Vypalování Amiga-CD na PC

Jak vypálit CD ve formátu Amigy na PC? Mnoho lidí si stále klade tuto otázku. Rozhodl jsem se, že vám ukážu tři možnosti které lze použít.

Nero Burning ROM

Pokud se pokusíte vypálit CD na PC a následně jej spustit na Amize, zjistíte, že názvy souborů jsou zkráceny na formát 8+3. Tento problém lze obejít pomocí odpovídajících ovladačů, ale co mají dělat uživatelé rozšířených CD32, na kterých nelze zaměnit základní ovladač za jiný, nebo když nám z nějakého důvodu záleží na tom, aby CD bylo vypáleno alespoň částečně v Amiga formátu. Částečně protože se na PC nedá vypalovat CD pro Amigu se zachováním 100% kompatibility, bez pomoci emulátoru WinUAE a jen při použití programů dostupných na PC.

Pokud máte nainstalován program Nero Burning Rom, můžete vypálit CD takovým způsobem, že by mělo být na Amize rozpoznáno bez zkrácení názvů, ale nese to sebou jisté omezení. Takto vypálené CD, bude mít na Amize zaměněn znak "-" na "_", např. soubor startup-sequence bude na CD vypadat jako startup_sequence. Znamená to, že takový způsob vypalování lze využít pouze pro zálohu dat, ale nelze z něj vytvořit startovací CD. 

iso

Na tomto obrázku vidíte jednu ze záložek při vytváření nového CD. Hlavní změna spočívá v nastavení pole Délka názvů souborů na Max. 31 znaků (Level 2).

label

Dodatečně lze v záložce "Jmenovka" nastavit název CD podle tohoto obrázku, čímž můžete použít delší název CD.

Vypalování v emulátoru

Lze také zkusit vypálit CD ve WinUae nebo pod Amithlonem, pomocí placeného programu MakeCD. Takto vypálené CD bude 100% ve formátu Amigy.

makecd_01

ISO ve formátu Amigy

Pokud máme problém s vypalováním pod emulátorem (např. nebude rozpoznána vaše vypalovačka), tak lze použít jednu volbu v programu MakeCD, která nám z vybraných souborů vytvoří ISO obraz. Ten bude mít koncovku .raw a tu stačí pouze změnit na .iso. Takto připravené ISO, lze již normálně vypálit pomocí již zmiňovaného programu Nero Burning Rom. Vypálené CD, bude také 100% ve formátu Amigy.

makecd_02

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming