Sam440-flex

Seznam článků

Když firma ACube System uvedla na trh základní desky Sam440ep a Sam440-flex určené k provozu operačního systému AmigaOS 4.1, hned jsem chtěl mít jednu z nich doma. Ovšem s ohledem na jejich trochu vysokou cenu se mi to poštěstilo teprve nedávno. Mé rozhodnutí nakonec padlo na (v současné době) nejvýkonnější model desky Sam440-flex běžící na frekvenci 733Mhz. V minulosti se prodávala také deska továrně přetaktovaná na 800Mhz, ale ta se dnes již nevyrábí ani se neuvažuje o jejím opětovném uvedení do prodeje.

sam440_flex_01

Samotná deska je v provedení FlexATX, což znamená velikost 21.6 x 17 cm. Bez problémů se tak vejde do jakékoliv MicroATX skříně dostupné pro PC.

Srdcem desky je procesor PowerPC 440EP z dílny firmy AMCC na frekvencích 667 a 733 Mhz. Hlavní výhodou tohoto procesoru je to, že v jediném čipu je kromě procesoru obsaženo také několik dalších integrovaných zařízení (řadič DDR RAM, PCI, USB, Ethernet, sériové porty atd...). Procesor má velikost 35x35 mm a je vyroben v PBGA (Plastic Ball Grid Array) provedení. Při jeho výrobě byl použita CMOS (0.13 um) technologie, což umožnilo získat velice nízké nároky na spotřebu (verze s frekvencí 667Mhz potřebuje pouze 3.3W) a tudíž nepotřebuje žádné aktivní chlazení.

Nejzřetelnějším rozdílem proti menší desce Sam440ep jsou kromě samotné velikosti hlavně tři PCI sloty (obr.1), které umožňují rozšířit systém o další karty. První slot (nejblíže středu desky) běží na frekvenci 66Mhz, ostatní dva pouze na 33Mhz. Nejrychlejší slot je proto určen k osazení grafické karty.

Zde je také nutno brát ohled na typ napájení PCI karet, které musí podporovat 3V nebo duální 3V/5V. Pokud by jste chtěli použít PCI kartu napájenou 5V, může dojít až k poškození samotné desky. Naštěstí rozeznat typ nápajení dané karty není vůbec problém a vše je podrobně popsáno v manuálu. Každopádně jsou všechny sloty opatřeny varovnou samolepkou, která upozorní na možné riziko i odborníky, kteří čtou manuál až když je už pozdě :)

Jak jsem se zmínil již výše, první slot slouží k instalaci grafické karty. V současné době jsou zcela nejlepší volbou grafické karty ATI Radeon 9200 (64MB VRAM) nebo ATI Radeon 9250 (128MB VRAM) (obr.4). Použít lze samozřejmě i další (seznam naleznete na stránkách firmy ACube), ale s ohledem na výkon a ovladače bych volil opravdu jednu z výše uvedených. Za zmínku stojí, že se již pracuje na ovladačích pro řadu grafických karet ATI Radeon HD, které jsou mnohem dostupnější.

Osazení zbývajících dvou slotů už zůstává čistě na našich potřebách. Lze použít různé WIFI, TV nebo zvukové karty. Možností je rozhodně hodně, ale dva sloty nejsou zrovna moc. V mém případě druhý slot obsadila WIFI karta (obr.5) z nabídky internetového obchodu AmigaKit a v třetím slotu se usídlila zvuková karta SB Live!.

Další nezbytností je volba operační paměti. Zde moc na výběr není, jelikož je podporována pouze standardní SDRAM DDR RAM na frekvenci 266MHz s maximální kapacitou 512MB. Jelikož se na desce nacházejí dva sloty, lze si snadno spočítat, že maximální velikost paměti je 1024MB RAM (obr.2), což pro AmigaOS 4.1 opravdu bohatě stačí.

Horší je to však s počtem konektorů na zadní straně desky (obr.3). Jak sami můžete vidět, vyvedeny jsou pouze dva 10/100 Mbps Ethernet konektory, jeden sériový port, dva USB 2.0 porty (pro připojení USB myši a USB klávesnice) a jeden 3,5" stereo jack pro audio výstup. Pokud byste pátrali po možnosti připojení mikrofonu nebo linkového vstupu, byli by jste možná překvapeni stejně jako já.

A zde se právě musím zmínit o dvou největších nedostatcích této desky, které bych v této cenové relaci opravdu nečekal:

  • Prvním z nich je již zmíněná nepřítomnost dalších audio konektorů ze zvukové karty integrované na desce, což je klasický zvukový čip Cirrus Logic CS4281 (Realtek ALC655). Po pročtení zahraničních diskuzních fór se člověk doví, že k připojení dalších konektorů je na desce určen speciální expanzní konektor. Dobrá zpráva. Špatná je ta, že tento konektor je určen k připojení speciální expanzní desky, kterou firma ACube k desce nedodává a zatím jej ani nevyrábí. V současné době existuje pouze ve fázi prototypu. Tento problém se však částečně podařilo vyřešit instalací zvukové karty SB Live!.
  • Druhý nedostatek je pro mě nepochopitelná nepřítomnost backplate, což je plechový krycí plech na konektory, který se standardně dodává ke všem PC deskám. Zde pouze věřím, že bude k dispozici až po uvedení expanzního boardu, tak aby nebylo zapotřebí vyrábět dva různé typy.

Dalším nemilým překvapením bylo pro mě osobně zjištění, že interní USB konektor (obr.6) na desce je otočen o 180 stupňů než je dnes obvyklé. Jsem už zvyklý osazovat PC desky jako na běžícím pásu, proto mě ani nenapadlo uvažovat o jeho správném zapojení. Když se mi ale následně v systému nepřipojil flash disk, bral jsem to jako problém USB stacku. Když mi ale následně na stejném USB portu zajiskřila klávesnice a vyšel z ní nepříjemný zápach, začal jsem pojímat podezření, že tady není něco zcela v pořádku :)

Potupně jsem se musel chopil manuálu. K mému nemilému překvapení jsem se dočetl o správném zapojení interního USB konektoru. Ve stejnou chvíli jsem se s tikem v oku začal s deskou loučit. :) Naštěstí deska přežila bez vážnějších problémů, jen flash disk a klávesnici už nikdo používat nebude...

sam440_flex_20

To však byly jediné problémy a po kompletaci desky a celého systému přišla na řadu instalace samotného operačního systému.

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming