PIOS - TransAM

  • Firma: PIOS
  • Rok oznámení: 1997

Když v roce 1996 upadla do likvidace firma Escom, znamenalo to zrušení všech probíhajících vývojových prací. Aby byla Amiga zachráněna, založili bývalí zaměstnanci firmy Amiga Technologies novou firmu nazvanou PIOS. Do čela firmy stanul Dave Haynie, jeden z hlavních inženýrů firmy Commodore, který zahájit práce na Amiga počítači využívajícím nejnovější hardware. Zanedlouho bylo rozhodnuto, že než aby firma provedla kompletní přeprojektování celého systému od základu, raději zkombinuje některé technologie z hardware a software průmyslu k vytvoření výkonného počítače s velkou softwarovou podporou.

TransAM byla Amiga orientovaná verze počítače PIOS One (na rozdíl od Maxxtrem a Keenya, které byly zaměřeny na Mac trh). Jeho název odrážel ideologii stroje. Jednalo se o přechodný Amiga systém (TRANSitional Amiga system), který měl přesunout Amiga trh na PowerPC bez přítěže starého hardwaru. V průběhu roku 1997 byl uveřejněn první přehled specifikace, ale ta byla v únoru 1998 nahrazena aktualizovanou verzí.

Operační systém

Než aby firma vytvořila svůj vlastní operační systém, jak to slibovala firma Phase 5 se svým systémem A\Box, se firma PIOS rozhodla využít boomu alternativních operačních systémů, které byly v té době k dispozici (BeOS, MacOS a Linux). Touha stavět na zbytcích Amiga trhu byla dost silná, což vedlo k diskusím se společností Viscorp o vytvoření AmigaOS PPC. Nicméně, zdržení při likvidaci firmy Escom vyústila ve zrušení tohoto nápadu a přijetí pOS.

TransAM 2001

Od uveřejnění specifikace počítače TransAM se počítačový trh značně změnil. Nicméně, návrh PIOS One byl opět přiveden do středu pozornosti v dubnu 2001 jako část plánů firmy Amiga Inc. pro AmigaOS 4 a počítač AmigaOne.

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming