Internetovské šílenství

on .

Internetovské šílenství, WWW horečka, standardy, spousta zkratek a co z toho plyne pro Amigu...

Nejžhavějším tématem dneška je Internet. Díky konkurenci poskytovatelů připojení se také u nás (alespoň ve velkých městech, samozřejmě především v Praze) stal Internet dostupným i pro běžné smrtelníky. O situaci v USA nemá asi smysl mluvit (někteří Američané snad po Síti vykonávají i základní tělesné potřeby) a Německo zažívá invazi Internetu právě nyní. Poučný je pohled do dubnového čísla německého Amiga Magazínu. On-line služby jsou hlavním tématem a internetovskými adresami se časopis jen hemží. Není divu, německý Telecom, ač také monopolní, nabízí službu T-Online (německý videotext), k níž můžete přistupovat z celého Německa za místní hovorné plus rozumný poplatek a ta nyní poskytuje též bránu do Internetu.

O Internetu bylo již napsáno hodně moudrých i nemoudrých pojednání, avšak málokdo se zatím zamýšlel nad tím, co to znamená pro Amigu (alespoň u nás). A tak jsem se rozhodl vás oblažit vlastními moudry.

Internet stojí na řadě zkratek - tedy standardů. Naprostým základem je protokol TCP/IP, který obstarává přenos dat. A druhým důležitým standardem je jazyk HTML, v němž se tvoří naparáděné stránky pro World Wide Web. Je nepochybné, že právě Web se rozhodující měrou zasloužil o explozívní rozmach Internetu. Dokáže s ním pracovat každý bl..., tedy nezkušený uživatel a obrázky a multimediální prvky podstatně zvyšují celkovou přitažlivost Internetu. Z dalších standardů stojí za zmínku snad ještě MIME - standard pro multimediální elektronickou poštu.

Ovšem hlavní páteří Internetu jsou TCP/IP a HTML. Protokol TCP/IP je nezávislý na hardwaru a operačních systémech, právě díky němu můžete spojit vše od sálových monster až po domácí počítače. Totéž platí o jazyku HTML. Ten ještě pořád prochází bouřlivým vývojem. Verze 2.0 je již plně kodifikovaná, na dopracování standardu HTML 3.0 se stále pracuje (dnes se vychází z předběžného návrhu). HTML 3.0 by měl být jazyk schopný tvořit opravdu složité dokumenty, srovnatelné s produkty profesionálních textový ch procesorů. Do značné míry vychází z jazyka SGML, oproti němu je však záměrně jednodušší. SGML je standard vyvinutý pro elektronickou výměnu složitě formátované dokumentace, hlavně pro technickou dokumentaci. Ve světě osobních počítačů zatím moc známý není (z pochopitelných důvodů výrobci programů raději zůstávají u vlastních formátů), ovšem ve špičkových průmyslových aplikacích (například v leteckém průmyslu) má značný význam. HTML 3.0 má definovat standard pro tabulky, pro interaktivní formulář a další rafinovanosti.

A teď k tomu přibyla ještě další věc - jazyk Java. Ten firma Sun původně vyvíjela pro interaktivní televizi, avšak nakonec zjistila, že se velmi dobře uplatní právě v Internetu. Zatím totiž byly stránky WWW dosti pasivní (jazyk HTML ovšem určitou omezenou interaktivitu umožňuje také). Jazyk Java totiž WWW stránky "oživuje", ostatně první aplikací byly právě animace. Java je podobná jazyku C++, ale v něčem je proti němu zjednodušená. Samozřejmě je to objektový jazyk, podporující práci v síti a opět n ezávislý na platformě. Je to totiž interpretovaný jazyk. Pomocí Javy se již dnes tvoří tzv. aplety - fragmenty programového kódu, které si HTML stránka podle potřeby nahrává ze Sítě. Kombinace HTML 3.0 plus Java by tak měla umožnit tvorbu globálně distribuovaných aplikací.

Teď si zřejmě říkáte, to je sice zajímavé, ale jaký to má význam pro nás amigisty? Možná že velký. Jak jsem již několikrát zdůraznil, všechny tyto standardy jsou nezávislé na platformě - to je jedna z hlavních zásad Internetu. V našich podmínkách to pak znamená, že nepotřebujete "Wintel" (tedy PC s procesorem Intel pracující pod Windows).

Amiga Technologies naštěstí poznala příležitost a vyrukovala s kompletem Amiga Surfer. Jistě je mu možné ledacos vytknout (v našich zemích též cenu), ale je to krok správným směrem.

Uvědomte si jednu věc: tvorba specializovaných aplikací je drahá a ačkoli nabídka softwaru pro Amigu stále existuje, hlavní proud je přece jen jinde. To mohou internetovské standardy změnit. Stačí mít pouze prohlížeč (browser) podporující HTML 3.0 a interpret jazyka Java. Dokumenty v HTML a aplikace Javy pak budou fungovat i na Amize, ačkoli pro ni nebudou nijak speciálně upraveny. Je na prohlížeči a interpretu, jak využije možností Amigy.

A tím se otevírá prostor pro zajímavé vize. HTML 3.0 a Java mohou vytvořit aplikace, které bez úprav budou fungovat na PC (pod Windows 3.1x, Windows 95, Windows NT, OS/2), na Macintoshi, na Amize a třeba i na unixových strojích. Ostatně pokud se podaří realizovat plány některých firem, k Internetu půjde připojit i běžné přístroje z oblasti spotřební elektroniky (je to však třeba brát s rezervou, osobně nepovažuji multimediální kávovar či mikrovlnou troubu za tak důležité, ale v USA mohou být jiného názoru). V nabídce aplikací by si pak byly různé platformy rovnocenné.

Mnozí jistě namítnou, že telekomunikační "vyspělost" naší země těmhle plánům stejně přistřihne křídla. To je bohužel pravda, avšak dokumenty HTML a aplikace Javy se nemusí šířit jen po Internetu. Stejně dobře je lze uložit na nejdůležitější médium dneška - CD-ROM. Disky CD-ROM ve formátu ISO 9660 jsou čitelné na všech platformách a pokud budou používat HTML 3.0 a Javu, budou na všech platformách také použitelné.

S aplikacemi v angličtině by to mělo být snadné, avšak jako obvykle určitý problém bude představovat náš jazyk, konkrétně kódování češtiny, jež se na různých platformách liší. Není to však neřešitelné. Již současný standard HTML nabízí rozhraní CGI (Common Gateway Interface), které je schopno HTML stránky dynamicky vytvářet až při čtení. A právě toho se využívá k interpretaci stránek pro různé kódové stránky. Už dnes této technologie využívá elektronický sci-fi magazín AmberZine. Pro Amigu lze použí t běžně nabízené kódování KOI8, pokud se prosadí i nějaké jiné kódování, neměl by být problém je doplnit.

Když se necháme trochu unášet fantazií, můžeme si představit CD disky s českými encyklopediemi, multimediálními slovníky, atlasy světa, rostlin a živočichů, jež jsou použitelné na Amize stejně dobře jako na PC a Macu. Bylo by to samozřejmě ekonomicky výhodné i pro výrobce, protože by jim stačilo vytvořit pouze jednu verzi (což ovšem dělají již dnes, jenže pak je ta verze jen pro Windows). Ve spojení s Internetem by navíc bylo velice snadné zařídit průběžnou aktualizaci dat (základní masa informací by zůstávala na CD-ROM, novinky a změny byste si mohli přitáhnout po Síti).

V Německu se již objevila první vlaštovka tohoto druhu, CD- ROM "Online Library" 1", kterou nabízí přední německý dodavatel CD-ROM pro Amigu, Stefan Ossowski. Najdete tam informační všehochuť právě ve formátu HTML.

Samozřejmě existují další podobné standardy. V oblasti složitě formátovaných dokumentů se snaží svůj standard Acrobat prosadit firma Adobe. Ten však zatím na Amize nepřečtete, čtečka však existuje pro Macintosh, takže šanci mají uživatelé emulátoru ShapeShifter. Bez zajímavosti není též standard Porfolio-CD, vyšší, multimediální stupeň "fotografického" standardu PhotoCD. Ten lze číst i na Amize pomocí komerčního programu FolioWorkx. Ovšem internetovské standardy jsou univerzálnější a díky Internetu také rozšířenější.

Jako obvykle mají tyto lákavé vize svůj háček. Aby to vše bylo možné, potřebuje Amiga kvalitní prohlížeč HTML a interpret jazyka Java.

Prohlížeče HTML již pro Amigu samozřejmě existují. První byl freewarový AMosaic. Je sice zadarmo, podporuje však jen některé prvky HTML (z nižších verzí standardu) a není příliš stabilní. Součástí balíku Surfer je nový prohlížeč MindWalker. Ten plně podporuje HTML 2.0 a měl by být stabilnější. Podporu tabulek prozatím nemá, ale pracuje se na jeho dalším zlepšování. Přesto zcela nesplnil očekávání mnoha uživatelů.

Velkou naději představuje program IBrowse. To by měl být komerční program od autorů prohlížeče AMosaic. Zatím existuje pouze jeho nehotová demo verze, která je samozřejmě k dosažení na Webu na adrese

http://www.omnipresence.con/browse/demo.html

Ačkoli není vývoj ještě dokončen, již dnes je zřejmé, že se jedná o novou generaci HTML prohlížečů na Amize. IBrowse podporuje HTML 3.0 a dokonce i některá další rozšíření (k tomu se ještě vrátím). Takže co se týče dokumentů, zdá se, že má Amiga vystaráno.

Horší je to s jazykem Java. Sice proskakují pověsti o vývoji interpretu pro Amigu, ale zatím nemám konkrétní informace. Problém zřejmě bude také představovat rychlost. Interpretovaný kód je samozřejmě podstatně pomalejší než kód zkompilovaný, což na A1200 s CPU 68020 jistě bude znát. Řešení jsou dvě - softwarové nebo hardwarové. Softwarové spočívá v dostatečně výkonném interpretu nebo dokonce kompilátoru Javy (na PC se již první pokusy objevily, také se vážně uvažuje o kompilaci kódu apletu Javy poté, co jej nahrajete do aplikace). Druhou možností je využít nových procesorů firmy Sun, které jsou speciálně určeny pro podporu Javy. Jsou určeny především pro spotřební elektroniku ("internetovské kávovary") a jejich cena je poměrně nízká, nejjednodušší verze čipu stojí 25 USD. Amiga by pak mohla mít "Java koprocesor", který by podstatně zrychlil zpracování aplikací Javy. Samozřejmě, podaří-li se přechod na PowerPC, bude po problému, PowerPC má dostatečný výkon pro rychlou interpretaci.

Určitým problémem je však vývoj samotných internetovských standardů. Také na Internet vtrhla komerce a firmy si do jazyka HTML doplňují svá vlastní rozšíření. Přední postavení má firma NetScape, která zavedla nejvíce rozšíření HTML, jež lze často správně zobrazit pouze jejím prohlížečem Navigator (který přirozeně je k dispozici prozatím pouze pro Windows). Jistě vás potěší, že IBrowse podporuje i většinu rozšíření firmy NetScape. Ještě větší zmatek existuje ve standardech pro multimediální rozšíření HTML jako je zvuk (tam se hodně prosadila technologie RealAudio) a pohyblivé video. Tvůrci standardu HTML sice pracují na vlastních standardech, ovšem vývoj komerčních aplikací je mnohem rychlejší a tak se již vytvořilo několik neoficiálních standardů. Doufejme, že se časem prosadí jeden nebo několik málo standardů, jejichž podporu bude možné implementovat také pro Amigu. Nicméně HTML 3.0 a Java stále zůstanou základními kameny, z nichž vždy bude možné vycházet.

Internet nabídl Amize skvělou příležitost. Možná bude právě Internet tím, co zabrání totální "wintelizaci" světa. Řada velkých firem se pod praporem Internetu postavila do šiku proti Microsoftu a Amiga snad bude moci pochodovat po jejich boku.

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming