ABackup 5.11 - Francouzská záloha

on .

Jestliže máte disk, asi se vám již doneslo, že existují nějaké zálohovací (backup) programy. Samozřejmě jsou také pro Amigu, dokonce existuje několik komerčních titulů (Quarterback, Diavolo Backup). Pochopitelně však ani v PD oblasti zálohovací programy nechybí. Možná prohlásíte, že takový program nepotřebujete. Zatím možná ne, avšak až se vám zhroutí disk (někdy na to stačí neposlušný program), rychle změníte názor. Pokud máte na disku data, na nichž vám záleží, je vhodné si je zálohovat.

Aminet - největší softwarový archiv na světě

on .

Den 16. května 1996 se čtyři roky po svém vzniku stal Aminet největším archivem volně šiřitelného softwaru na světě - tak zní oznámení hlavního správce Aminetu, Urbana Müllera. Toho dne totiž jeho obsah překročil 29 000 souborů a to je podle uznávané WWW stránky "www.shareware.com" rekordní počet. Značný je také fyzický rozsah archivu, překročil 5 GB. To je druhé místo po archivu OS/2 (5,7 GB).

ARCHandler 2.0c - Sharewarový archivář

on .

Každý z vás se jistě již setkal s archivačními programy a s jejich produkty - komprimovanými archivy. Na Amize se nepsaným standardem stal program LHA, ovšem nyní mu začíná na paty šlapat nový program LZX. Nicméně i dnes je většina archivů pro Amigu stále ve formátu LHA. Pokud pracujete s PD programy, budete se s takovými archivy setkávat neustále.

Budoucnost Amigy je v PowerPC

on .

Dne 7. 11. 1995 firma Amiga Technologies oficiálně ohlásila, že budoucí Amigy budou používat procesor PowerPC. Dohady o novém procesoru tedy skončily. A také výstava Computer '95 konaná 10. až 12. 11. 1995 v Kolíně nad Rýnem byla ve znamení PowerPC.

Česká dílna

on .

České prostředí pro Amigu je stále dost diskutované téma, i náš časopis se jím již zabýval. Zatím ovšem všichni mlčky předpokládali, že budete nabízené prostředí používat tak, jak je. Na jiných platformách je to nakonec běžné. Ovšem velice snadno se může stát, že si nějaké české prostředí pořídíte a zjistíte, že se vám určitá věc nelíbí.

Co místo disket?

on .

Ačkoli Amiga zdaleka není takový žrout paměti jako Windows, programů a dat přibývá. Jestliže máte Amigu dost dlouho, nakonec se dostanete do situace, kdy zjistíte, že s disketami nadále nevystačíte. A teď je otázka, co místo nich...

CxHandler 3.8 - Vyhandlujte handlíře

on .

Když jsem minule vysvětloval, co jsou komodity, zastavil jsem se také u komodity Exchange. Ta samozřejmě odvádí svou práci, ale jak už bývá u standardních programů zvykem, má své nedostatky. (Kdyby to tak nebylo, nevznikaly by žádné utility).

Digital Universe 1.01 - Digitální vesmír

on .

Astronomie vždy patřila k mým zálibám, na gymnáziu jsem dokonce vážně uvažoval o jejím studiu. Proto mě samozřejmě vždy zajímaly astronomické programy pro Amigu. Jsou to sice poměrně specializované aplikace, avšak jestliže se píší, znamená to, že zajímají dost uživatelů a právě těm je určena následující recenze.

Amiga v kanceláři

on .

Také se vám zdá tohle slovní spojení divné? Bohužel, Amiga se zatím v kancelářích moc neobjevuje, a právě to je její problém. Největší podíl na trhu aplikačního softwaru pro osobní počítače mají právě kancelářské aplikace. A kde jsou cítit peníze, tam se všichni snaží. Není proto divu, že pro PC (a samozřejmě hlavně pro Windows) je dostatek kancelářského softwaru, špatně si nestojí ani Mac. A jak je na tom Amiga? To bych vám chtěl ukázat
v tomto článku.

Angie 3.6 - Pružná Angie

on .

Ne, neočekávejte líčení erotických dobrodružství, Angie je zkratka z "Another Great Intuition Enhancer" a je to velmi zajímavá (a nedoceněná) PD utilita. Napsal ji Franz Schwarz již v roce 1993, kdy se dostal až k verzi 3.6. Od té doby již vývoj programu nepokračuje, ale i dnes je na úrovni. Mimochodem, název Angie autor zvolil ze tří důvodů - jako výše zmíněnou zkratku, dále je to píseň Rolling Stones a navíc hezké (dívčí) jméno.

AssignManager - manažer logických disků

on .

Každý zkušenější uživatel Amigy mi jistě dá za pravdu, že možnost vytvářet logické disky (assigns) pomocí příkazu Assign je jedním z nejzajímavějších rysů AmigaDOSu. MS-DOS to neumí dodnes (jeho příkaz SUBST je proti příkazu Assign zakrslé nedochůdče). S OS 2.x se příkaz Assign ještě dále zdokonalil. Nicméně stále je pro přiřazení logických disků potřeba příkazová řádka.

CacheFont 1.0 - Rychlé fonty

on .

Každý pořádný program umožňuje volit fonty. Ovšem neustálé opakované načítání fontů do výběrového requesteru, které skutečně nepatří k nejrychlejším, člověka pořádně dopálí. Adama Dawese dopálilo natolik, že napsal utilitu CacheFont a vypustil ji do Aminetu.

Co jsou komodity

on .

Brzy zjistíte, že převážná část utilit pro OS 2.x/3.x jsou tzv. komodity. Ovšem ne každý čtenář ví, co komodity jsou. Tento článek se snaží podat základní, všem přístupné vysvětlení. Šalamounská definice říká, že komodity jsou programy používající funkce knihovny "commodities.library". To samozřejmě není žádné rozumné vysvětlení.

Co se (snad) chystá

on .

Zdá se, že Amiga Technologies svůj čas řídí podle výstav (to je docela rozumné). První letošní významná výstava je samozřejmě CeBIT '96. Pokud AT splní své sliby, bude konečně zajímavá i pro nás amigisty.

DFA 2.5 - Obratný adresář

on .

Jistě vás již napadlo, že byste svou Amigu mohli použít také k ukládání adres a telefonních čísel svých známých, přátel, zákazníků a kontaktů. K tomu ovšem potřebujete vhodný program. Součástí balíku Magic je "diář" Organizer, který se k tomu dá použít, avšak pro adresy a telefonní čísla existují i specializovanější (tedy lépe uzpůsobené) aplikace.

DiskSalv2 - Poslední naděje pro data

on .

Určitě už jste někdy omylem smazali něco, co jste nechtěli. Nebo jste omylem zformátovali celý disk. Tyto "příjemné" situace se objevují častěji než je zdrávo. Problémy také mohou být s nekvalitními disketami a může se objevit i program, který pořádně "zamete" s diskem.

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming