PutChar 2.1 - Znakolap

on .

Pokud na své Amize občas něco píšete, jistě se vám již stalo, že jste potřebovali nějaký speciální znak (třeba " ") a nemohli jste ho najít na klávesnici. Zvláště s různě upravenými českými klávesnicemi to bývá těžké. A co teprve, pokud váš textový program umí pracovat s různými znakovými sadami a vy potřebujete například znaky řecké abecedy.

V takových případech přijde vhod utilita umožňující znak zadat jiným způsobem než klávesnicí. Pro Macintosh existuje utilita (v terminologii Applu doplněk) PopChar dovolující zadat libovolný znak z okna obsahujícího celou ASCII tabulku. Ve Windows jde také něco podobného.

Na Amize kupodivu dlouho nic takového nebylo. Jistě, řada utilit dovolovala zadat znak zápisem jeho ASCII kódu podle vzoru MS-DOSu, ale pořád jsem nemohl najít nějaké intuitivní řešení. Sice jsem se setkal s jednou takovou utilitou pro CygnusEd (měla však chyby) a GoldEd má vlastní ASCII tabulku pro vkládání znaků (fungující), avšak teprve před rokem jsem konečně našel to, co jsem hledal.

Je to utilita PutChar 2.1, napsaná právě podle zmíněného doplňku PopChar Macintoshe. Naleznete ji v Aminetu a je to zřejmě jediná utilita tohoto druhu. Jejím autorem je Urs Fleisch, který si zaslouží náš vděk, protože za ní nic nechce - PutChar je freeware.

putchar

Program nepotřebuje nic než standardní systémové knihovny, takže celá instalace spočívá ve zkopírování programového souboru "PutChar" a jeho ikony do požadovaného adresáře. Spouští se z Workbenche nebo z CLI obvyklým způsobem. Dokumentace je pouze v podobě ASCII souboru (5 KB), ale ani ji nebudete příliš potřebovat.

PutChar totiž funguje docela prostě. Po startu nebo stisku určité kombinace kláves (aktivační klávesy) otevře program své okno. To, zda se okno otevře po automaticky po spuštění, můžete ovlivnit pomocí Tool Types.

Okno programu PutChar obsahuje všech 256 znaků právě nastaveného fontu. Stačí klepnout levým tlačítkem myši na některý znak (tím jej vyberete a znak se zvýrazní) a aktivovat nějaké okno umožňující zápis znaků. Vybraný znak se do aktivovaného okna automaticky zapíše.

Nad seznamem znaků jsou v okně utility PutChar dva další gadgety. Gadget "Char:" slouží pouze k zobrazování, vypisuje ASCII kód zvoleného znaku tabulky v hexadecimální, desítkové a znakové podobě.

Druhý gadget je zajímavější. Když klepnete na gadget "Load Font...", otevře se requester pro výběr fontů, jímž můžete do tabulky nahrát kterýkoli z fontů adresáře "FONTS:".

Nahrát můžete opravdu libovolný font, včetně vektorových fontů OS 2.x/3.x. Můžete také zvolit libovolnou velikost fontu, okno programu s ASCII tabulkou se podle fontu zvětší nebo zmenší. Lze použít i proporcionální fonty, ovšem pro ty program vždy v zobrazené tabulce automaticky nastaví šířku 19 bodů. Nahrajete-li větší proporcionální font, zobrazí se pouze část znaků a pokud je font opravdu velký, bude nahrazen fontem Topaz/8. Proporcionální fonty větších rozměrů tedy nemá valný smysl nahrávat. Implicitně program používá v tabulce font obrazovky, na níž byl otevřen.

Nyní se dostaneme k jedné zvláštnosti tohoto programu. Funguje totiž jak pod OS 2.x/3.x, tak pod OS 1.3, což je dnes opravdu vzácnost. Od OS 2.04 se chová jako komodita, avšak kvůli kompatibilitě s OS 1.3 má poněkud nestandardní chování.

Okno programu má závěrný gadget, ten však pouze zavře okno, program nadále zůstává v paměti (pod OS 2.x/3.x jako "spící" komodita). Stiskem aktivační klávesy (implicitní kombinace je "ctrl lalt p") okno otevře na právě aktivní obrazovce. Chcete-li PutChar ukončit, musíte znovu spustit jeho soubor, nebo (pod OS 2.x/3.x) můžete tuto utilitu ukončit programem Exchange.

Okno programu PutChar se otevře na libovolné obrazovce a obvykle by nemělo působit potíže. Před uzavřením takové obrazovky (například ukončením jejího programu) byste ovšem měli PutChar zavřít, protože zavírání obrazovky s "cizím" oknem, o němž program neví, má většinou za následek pád systému.

Aktivační klávesu si samozřejmě můžete předefinovat a předefinovat lze i další věci, včetně standardních Tool Tpyes pro komodity (které určují také aktivační klávesu). Další dva parametry, FONT a SIZE, umožňují nastavit implicitní font a jeho velikost.

Tool Types lze přirozeně použít též jako argumenty příkazové řádky, spouštíte-li program z CLI.

Jako komoditu lze PutChar spravovat i z programu Exchange (nebo z jeho náhrady), avšak gadgety "Show Interface" a "Hide Interface" pro něj zůstávají vypojeny, jako by neměl grafické rozhraní. To je důsledek kompatibility s OS 1.3, okno programu otevřete jedině jeho aktivační klávesou.

Zajímavý je i způsob, jímž program funguje. Při aktivaci okna, do něhož chcete vložit znak, změní aktuální mapu klávesnice, přepíše v ní klávesu "1" (která by měla být dostupná v každé mapě klávesnice) na zvolený znak a poté simuluje stisk klávesy "1". Pak mapu klávesnice uvede do původního stavu.

Díky tomu PutChar funguje s každým programem, který pracuje s mapou klávesnice. Nelze jej použít pouze pro programy pracující "natvrdo" s mapou v ROM, ale takové programy jsou dnes již jen vzpomínkou na zlé staré časy, nikdo soudný by něco takového nepoužíval.

Vyzkoušel jsem PutChar s řadou programů a nesetkal jsem se s žádnými problémy. Funguje bez potíží i na grafické kartě (Picasso-II) a dobře se snáší s automatickou aktivací oken.

Nejedná se o nijak veliký program, programový soubor má 12480 bytů a za běhu pod OS 3.1 potřebuje okolo 17500 bytů paměti. Jak vidět, mohou si komfortní výběr exotických znaků dopřát i chudší Amigy. Pokud opravdu nepotřebujete každý byte, určitě se vám vyplatí mít PutChar připravený v pozadí.

Vlastně jediné, co lze tomuto programu vytknout, je poněkud nestandardní chování proti jiným komoditám, ovšem kompatibilitu s OS 1.3 lze přijmout za dostatečnou omluvu.

Program: PutChar 2.1
Popis: Utilita umožňující intuitivní vkládání znaků, včetně znaků nepřístupných z klávesnice
Autor: Urs Fleisch
Typ: freeware
Zdroj: Aminet

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming