Yass 2.4 - Udělejte si yassno

on .

Když si koupíte hodně RAM, můžete si naplno užít multitasking. Brzy se však začnete ztrácet ve spoustě současně otevřených oken a obrazovek. Jedno z nejlepších (a nejlevnějších) řešení je program pro vyhledání potřebného okna nebo obrazovky (anglicky se nazývají "screen selectors").

K nejlepším patří program Yass (zkratka z Yet Another Screen Selector). Je to komodita, takže pro něj platí obligátní "OS 2.x nebo vyšší". (Majitelé A500, smiřte se konečně s tím, že OS 1.3 je mrtvý a kupte si novou ROM).

yass

O tento hezký prográmek se zasloužil Albert Schweizer a dostal se již k verzi 2.4, která samozřejmě brázdí vody Aminetu.

A co tedy Yass dělá? Po spuštění zůstává skrytě v pozadí a teprve po stisku aktivující kombinace (implicitně Shift + Esc, ale lze ji změnit) se otevře pod ukazatelem myši okno se seznamem obrazovek. Můžete ovšem určit, že se kromě obrazovek zobrazí i všechna na nich otevřená okna - za každou obrazovkou jsou uvedena její okna. Z nich si jedno vyberete a klepnete na něj myší (nebo klávesou Enter). Příslušné okno hned bujaře vyskočí do popředí. Při dvaceti současně otevřených oknech je toto určitě ten nejrychlejší způsob, jak najít správné okno.

Vzhled seznamu oken si můžete rozsáhle konfigurovat pomocí menu a gadgetů. U veřejných (public) obrazovek se může zobrazovat buď titul, nebo název obrazovky. Okna a obrazovky bez názvu označí program jako "bezejmenné" a nakládá s nimi stejně jako s ostatními.

Yass však umí ještě daleko víc. Pomocí ToolTypes můžete nastavit klávesové kombinace pro další manipulace s okny. Lze nastavit kombinace pro vyvolání předchozího a následujícího okna (a předchozí a následující obrazovky) a můžete si vytvořit "horké klávesy" pro různá konkrétní okna a obrazovky, jež takto rychle vyvoláte do popředí. V názvu okna můžete použít i zástupné znaky, takže jde volat celou skupinu oken (třeba okna shellu).

Můžete též určit, že se seznam oken otevře vždy na obrazovce v popředí (i když to není veřejná obrazovka, což však není úplně bez rizika).

Yass také umí měnit implicitní veřejnou obrazovku, na níž se otevírají programy určené pro Workbench, ale takto je můžete otevřít i jinde. Rovněž můžete určit obrazovky a okna, která naopak aktivovat nepůjde.

Program můžete ovládat jak myší, tak klávesnicí (klávesnice opravdu umožňuje vše, včetně pohybu po seznamu obrazovek a oken) a seznam oken jde vyvolat nejen kombinací kláves (samozřejmě konfigurovatelnou), ale také nastavitelnou kombinací tlačítek myši (zvláště vhodné pro majitele třítlačítkových myší).

Yass se dobře integruje do systému (nakonec je to komodita), podporuje lokalizaci pomocí katalogů, přizpůsobuje se použitému fontu, atd.

Jediné, co lze tomuto programu vytknout, je nutnost nastavování některých parametrů pouze přes Tool Types. Je škoda, že nelze nastavovat vše "za chodu". A možná by také nebyla na škodu možnost automatického "rozbalení" oken zmenšených "zip" gadgetem, některé jiné programy to umí. Ale třeba se toho dočkáme v budoucích verzích.

Na 15660 bytů velký program je toho přesto docela dost, že? A jako freeware je Yass úplně zadarmo. Mimochodem, dokumentace ve formátu AmigaGuide zabírá 43 KB. Srovnání s PD programy pro Windows je docela zajímavé (asi není třeba říkat, kdo z toho vyjde lépe).

Já sám Yass již používám řadu měsíců a nenarazil jsem na žádné potíže. Nevadí ani grafická karta, ani OS 3.1. Je opravdu těžké majít důvod, proč si tento program nenainstalovat.

Program: Yass
Popis: Utilita umožňující rychlé a pohodlné vyhledávání obrazovek a oken
Verze: 2.4
Autor: Albert Schweizer
Typ: freeware
Zdroj: Aminet

Poznámka: Vyžaduje OS 2.04 nebo vyšší

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming