pre\box

  • Vývoj: Phase 5
  • Rok oznámení: březen 1998

V březnu roku 1998 firma Phase 5 oznámila, že plánuje výrobu PowerPC Amigy využívající plně licencovaný systém AmigaOS 3.1. V tuto dobu již bylo zcela jasné, že zabývat se vývojem Amigy pro běžné uživatele již není zcela rentabilní. Proto byl systém pre\box od úplného začátku určen pro high-end trh. Firma phase 5 tak chtěla vytvořit systém, který by obsahoval minimálně čtyři PowerPC procesory.

Vývoj tohoto systému byl ohlášen ještě před oznámením firmy Amiga, Inc. z výstavy World of Amiga '98. Proto stále vycházel z předpokladu, že se firma Amiga Inc. bude věnovat vývoji Amigy na PowerPC platformě. Cílem bylo vytvořit jasnou cestu směrem k PowerPC pomocí implementace svého PowerUP softwaru. Byl to jasný odklon od používání problematického multi-processing modelu PowerUP turbokaret.

Wolf Dietrich, ředitel firmy Phase 5 vysvětlil své plány takto:

Vývojáři, kteří přejdou na PowerUP již dnes, budou moct své produkty zcela lehce připravit na možnost paralelního zpracovávání. Tedy bude to možné dvěmi velkými kroky – z jednoprocesorového 68k systému na víceprocesorové PowerPC systémy – v průběhu pouze jednoho roku, impozantní pokrok pro Amiga komunitu, který mnoho firem nebylo schopno učinit.

To nakonec vyústilo v oznámení systému pre\box. Za několik dnů firma phase 5 aktualizovala své internetové stránky, které nově obsahovaly nejnovější specifikace a ceny nového počítače:

  • ATX motherboard (tj. softwarově vypínatelný)
  • SDRAM paměť na frekvenci 100MHz
  • 100 MHz procesorová sběrnice
  • 4 PowerPC (G3) procesory na speciální procesorové kartě (možnost použít i levné PPC603e/PPC750 (G3))
  • Inline nebo backside cache (dle typu PPC procesoru)
  • Integrovaný 3D grafický subsystém, propojený pomocí 66 MHz PCI 2.1 sběrnice. To mělo umožnit maximální výkon 264 MB/s a obsahovat 8MB grafické paměti
  • Speciální slot pro Voodoo2 3D akcelerátor (propojený s interním grafickým čipem)
  • Ultra-Wide SCSI-II řadič
  • 100 Mbit Ethernet
  • 66MHz PCI 2.1 (teoretická přenosová rychlost 264MB/s)
  • Stereo zvuk v CD kvalitě, včetně podpory syntézy
  • Rychlé paralelní a sériové porty
  • EIDE řadič a USB sběrnice
  • Integrovaný Ultra-Wide SCSI II řadič
  • Distribuované výpočty po síti (díky PowerUP software)

Firma Phase 5 slíbila, že její multiprocesorový systém bude plně kompatibilní s dosavadní řadou PowerUP procesorů. Brzy se však objevily první otázky ohledně implementace AmigaOS 3.1 na PowerPC karty.

Amiga bez 68k procesoru byla myslitelná pouze s příchodem G3 turbokaret. Také implementace USB a PCI rozhraní znamenala mnoho práce. Kvůli špatné pověsti firmy Phase 5 ohledně vývoje špatného softwaru zůstalo záhadou, jak chtěla firma vytvořit knihovnu pci.library, která by podporovala obrovskou řadu dostupných PCI karet.

Firma Phase 5 také oznámila vývojové práce na 68k emulátoru, od kterého však nakonec upustila kvůli větším problémům s podporu MMU a FPU.

Firma Phase 5 také slibovala jistou formu paralelního zpracovávání pomocí počítačové sítě mezi systémem pre\box a Amiga-PowerUP turbokartami, což by systému pre\box umožnilo sdílení Amiga zdrojů. Zajímavá koncepce. Aby to však bylo proveditelné, musel by se značně aktualizovat PowerUP software. Pokud by firma Phase 5 chtěla stihnout plánované datum uvedení (stanovené na zimu roku 1998), musela by provést ještě obrovské množství práce.

Systémové specifikace ve srovnání s cenou ukazují, že by tento systém byl ve srovnání s Intel platformou velice konkurenceschopný.

ProcesoryRychlost (MHz)Navržená cena
pre\box 604/800 se čtyřmi PPC604e-200 MHz CPU (G2) 200MHz 1.995$
pre\box 604/1000 se čtyřmi PPC604r-250 MHz CPU (G3)  250MHz 2.495$
pre\box 604/1200 se čtyřmi PPC604r-300 MHz CPU (G3)
Každý s 1MB cache druhé úrovně
300MHz 3.395$
pre\box 750/1200 se čtyřmi PPC750-300 MHz CPU (G3)
Každý s 1MB cache druhé úrovně 
300MHz 4.495$

Pohled zpátky

pre\box byl velmi zajímavý systém, který sliboval funkce příští generace v již existujícím operačním systému. Ironií je, že ohlášení systému pre\box zároveň znamenalo smrt (nebo odložení – pokud tomu tak chcete říkat) systému A\box.

Systém pre\box představoval poslední pokus firmy Phase 5, kdy se  pokusila Amigistům dodat konkurenceschopný systém, který by si dokázal získat širší podvědomí Amiga trhu.

Název pre\box a komentář v tiskovém prohlášení, že tento stroj byl v koncepčním návrhu několik měsíců naznačovalo, že pre\box byl záložním plánem, který byl původně koncipován ještě před krachem firmy Escom. Když bylo jasné, že systém A\box nebude mít dostatečnou podporu u Amiga komunity a oficiální Amiga firmy, byl později aktualizován.

Po událostech na výstavě World of Amiga '98, na které firma Amiga Inc. oznámila, že PowerPC nebude součástí její budoucnosti, firma Phase 5 uváznula s licencí na operační systém, který se měl brzy stát zastaralým.

Wolf Dietrich to v dubnu roku 1999 komentoval takto: 

Velkou otázkou pro pre\box je software a zatímco jsme minulý rok získali licenci na OS3.1 od firmy Amiga Inc., veškerý zmatek (jak jej vidíme z pohledu komerčního vývojáře) kolem AmigaOS 3.5 - 5.0, používání nebo nepoužívání PowerPC a nádherná záhadná budoucnost po výstavě WoA 98 je dostatečným důvodem, abychom zastavili vývoj.

Pre\box je A-Mirage

Brzy se však objevily informace, že vývoj systému pre\box není tak zdaleka ukončen, ale že může znovu vzniknout pod jiným názvem. Wolf Dietrich posléze na Usenetu napsal, že nová verze systému pre\box je ve stádiu prototypu:

pre\box v roce 1998 nebyl dokončen, ale byl uložen zpět do šuplíku. Ve skutečnosti je tento projekt stále realizován (pokračujeme ve vývoji tohoto produktu, v jiné formě a zaměřením na jiný trh, a v těchto dnech momentálně pracujeme na prototypu tohoto jiného produktu).

22. července 1999 firma phase 5 oznámila vývoj systému AMIRAGE K2, používajícího operační systém QNX.

Nový návrh AMIRAGE K2 rozšiřuje navrhované vlastnosti staršího projektu pre\box a obsahuje mnoho prvků předchozího konceptu A\BOX, ale bez nutnosti vytvoření přizpůsobeného hardware právě teď. Jelikož je koncept systému QNX Neutrino také v plném souladu s naší vizí nového operačního systému –cítíme, že konečně můžeme uzkutečnit sny mnoha Amigistů.

Toto oznámení bylo velice překvapivé, jelikož obě firmy, QNX i Phase 5, byly opuštěny u oltáře ve chvíli, kdy firma Amiga, Inc. změnila směr. Obě firmy z tohoto partnerství získaly důležitý prospěch.

Jak vidno, firma phase5 se chtěla orientuje více na high-end trh. Distribuované výpočty na několika pre\boxech po síti a Internetu mohly být velkým lákadlem pro bohaté firmy. Zde záleželo hlavně na softwaru,  jestli by se firmě phase 5 podařilo přesvědčit NewTek, aby svůj program LightWave přepracoval pro pre\box. Chybou však také bylo, že nebylo počítáno také s low-end trhem. Stačily by 2 levné procesory 603e/300MHz, jeden z nich by přitom mohl být speciálně určen pro emulaci 68K (603e/300 zvládne emulovat 68060/80MHz). Potom by se cena za nejnižší konfiguraci pohybovala okolo 35.000 Kč.

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming