SnoopDos 3.0 - Systémový čmuchal

on .

Jistě se vám již stalo, že jste zkusili nainstalovat nový program a ten se nechtěl rozběhnout, nebo vydával podivná chybová hlášení. Nejspíš mu chyběla nějaká knihovna či font. Zvláště časté je to u PD softwaru. V takové situaci byste určitě uvítali něco, co vám pomůže chybějící komponentu identifikovat.

Není divu, že se poměrně brzy takové programy objevily. Ještě v dobách OS 1.3 jedním z prvních byl program SnoopDos, který napsal Eddy Carroll. Později se jeho vývoj na dlouhou dobu zastavil (na verzi 1.7), vznikly jiné programy (dokonce i nelegální nové verze SnoopDosu), avšak nakonec se SnoopDos znovu vrátil na scénu s fanfárami ve verzi 3.0. Ta sice také pochází již z roku 1994, ale dosud jsem v této kategorii nenarazil na lepší program.

Na to, co umí, není SnoopDos nijak velký - 97 KB. Měl by bez problémů fungovat i na "holé" A1200, jediný problém by mohl být při sledování větších programů. Pak je jediným řešením použití starší verze 1.7, která umí mnohem méně a ovládá se pouze z CLI, avšak vystačí si s opravdu malou pamětí. Pokud však máte dost paměti, rozhodně si pořiďte verzi 3.0. Snadno ji seženete například na Aminetu nebo CD řady Aminet.

Co SnoopDos vlastně dělá? Přesně to, co jeho název. Opravdu "pročmuchává" AmigaDOS a informuje o tom, jaké soubory a knihovny byly otevřeny, jaké funkce AmigaDOSu program použil, atd. Verze 3.0 k tomu navíc přidává přehled o mnoha dalších systémových funkcích, například o otevírání fontů, o načítání Tool Types z ikon, o vysílání příkazů ARexxu, atd.

snopdos1

Dá se tak získat spousta informací. Abyste se v nich neutopili, můžete si nastavit, co přesně chcete vědět. A právě v tom program vyniká. SnoopDos především plně využívá možností OS 2.x, i když zřejmě je schopen pracovat i pod OS 1.3 (bez záruky). SnoopDos 3.0 je komodita. Samozřejmě ji lze skrýt, můžete si vybrat, zda se zmenší do aplikační ikony, do položky menu "Tools" nebo zda se zcela zmizí.

Opravdovou perlou je uživatelské rozhraní. Na první pohled vypadá jednoduše. Jedno okno, jehož větší část zabírá oblast pro výpis informací (svislý a vodorovný posuvník umožňují pohybovat se po rozsáhlejších výpisech), na spodku pak několik gadgetů. Jenže toto okno se přizpůsobuje použitému fontu a můžete ho zobrazit jak na obrazovce Workbenche, tak na obrazovce v popředí nebo na určité konkrétní obrazovce. A hlavně si můžete vzhled okna zcela předělat. Můžete vypnout či zapnout zobrazování gadgetů a stavové řádky a především lze změnit formát výpisu "vyčenichaných" informací". A pro konfigurování programu se otevírají další okna.

snopdos2

SnoopDos 3.0 nabízí editor formátu výpisu, za který by se nemusel stydět ani komerční program. Sestává ze dvou seznamů, v jednom jsou pole, která můžete do výpisu přidat, ve druhém jsou pole již do výpisu umístěná. Formát výpisu můžete změnit pouhým přetahováním těchto polí mezi seznamy. Stejně lze změnit také jejich pořadí. Všude, kde to je možné, používá SnoopDos techniku "táhni a pusť" (drag-and-drop). Změna formátu výpisu je díky tomu neuvěřitelně snadná. Navíc šířky jednotlivých sloupců můžete změnit přímo myší, ostatně editor formátu lze vyvolat pouhým dvojím poklepáním na titulní řádku výpisu.

Stejně široce konfigurovatelné jsou i vlastní sledované informace. V dalším konfiguračním okně můžete nastavit ty funkce, jež chcete sledovat, plus další parametry. Také můžete nastavit masku, jež ze sledování vylučuje určité programy, díky čemuž bude výpis podstatně přehlednější.

snopdos3

Informace, jež SnoopDos získal, můžete uložit do souboru (lze uložit jen obsah zobrazeného okna, nebo celý buffer), ale také do clipboardu, odkud je mohou převzít jiné aplikace. Navíc můžete vytvořit protokolový soubor (log file), který bude zaznamenávat vše, co program zjistil.

Jako by toto vše nestačilo, nabízí SnoopDos dokonce vlastní příkazový jazyk. Ten sestává z více než 100 příkazů, které lze volat z ARexxu, z CLI jako argumenty, jako Tool Types ikony nebo z konfiguračních souborů.

SnoopDos samozřejmě nabízí kromě gadgetů také menu a klávesové ekvivalenty. Za zmínku rozhodně stojí skutečnost, že jednotlivá okna programu jsou asynchronní, můžete je tedy používat současně.

Nepřekvapí, že program podporuje lokalizaci prostřednictvím katalogů, ovšem kontextová nápověda ve formátu AmigaGuide není ani dnes samozřejmá.

SnoopDos 3.0 prostě patří do nejvyšší ligy PD programů. O to více překvapí, že se jedná o freeware - Eddy nám dal opravdu hezký dárek.

Zatím jsem stále mluvil jen o rozhraní a ovládání, podstatné ovšem je také to, jak zvládá svou práci. Buďte bez obav, na jedničku. Pokud se své Amize chcete opravdu pořádně podívat na zoubek, máte skvělou příležitost. Jakmile narazím na nějaký problém, automaticky vytahuji SnoopDos a velice často mně právě jeho informace pomohly najít řešení. SnoopDos je samozřejmě také velice dobrou ilustrací výhod multitaskingu.

Jistě, není to program pro úplné začátečníky. Jeho ovládání je sice jednoduché, avšak svým účelem je určen uživatelům, kteří již o Amize něco vědí. Ale i ze začátečníka se po čase stane zkušený uživatel, takže věřím, že se vám bude SnoopDos 3.0 hodit.

Program: SnoopDos
Popis: Diagnostická utilita sledující volání systémových funkcí jednotlivými programy
Verze: 3.0
Autor: Eddy Carroll
Typ: freeware
Zdroj: Aminet, Aminet CD

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming