Studnice amigovských informací

on .

Již i do naší telekomunikačně zaostalé země vtrhnul Internet. Pokud jste studenty či pracovníky vysokých škol, jistě jste se již se "Sítí" seznámili. A příležitost k připojení má stále více lidí, ostatně alespoň ve velkých městech (hlavně v Praze) si dnes Internet může dovolit i soukromá osoba (není to zadarmo, ale na žebráckou hůl vás to nepřivede). A jako čtenáři našeho časopisu se jistě budete chtít také na Internetu podívat po informacích o Amize.

Pak si rozhodně nenechte na WWW ujít stránku "The Amiga Web Directory". Najdete ji na adrese

http://www.cucug.org/amiga.html

Tato stránka je totiž branou do světa Amigy na světové síti. Je to vlastně ohromný souhrn odkazů na různá témata týkající se Amigy. O nových informačních zdrojích se dozvíte, když klepnete na spoj "New Links". Pod "Amiga Information Resources" najdete cestu k dalším informačním zdrojům, často pokládané otázky a odpovědi na ně jsou samozřejmě pod "FAQs". Dalším zajímavým zdrojem informací jsou "Amiga Magazines", seznam odkazů na různé amigovské elektronické časopisy. Mnozí z vás jistě znají časopis AmigaReport, který tu samozřejmě také je (můžete ho číst přímo nebo si lze stáhnout soubory), avšak zde najdete takových časopisů téměř dvě desítky.

Stránka nezapomíná ani lovce souborů, pod "File Collections" najdete spojení na více než 100 FTP serverů, z nichž si můžete stahovat software pro Amigu. Najdete zde pochopitelně také přístup ke všem významným serverům Aminetu, německé servery bývají i dost propustné (ovšem na zobrazení plného indexu Aminetu si hezkou chvíli počkáte).

Pokud chcete navázat přímější kontakty s autory PD softwaru, zkuste "Freeware/Shareware Support", odkud se dostanete přímo na domovské stránky autorů známých PD programů. Můžete navštívit například stránku ShapeShifteru nebo ToolManageru. Kromě základních informací o programech samozřejmě můžete na těchto stránkách zanechat své vzkazy a přirozeně si můžete stáhnout i diskutovaný software.

Jestliže se zajímáte o hardware, zkuste se podívat na "Amiga Hardware Support". Dokonce se tu můžete informovat o nákupu hardwaru a softwaru ("Commercial Products"), avšak v naší zemi zatím zdaleka nemůže využít všech těchto nabídek. A když vás zajímají dema, nenechte si ujít "Demo Scene".

To samozřejmě není zdaleka všechno, najdete tu mnoho dalších odkazů, stránky různých firem spojených s Amigou, spojení na stránky "papírových" časopisů, atd. Stránka také nabízí určité možnosti cíleného vyhledávání.

Samozřejmě, jakmile klepnete na nějaký odkaz, vyvalí se na vás spousta dalších odkazů a informací. Je to opravdová informační pavučina a navíc plně věnovaná Amize. Přiznám se, že jsem sám zatím prošel jen malou část - rozhodně vám dříve vypadne spojení (jste-li připojeni vytáčenou linkou), než stačíte projít jen jedno téma stránky.

Prostě pokud máte přístup k Internetu a chcete se něco dozvědět o Amize, navštivte Amiga Web Directory. Určitě nebudete litovat.

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming