Síťové počítače - šance pro Amigu?

on .

Počítačový svět poslední dobou silně vzrušil nový pojem - síťové počítače. (V angličtině často označované jako NC - network computers). Tento pojem se samozřejmě vynořil v souvislosti s Internetem. O co tedy jde?

S představou síťového počítače přišla jako první firma Oracle v rámci svého tažení proti Microsoftu a osobním počítačům jako takovým. Síťový počítač v jejím pojetí je jednoduché zařízení připojitelné k televizi a k Internetu, které nemá ani vlastní pevný disk. Základní software a operační systém je v ROM, vše ostatní si natáhne ze sítě - z Internetu. Jako procesor by měl sloužit nějaký levný RISC čip, poměrně velká by měla být paměť RAM - asi až 8 MB. To celé by mělo stát méně než 500 USD (optimisté mluví až o 300 USD). Kromě ceny by hlavní výhodou stroje bylo to, že byste si ze Sítě mohli nahrát vždy jen to, co potřebujete a vždy budete mít k dispozici nejnovější verzi softwaru - aktualizace bude probíhat na Síti.

Samozřejmě tento nápad vzbudil odpor výrobců osobních počítačů, zvláště firma Compaq v poslední době neustále zdůrazňuje, že takovýto "ořezaný" stroj nikdy nebude mít schopnosti normálního počítače. To je pravda, ale podle mého názoru je příčina tohoto odporu ve skutečnosti jiná - výrobci PC se síťových počítačů bojí. Začátkem letošního roku totiž došlo k oslabení odbytu osobních počítačů. Pravda, později se poptávka opět zvýšila, ovšem až po výrazném snížení cen. Zdá se, že tradiční trhy začínají ochabovat, a tak je potřeba hledat trhy nové. A pro osobní počítače to představuje především trh domácností. Jenže síťové počítače by mohly tento trh výrobcům "tradičních" počítačů pořádně zmenšit. Jde o to, že většina lidí ve skutečnosti všechny funkce počítače nepotřebuje. Úplně by jim stačilo zařízení pro získávaní informací, pro elektronickou korespondenci, případně pro vyřizování různých plateb a úředních úkonů. To vše může síťový počítač napojený na Internet hravě zvládnout. Jistě, zdaleka nebu de umět to, co "plný" počítač, avšak i v USA je hodně lidí, kteří musí šetřit každý dolar, takže raději koupí jednoduchý strojek za 500 USD než PC za 1500 USD.

A proč o tom vlastně píšu? Protože velice dobrým kandidátem na síťový počítač je právě Amiga, ostatně Amiga Surfer je první pokus v tomto směru. Bohužel pokus poněkud nedotažený. To se však může změnit se změnou majitele Amigy - jistě víte, že Escom prodal Amiga Technologies chicagské firmě VIScorp. Ta se zabývá interaktivní televizí a samozřejmě také komunikacemi, takže jistě v tomto směru začne něco podnikat.

Dnešní Amigu 1200 by šlo velice snadno předělat na síťový počítač. Ona totiž již stávající architektura Amigy umožňuje celý systém včetně Workbenche umístit do ROM. Do 4 MB ROM by se vešel nejenom Kickstart a vhodně upravený Workbench, ale také veškerý další software potřebný pro spolupráci s Internetem. AGA čipy zajistí bezproblémové připojení k televizi, RAM by asi ani nemusela být zvlášť velká, ale určitě bude potřeba nějaká Fast RAM. Problém představuje procesor, 68020 nestačí, avšak již 68030 na 40 MHz by mohla pro většinu účelů stačit. Na základě Amigy by se tak dal vytvořit docela hezký terminál pro Web. Jediný problém představuje jazyk Java, což zřejmě bude standardní programovací jazyk síťových aplikací. Java je interpretovaná, takže vyžaduje značný výkon procesoru, a proto firma Oracle uvažuje o RISC procesoru. Ve vzdálenějším výhledu by to měl vyřešit přechod Amigy na PowerPC, ale než k tomu dojde, bude potřeba najít nějaké jiné řešení. Jednou možností by bylo použití speciálních p ocesorů firmy Sun pro jazyk Java. Architektura Amigy umožňuje poměrně jednoduše přidávat další koprocesory, takže by to mohlo být zajímavé řešení.

Já osobně bych však v síťovém počítači rád viděl ještě jednu věc - mechaniku CD-ROM. Internet je sice skvělá věc, avšak pro přenos opravdu velkých objemů dat nejsou telefonní linky příliš vhodné ani v USA, o výkonech našeho Telekomu nemluvě. Naopak na CD-ROM můžete za velmi příznivou cenu umístit až 650 MB dat. Z hlediska síťového počítače by za současných podmínek byla ideální tato situace - základní masa dat by byla na CD-ROM, z Internetu by získával pouze novinky a používal jej pro komunikaci. CD disky by samozřejmě musely používat stejný formát dat a stejné aplikace jako Internet, to ovšem není žádný problém. Naopak, takovéto disky by byly použitelné na všech platformách podporujících internetovské standardy. O tom jsem již psal a budu psát i nadále, protože podle mě je zde pro Amigu obrovská šance. Pokud se začnou takovéto na platformě nezávislé aplikace šířit, nebude možné tvrdit, že je pro Amigu málo aplikací. Bude jich stejně jako pro ostatní systémy. Navíc, pokud se začnou rozšiřovat levné síťové počítače (na bázi Amigy nebo jiné) s CD-ROM, trh se ještě podstatně rozšíří. Vždyť na CD-ROM pro síťové CD počítače (vida, nový termín) by mohly být celé encyklopedie, slovníky, telefonní seznamy a nakonec i hry. Tento trh by mohl být mnohem větší než současný trh osobních počítačů a jejich softwaru.

Amiga Technologies je si toho jistě vědoma a ještě více si to uvědomuje VIScorp. Tato firma by již koncem letošního roku měla představit tzv. set-top box, inteligentní terminál pro interaktivní televizi. Je vybaven mimo jiné i CD-ROM a jistě bude mít i rozsáhlé komunikační možnosti. Hlavní problém je dnes zřejmě v softwaru - má-li toto zařízení obstát, musí podporovat všechny nové softwarové standardy Internetu - tedy především jazyk HTML, v němž se tvoří webovské stránky a jazyk Java. Proti ostatním firmám má totiž Amiga velkou výhodu - již dnes nabízí vyzrálý, hardwarově nenáročný multitaskový operační systém, zatímco ostatní firmy své operační systémy teprve vyvíjejí (i když existují dva další podobné systémy - RiscOS firmy Acorn pro RISC procesory ARM a systém GeoWorks, který se již dnes uplatňuje v osobních komunikátorech).

Můžeme jen doufat, že nový američtí majitelé Amigy tuto šanci využijí lépe než Escom. Nakonec Apple se také nyní vrhá na Internet, protože tuší, že to je dnes místo, kde lze s úspěchem konkurovat "Wintelům". Amiga má s Applem společného víc než jen první písmeno - možná právě Internet spojí osudy obou platforem.

Vlastimil Král

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming