledali možnost získat investice i u jiných firem, jako např. Silicon Graphics (kteří chtěli hlavně čipovou sadu) nebo Atari. Nějaký čas to vypadalo, že firmu nakonec odkoupí Atari. RJ Mical popsal, že se Jack Tramiel pokusil využít špatné finanční situace Amigy ve svůj prospěch. V průběhu několika posledních dní jednání, se vedení firmy Commodore spojilo s firmou Amiga Inc. a nabídli odkoupení celé společnosti a prototypu. V důsledku této dohody upustila firma Commodore od vývoje svého serverového Unixového stroje, nazvaného CBM 900.CBM 900 Toto rozhodnutí ale hodně zklamalo fanoušky firmy Commodore, kteří zpočátku odmítali velkou pozornost, kterou Amiga k sobě přitahovala.

V rámci vývoje od původního prototypu Lorraine po finální Commodore Amiga (A1000) provedl Commodore celou řadu změn, které nakonec vylepšily jednotlivé části návrhu, zlevnily výrobu a urychlily celý vývoj:

  • Modem a cartridge port byl odstraněn
  • Operační paměť byla rozšířena ze 128KB na 256KB
  • Jako standard byla použita 3.5" disková mechanika, došlo tak k ignoraci 320KB IBM mechaniku
  • Nakonec byl původní operační systém s kódovým označením CAOS nahrazen ve prospěch integrace systému TripOS a Intuition
  • Byly dokončeny všechny integrované obvody a byla vytvořena známá Amiga čipová sada (rekurzivně známá jako OCS - Original Chip Set)

Prezentace Amigy 1000

Ve snaze porazit firmu Atari na 16-bitovém trhu spěchala firma Commodore ve vývoji Amigy. V jednom e-mailu Garethovi Knightovi popisuje Dave Haynie prezentaci na CES 1985:

"Na CES 1985 už měli skoro kompletní Amigu 1000. Operační systém úplně nefungoval, takže museli spustit některé ukázky ze stroje Sun. Ale všechno, co udělali, skutečně běželo na hardwaru Amigy 1000. S Bilem Herdem jsme se na té výstavě setkali s Davem Needlem a RJ Micalem a noc jsme strávili pitím piva a rozebráním A1000 v jejich hotelovém apartmá."

Uvedení počítače Commodore Amiga (při uvedení Amigy 500 došlo rekurzivně k přejmenování na Amigu 1000) bylo zklamáním. Za cenu 1,500 dolarů však tento stroj nedokázal zaujmout herní trh a zahájil čtyřletou válku s Atari ST. I navzdory těmto potížím, původní Amiga vyrobila (kromě několika navazujících strojů) levněji Amigu 500 a mnohem více rozšiřitelnější Amigu 2000. Prototyp Lorraine / Zorro představuje začátek legendy o Amize.

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming