Co místo disket?

on .

Ačkoli Amiga zdaleka není takový žrout paměti jako Windows, programů a dat přibývá. Jestliže máte Amigu dost dlouho, nakonec se dostanete do situace, kdy zjistíte, že s disketami nadále nevystačíte. A teď je otázka, co místo nich.

Jednu alternativu jsem již v tomto časopise předvedl - ZipDrive, jímž jsem své problémy (zatím) vyřešil já. Protože však chci být objektivní, seznámím vás teď i s dalšími možnostmi. Ono jich totiž je v současnosti celá řada.

Nejprve se podíváme na zařízení formátu 3,5". Největším hitem dneška je ZipDrive, o kterém jsem už napsal dost. Poslední snížení cen (viz samostatný článek) jeho popularitu jistě dále zvýší. Přímým konkurentem ZipDrivu je SyQuest EZ-135. Má kapacitu 135 MB (po formátování o něco menší), prodává se ve verzi SCSI i IDE, ve vnitřním i vnějším provedení. Pro Amigu je použitelná SCSI verze, verze IDE na současném řadiči A1200 bude stěží fungovat. Cena mechaniky je 8 až 10 tisíc Kč, médium stojí asi 800 Kč (tyto a všechny dále uváděné ceny jsou včetně DPH). EZ-135 je podstatně rychlejší než ZipDrive, rychlostí se plně vyrovná pevným diskům, ovšem médium je také stejně náhlé jako disky. Záleží na vás, čemu dáte přednost - zda rychlosti nebo odolnosti. Já osobně raději volím Zip, protože pracovní data stejně mám na primárním pevném disku (jejichž ceny tak závratně klesají). Ostatně rozdíl rychlostí již není tak markantní jako mezi disky a disketami. Pro mě je důležitá hlavně tato otázka : Co se stane, když médium upustím na zem? Zip to asi přežije, ale SyQuest? Až budu sbírat střepy svých dat (disky SyQuest používají speciální skleněná média s magnetickou polevou), nebude mě vyšší rychlost příliš zajímat.

U některých firem se také v nabídce můžete setkat s výměnnými disky SyQuest SQ 3270 o kapacitě 270 MB (po zformátování ve skutečnosti 256 MB). Mechaniky nejsou o mnoho dražší než EZ-135 a také ceny médií jsou vzhledem k vyšší kapacitě obdobné. Toto médium vám však nemohu doporučit, protože zkušenosti s ním jsou velmi rozdílné. Je to jak loterie - polovina uživatelů je spokojená, druhá má problémy. Prudký pokles cen téměř na úroveň EZ-135 již sám o sobě něco napovídá.

Pokud vám 100 či 135 MB na formátu 3,5" nestačí, máte dnes další možnosti, ovšem budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. V oblasti magnetického záznamu také zde opět soupeří firmy Iomega a SyQuest. Iomega nabízí mechaniku Jaz s kapacitou 1 GB. Jaz se svou technologií již blíží spíše pevným diskům, nicméně médium by stále mělo být velmi odolné, o což se stará především bytelné pouzdro. Jaz se nabízí pouze ve verzi SCSI, takže připojení k Amize by nemělo být nijak obtížné. Horší je to s cenou. Interní mechanika Jaz stojí 21 tisíc Kč, vnější 24 tisíc Kč a k dispozici bude až od května 1996. Poměrně drahé je rovněž médium, 4800 Kč za 1 GB není o mnoho méně než za srovnatelný pevný disk. Je však třeba říci, že disky Jaz jsou stejně rychlé jako moderní pevné disky. Profesionální uživatelé Jaz jistě ocení, pro domácnost je to však poněkud luxusní řešení.

SyQuest na Jaz odpověděl mechanikou SyJet, kterou předvedl na CeBITu '96. Opět bude nabízet verze SCSI a IDE ve vnitřním a vnějším provedení. Mimochodem, externí SyJet vypadá téměř jako ZipDrive, jen je šedivý. Udávané přenosové rychlosti jsou ještě o něco vyšší než má Jaz, avšak v praktickém provozu bude jejich výkon zřejmě stejný. Přesné ceny pro SyJet zatím nebyly stanoveny, mechanika bude zřejmě na stejné cenové úrovni jako Jaz, levnější však mají být média. Ta jsou dvou druhů, můžete vybírat z disků o kapacitách 650 MB a 1,3 GB. (Ostatně Jaz také umožňuje používat média 540 MB, avšak ta se na našem trhu nenabízejí). Bližší informace o mechanice SyJet zatím nejsou, předpokládám však, že bude používat podobnou technologii jako ostatní disky SyQuest, takže opět vyvstává otázka odolnosti médií. Pro Amigu má přirozeně význam pouze SCSI verze.

Obecně lze říci k soupeření firem Iomega a SyQuest toto: Iomega nabízí vyšší odolnost, SyQuest vyšší rychlost. Trh zatím zřejmě dal přednost odolnosti, protože akcie Iomegy stoupají, zatímco SyQuest má vážné finační problémy. I to může rozhodnout o tom, co koupit. EZ-135 a SyJet sice mohou SyQuestu pomoci, jenže to na dnešním nestálém trhu zdaleka není jisté.

Když se dva perou, třetí se směje a platí to také pro velkokapacitní výměnná paměťová média. Zatímco se na poli magnetického záznamu přetahuje Iomega se SyQuestem, v tichosti se stále více rozšiřují magnetooptické mechaniky. Teď si musíme udělat malou fyzikální odbočku. Tyto mechaniky fungují tak, že silným laserem zahřejí malou plošku na médiu. Zahřátou oblast lze přemagnetovat poměrně slabým polem (tzv. Curieův jev), čímž lze na magnetooptické médium zapsat nuly a jedničky. Oblasti s různou magnetickou polaritou pak různě mění polarizaci paprsku slabšího čtecího laseru (Kerrův jev). Je jasné, že tato média jsou podstatně odolnější vůči magnetickým polím a také poměrně snadno dosahují vysokých kapacit (ploška ozářená laserem může být velice
malá).

Magnetooptická média mají samozřejmě své nevýhody. Především jsou dost pomalá při zápisu, protože nejprve zapisují a pak teprve zapsané místo kontrolují. Navíc média používají většinou skleněný substrát, takže jsou poměrně křehká. Magnetooptické disky s polykarbonátovým substrátem jsou mechanicky odolnější, ale zase jsou citlivější na ostatní vlivy.

První magnetooptické mechaniky formátu 3,5" pracovaly s disky o kapacitě 128 MB. To není na dnešní poměry mnoho, avšak současným standardem jsou disky o kapacitě 230 MB a na letošním CeBITu se již objevily první prototypy s kapacitou 640 MB. A to je již slovo do pranice. Pokud jde o pomalý zápis, objevila se již první řešení, která zápis zrychlují. Na trh se však letos zřejmě ještě nedostanou.

Ceny magnetooptických mechanik bývaly dost vysoké, 20 až 30 tisíc Kč, avšak nyní začínají klesat, letos se očekává, že spadnou pod 15 tisíc Kč (převážně se jedná o japonské firmy). Ještě zajímavější jsou však ceny médií. Na rozdíl od magnetických zařízení, která nejsou vzájemně kompatibilní, jsou magnetooptické disky standardizovány, což znamená, že v různých mechanikách můžete používat média různých výrobců. Ceny magnetooptických disků 230 MB se pohybují okolo 600 Kč, což je dvakrát nižší cena za megabyte než u magnetických médií. Většina magnetooptických mechanik používá rozhraní SCSI, takže Amiga s SCSI řadičem je může použít.

Magnetooptická zařízení sice začínají být zajímavou alternativou, jenže je tu ještě čtvrtý konkurent. Na CeBITu Compaq vyrukoval se svou 120MB disketou. Jeho mechanika se oficiálně jmenuje LS-120 a je to společné dílo firem Compaq, 3M a Matshushita. Na první pohled vypadá jako normální disketová mechanika, avšak kromě běžných disket 3,5" může pracovat s novými disketami o kapacitě 120 MB.

Zatím mám jen kusé technické údaje, podle Compaqu LS-120 pracuje s klasickými disketami třikrát rychleji než normální mechaniky a se 120MB disketami pětkrát rychleji. To sice vypadá na první pohled zajímavě, ale při převodu na "diskové" parametry to již tak skvělé není. Přístupová doba má být 70 ms, přenosová rychlost 400 až 600 KB/s (teoretická, v praxi určitě podstatně méně). Nepodařilo se mi zjistit, jaké používá LS-120 rozhraní, ale nejspíš to bude IDE. Zaváděcí cena 120MB disket má být asi 360 Kč, což je nesporně zajímavé. Méně zajímavá je cena vlastní mechaniky, která zatím činí 300 USD. To vyjde levněji ZipDrive plus klasická mechanika 3.5".

K dnešním Amigám asi LS-120 nepůjde jednoduše připojit, situace se může změnit s příchodem Amig typu Walker (budou-li nějaké). Zatím je také málo zpráv o vlastní technologii mechaniky, zřejmě však používá stejný princip jako tzv. "floptical" disketa. To byla víceméně normální disketa, do níž byly laserem vyryty speciální naváděcí stopy. Ty sledoval optický systém, který pak velmi jemně naváděl magnetickou hlavičku. Floptical diskety skončily dost neslavně, ovšem technologie od té doby pokročila, takže uvidíme, jak to dopadne. Zatím LS-120 montuje do svých PC pouze Compaq, avšak ekonomická síla Compaqu je značná. Hromadná výroba LS-120 má začít až v létě, rozhodne zřejmě druhé pololetí. Pro Amigu však bude mít LS-120 význam jedině když se objeví nové modely.

To by bylo vše ve formátu 3,5". Firma Sony sice také nabízí vlastní magnetooptickou mechaniku MD-Data formátu 2,5" o kapacitě 140 MB, avšak přenosová rychlost 150 KB/s a vysoká cena ji předem vyřazují ze hry. Přistoupíte-li však na formát 5.25", vaše možnosti se dále rozšíří.

Z magnetických médií nelze opomenout disky Bernoulli firmy Iomega. Dosahují kapacity až 230 MB (stále se ještě můžete setkat i s disky 150 MB). Mechanika přijde asi na 15 tisíc Kč, disk stojí okolo 3000 Kč. To je ve srovnání s jinými médii dost, navíc jsou mechaniky poměrně objemné a těžké. Jejich hlavní výhodou je vysoká odolnost, snesou opravdu hrubé zacházení.

Cenově však nemohou magnetická média formátu 5.25" konkurovat magnetooptickým mechanikám této kategorie. Mechaniky jsou zatím dost drahé, mezi 100 a 50 tisíci Kč, avšak jejich ceny letos budou výrazně klesat. Média mají kapacitu 650 MB nebo 1,3 GB (to se však jedná o oboustranný disk a mechanika dokáže číst jen jednu stranu, takže vlastně je to disk 2 x 650 MB). Při ceně okolo 3000 Kč máte na magnetooptice přes 1 GB za stejnou cenu jako 230 MB na disku Bernoulli. Disky 5.25" jsou samozřejmě také standardizované, takže můžete používat média různých výrobců. A již se objevily první mechaniky s kapacitou 2,6 GB (nebo spíše 2 x 1,3 GB). Pro ukládání opravdu velkých objemů dat jsou magnetooptická média nejvýhodnější možností. V převážné většině se používá rozhraní SCSI, takže Amiga nepřijde zkrátka, ovšem těchto kapacit využijí snad pouze profesionální animátoři, což jistě nejsou nejtypičtější čeští amigisté (myslím z hlediska počtu).

Zajímavou novinkou v optických médiích formátu 5,25" jsou disky využívající změny fáze (tzv. PD - phase change - mechaniky). Již jsem o nich psal v posledním čísle nebožtíka Amiga News, takže zde jen stručně - PD mechaniky silným laserem zahřejí povrch média ze speciální slitiny tak, že se změní jeho optické vlastnosti. Tato změna je však vratná, takže médium lze přepisovat. Již se objevily první PD mechaniky, které nabízejí PD média s kapacitou 650 MB a zároveň mohou fungovat i jako normální mechaniky CD-ROM. Cena PD mechanik je zatím kolem 30 tisíc Kč, média stojí okolo 2000 Kč, ale také zde se letos čeká významný pokles. Pro nás je důležité, že používají rozhraní SCSI.

Jak vidíte, možností je spousta, zatím se neustavil žádný jednotný standard. S jedinou výjimkou - disky CD-R. Jistě jste již slyšeli o mechanikách schopných vytvářet CD disky. Mechaniky CD-R (pro něž se vžilo nepříliš libozvučné označení "vypalovačky") mohou vytvořit CD disky, které poté přečtete v normální CD mechanice. Zápis je pouze jednorázový, jedná se vlastně o jakýsi "digitální papír". Ovšem na jeden disk CD-R uložíte až 650 MB a životnost těchto disků je při skladování až desítky let. Pokudse vám již nahromadilo hodně dat a programů a máte mechaniku CD-ROM, je archivace na disk CD-R nejlepším řešením. Někdo vás si teď možná řekne, proč si tedy nepořídit přímo CD-R mechaniku? To vám nemohu doporučit. Za prvé, ceny těchto mechanik sahají od 30 do 50 tisíc Kč. A za druhé, kromě vlastní mechaniky potřebujete ještě rychlou Amigu (třídy A400), velký a rychlý disk (aspoň 1 GB) a také drahý software. Je mnohem snazší nechat si CD disk vypálit u některé firmy, pořízení jednoho CD disku vás obvykle vyjde na méně než 1000 Kč. Mimochodem, naše firma si již také mechaniku CD-R pořídila, takže časem budete jistě moci využít jejích služeb.

Měli byste si také rozmyslet, v jakém formátu si necháte CD vypálit. Základní formát ISO9660 je použitelný na většině platforem, ovšem pak budete omezeni na krátká jména MS-DOSu. CD disk samozřejmě může být ve formátu Amigy, pak ale jsou problémy se čtením na PC. Dnes však již lze vytvořit CD disky tak, aby byl čitelné jak pod MS-DOSem, tak pod Amigou (typickým příkladem jsou CD disky Aminet). Pod Windows 95 dokonce uvidíte i dlouhé názvy souborů. V každém případě, pokud se rozhodnete pořídit si vlastní CD, nejprve se poraďte s příslušnou firmou. Navíc některé mechaniky CD-ROM mají se čtením vypálených disků CD-R problémy. Bohužel neexistuje žádný návod, jak to zjistit předem, lze jen doufat, že novější mechaniky CD-ROM již počítají i s disky CD-R.

Právě pro přenos dat k vypálení na CD se vám jistě bude hodit některé ze zde popisovaných zařízení, protože přenášet 650 MB na disketách může pouze masochista.

Jak vidíte, výběr paměťových zařízení je dnes velmi široký a také pro Amigu je dost zajímavých možností.

Velkokapacitní paměťová zařízení použitelná na Amize

Zařízení Formát Princip Výrobce Kapacita 1) Cena mechaniky
(externí verze)
Cena média 3)
(1 ks)
Apex 4,6 GB 5,25" magnetooptický Pinnacle Micro 2 x 2,3 GB 88.000,- Kč 7.600,- Kč
Bernoulli 230 Universal 5,25" magnetický Iomega 230 MB 17.200,- Kč 3.600,- Kč
FD-IFO-230 3,5" magnetooptický Fujitsu 230 MB 23.000,- Kč
1.500,- Kč
EZ-135 3,5" magnetický  Syquest 135 MB 8.000 - 10.000,- Kč  800,- Kč
Jaz 3,5" magnetický Iomega 1 GB 24.000,- Kč 4.800,- Kč
MO 320 3,5" magnetooptický Olympus Optical 230 MB
24.000,- Kč 650,- Kč
MO/WORM 1,3 GB 5,25" magnetooptický Hewlett Packard 2 x 650 MB 90.000,- Kč 3.800,- Kč
PDD 2000 5,25" magnetooptický Plasmon 2 x 650 MB 37.000,- Kč 2.500,- Kč
PD-Drive ODX1 2) 5,25" optický (změna fáze) NEC
650 MB 28.000,- Kč 2.000,- Kč
Sierra 1,3 GB 5,25" magnetooptický Pinnacle Micro 2 x 650 MB 68.000,- Kč 2.800,- Kč
SyJet 3,5" magnetický Syquest 650 MB a 1,3 GB
N/A
N/A
SyQuest SQ 3270 3,5" magnetický Syquest 270 MB 13.000,- Kč 2.000,- Kč
T4-1304 5,25" magnetooptický Maxoptix 2 x 650 MB 74.000,- Kč  4.700,- Kč (skleněný substrát)
2.500,- Kč (polykarbonátový substrát)
ZipDrive 3,5" magnetický Iomega 100 MB 7.700,- Kč 640,- Kč

Poznámky:

1) Formátovaná kapacita bývá nižší
2) Současně funguje jako mechanika CD-ROM
3) Magnetooptická média daného formátu jsou vzájemně záměnná, uváděné ceny platí pro média nabízená výrobcem mechaniky.

N/A - Cena nebyla zatím stanovena

Všechny ceny jsou včetně DPH.

Všechna tato zařízení pracují s rozhraním SCSI, vaše Amiga tedy musí mít SCSI řadič.

Tento seznam si v žádném případě nečiní nárok na úplnost. Uváděné ceny se mohly během tisku článku výrazně změnit.

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming