Amiga v kanceláři

on .

Seznam článků

Také se vám zdá tohle slovní spojení divné? Bohužel, Amiga se zatím v kancelářích moc neobjevuje, a právě to je její problém. Největší podíl na trhu aplikačního softwaru pro osobní počítače mají právě kancelářské aplikace. A kde jsou cítit peníze, tam se všichni snaží. Není proto divu, že pro PC (a samozřejmě hlavně pro Windows) je dostatek kancelářského softwaru, špatně si nestojí ani Mac. A jak je na tom Amiga? To bych vám chtěl ukázat
v tomto článku.

Nejprve je však třeba si ujasnit, co to vlastně kancelářský software je. Samozřejmě definice se mohou lišit, ale všichni se shodnou na tom, že sem určitě patří textový procesor, tabulkový procesor ("spreadsheet"), případně databáze. Ještě jedna terminologická odbočka: textovým procesorem myslím to, co se v angličtině obvykle nazývá "word processor" - program na zpracovávání složitě formátovaného textu. Někdy se setkáte také s termínem textový editor, ovšem tím se zde rozumí programy na zpracování hladkého ASCII textu (jako je třeba legendární CygnusEd nebo s Workbenchem dodávaný Ed). "Kancelář" samozřejmě může obsahovat i další programy, ale naprostým základem jsou dva "procesory" - textový a tabulkový.

Právě v této oblasti je potřeba se podívat i za hranice Amigy. PC/Windows představují srovnávací etalon, avšak pro nás amigisty je velmi důležitý také Macintosh. Důvod je prostý - silnější Amigy mohou používat také software pro Maca. Jistě mnozí z vás ví, že existuje sharewarový emulátor ShapeShifter. (Napsal jsem o něm článek do Amiga News, které náš časopis pozřel a úspěšně je tráví). Pokud ve vaší Amize bije alespoň MC68030 a máte nejméně 4 MB Fast RAM (disk je samozřejmostí), můžete těžit též z jablečné úrody.

A teď co vás čeká, jestli ještě chcete číst dál - nejprve se podívám na textové procesory, pak na tabulkové procesory a poté na databáze. Na závěr se pokusím shrnout ostatní kancelářskou softwarovou veteš. Rozsah těchto oddílů odpovídá důležitosti, jakou jednotlivým kategoriím přikládám. V každé kategorii vás nejprve otrávím vzpomínkami pamětníka, pak se pokusím popsat současnou situaci na Amize a nakonec se podíváme do "jiných světů".

Již předem vám mohu říci, že nepůjde o nijak závratné množství programů. Snižování počtu softwarových titulů však není jen záležitostí Amigy (i když je pravda, že aplikačního softwaru je v poslední době pro Amigu opravdu méně, výmluvné je srovnání starších a dnešních čísel zahraničních amigovských časopisů), PC a Mac jsou na tom podobně. Rostoucí náklady na vývoj programů a tvrdá konkurence trh pořádně "vyčistily".

Další důležité hledisko u kancelářských programů je pak jejich přizpůsobení pro češtinu. Další oblast, kde Amiga ztrácí body, zvláště proti Windows (ale Mac má také náskok). Lokalizaci, případně možnostem lokalizace budu proto věnovat značnou pozornost, ale zároveň bych vám také chtěl objasnit, že skutečná lokalizace znamená víc, než jen české katalogy - poznáte to při srovnání s Macintoshem. Ale teď již k věci:

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming