Infinitiv Tower - Nekonečná věž

on .

Díky své "šikovnosti" nemám k hardwaru příliš vřelý vztah, ale teď chci udělat výjimku. Nejedná se přitom ani o hardware pro každého, přesto si myslím, že by to vás, naše čtenáře, mohlo zajímat.

Řeč je nové věžové skříni německé firmy Micronik. Tato firma již dlouhou dobu nabízí věžové skříně pro Amigy. Za starých commodorských časů se stalo pravidlem, že jste do Amigy ve standardním provedení mnoho nenacpali. Výjimkou byly pouze A2000 a A3000T (A4000T Commodore vyrobil jen pár kusů). Nyní sice Amiga Technologies přišla s novou A4000T, ale ta také není zcela ideální, navíc je značně drahá.

Všem nespokojencům firma Micronik nabízí své "věže". Její sortiment je široký, "přebalí" vám vše od A500 po A4000. Problémem je ovšem značná cena těchto skříní, zvláště pokud se rozhodnete i pro novou desku se sloty Zorro. Desky se Zorro sloty mimochodem nabízí Micronik i pro A500 a A1200.

Nevýhodou těchto skříní je však vysoká cena - 600 až 700 DEM, takže se vyplatí pouze uživatelům, kteří hodlají své stroje podstatně rozšiřovat. (U českých distributorů, z nichž nejznámější je firma Javosoft, se tyto ceny pohybují od 10 do 15 tisíc Kč).

Toho si samozřejmě byla vědoma i firma Micronik, a tak se rozhodla přijít s něčím opravdu novým - s věží Infinitiv. Ta znamená opravdu převratnou změnu. Když jste si dříve vybrali určitou skříň, bylo rozhodnuto, další změny byly jen obtížné. Infintiv Tower na to jde uplně opačně. Zaprvé, nová věž vůbec není omezená na určitý typ Amigy a dokonce ani ne na jednu platformu. Do věže lze zabudovat každou Amigu a také PC či Macintoshe.

První fotografie ukazují velice elegantní věžovou skříň bílé barvy. Její design připomíná spíše Maca, rozhodně vypadá lépe než klasické PC krabice. Skříň je navíc velice lehká. Nepoužívá totiž klasické dohromady sešroubované plechy, základem skříně je kovový rám, na který se nasazují plastové panely. Jak se v dnešním Německu sluší, plast je plně recyklovatelný a vysoce odolný. Na věži Infinitiv již nenajdete šrouby, použití plastů umožnilo prosté nasazování na speciální úchyty. Když tedy bez šroubováku sejmete vnější panely, objeví se vnitřek věže. V první řadě tam samozřejmě nějak musíte dostat systémovou desku počítače. Proti předchozím řešením je to velmi snadné, protože desku připevníte do speciálního nosného rámu, který pak zasunete dovnitř. Rám samozřejmě může mít různá provedení, díky čemuž je Infinitiv zcela univerzální. Když vyměníte rám, můžete vyměnit celou systémovou desku (doufám, že to nebude výměna Amigy za PC).

Chytře vyřešena je také instalace různých mechanik. Pro mechaniky 3,5" i 5,25" nabízí Infinitiv jakési "klícky", do nichž mechaniku pouze zasunete. Pak již stačí použít dva zajištovací šrouby a je hotovo (samozřejmě musíte také připojit kabely mechaniky).

V základní verzi nabízí Infinitiv dvě šachty 3,5" a dvě šachty 5,25". Jenomže Infinitiv je opravdu nekonečná věž. Pomocí dodatečných modulů můžete dovnitř nacpat až šest šachet 3,5" a když vám nestačí ani to, dá se pokračovat směrem vzhůru. Horní víko skříně totiž lze odejmout a na vršek skříně můžete přidávat další rozšiřující moduly. Modul je vlastně jakýsi rámeček, který se obloží krycími plastovými panely. Teoreticky můžete věž nastavovat bez omezení, ale jisté meze tu jsou (pokud nechcete do standardního vybavení počítače zahrnout také žebřík).

Infinitiv Tower je opravdu horká novinka, na loňské výstavě Computer '95 byly jen tiskové materiály a zahraniční časopisy přinesly první zprávy o hmatatelném výrobku až nyní.

Ceny zatím nejsou zcela jisté, avšak inzeráty firmy Micronik v německých časopisech již obsahují první čísla. Věž Infinitiv pro A1200 stojí 500 DEM, spolu s deskou se sloty Zorro-II pak 700 DEM. V nabídce je i A1200 již zabudovaná do této věže, bez slotů Zorro vás přijde na 1150 DEM, se sloty Zorro, s HD 170 MB a sofwarem Magic pak na 1700 DEM.

To není žádná láce, ale zase za to něco dostanete. Je to rozhodně zajímavé rozšíření možností proti tomu, co nabízí Amiga Technologies. Záleží samozřejmě na tom, co chcete se svou Amigou dále podnikat. Pokud se obejdete bez slotů Zorro, bude pro vás jistě výhodnější v našem časopise popisovaná skříň Local Infinity. Věž Infinitiv je určena pro náročné uživatele, kteří si tak mohou postavit vlastní "supervěž". Sloty Zorro umožňují nasadit turbokarty a grafické karty a spoustu dalších zajímavých (i když ne právě levných) udělátek.

Samozřejmě, na českém trhu asi mnoho zákazníků nenalezne, ovšem v Německu bude situace jiná. Věřím, že mnozí němečtí majitelé "velkých" Amig změní kapotáž. Zvlášt významná je tato novinka pro trh "high-end" Amig, kde nabízí podstatné rozšíření dosud nabízených možností. A to samozřejmě ovlivňuje i celkové postavení Amigy na trhu.

Navíc možnost použití pro další platformy může vést k rozšíření výroby a tím i k poklesu cen. Je příznačné, že zásadní inovace v oblasti tak tradiční, jako jsou skříně počítačů, vyšla právě ze světa Amigy.

Bude zajímavé sledovat, jak se tato novinka uchytí (cesty trhu jsou klikaté a nevyzpytatelné). Ostatně pro inspiraci by si k Microniku měla zajít i Amiga Technologies. Pokud by slibované nové modely Amig používaly podobnou skříň, jistě by měly zase o něco větší šanci na úspěch.

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming