Lyra 2

Adaptér Lyra 2 firmy Individual Computers umožňuje používat běžně dostupnou PS/2 klávesnici určenou pro PC jako běžnou Amiga klávesnici. Verze tohoto adaptéru je určená hlavně pro Amigu 1200, avšak umožňuje připojit také klávesnici z Amigy 2000, 3000 nebo 4000 i k Amize 1200 přestavěné do toweru. A to jen jednoduchým odstraněním jednoho jumperu na adaptéru. Tento článek se ale zabývá hlavní funkcí adaptéru, kterou je připojení PC klávesnice pro Amigu.

Zatímco první verze adaptéru umožňovala pouze výběr ze dvou map kláves, tak Lyra 2 umožňuje provádět různé změny mapy kláves pro určité klávesy, což přináší mnoho možností, které by vyžadovaly spoustu různých map kláves, ale také spoustu jumperů. Protože Lyra 2 má pouze jeden jumper, konfigurace je uložena uvnitř samotného čipu.

Lyra 2 je k dispozici ve dvou verzích. Externí verze pro takzvané "velké" Amigy, se jednoduše zapojí mezi PC klávesnici a Amigu. Pro A2000 a A3000 je nutný jednoduchý PS/2 adaptér, ale pro A4000 je možné přímé připojení.

Při instalaci adaptéru se však bohužel nevyhnete otevření počítače. Adaptér se nasazuje přímo na Keyboard MPU, nacházející se kousek od původního konektoru pro připojení původní klávesnice. Adaptér lze jednoduše "nacvaknout" na původní čip a kabelem jej propojit s PC/2 konektorem vyvedeným na zadní stranu věže.

Vstup do konfiguračního režimu

Konfigurace adaptéru Lyra 2 se provádí bez ovladačů, pouhým stisknutím určité kombinace kláves. Veškerá nastavení jsou uložena v nevolatilní paměti, takže si je Lyra 2 bude pamatovat i v případě, že vypnete napájení vaší Amigy.

Magická kombinace kláves, která vám umožní vstoupit do konfiguračního režimu, je Levý Shift + Pause. To znamená, že stačí stisknout a podržet levý Shift a klávesu Pause. Lyra 2 potvrdí vstup do konfiguračního režimu blikáním led diody NumLock. V této chvíli máte možnost přepnout několik možností, zobrazit aktuální konfiguraci nebo opustit konfigurační režim.

Pokud jste do konfiguračního režimu vstoupili omylem, stačí jej opustit stisknutím klávesy ESC a všechna nastavení zůstanou nezměněna. Na adaptéru Lyra 2 přestane blikat kontrolka NumLock a vrátí se do stavu, který byl nastaven při předchozím nastavení.

V konfiguračním režimu lze funkčními klávesami F1 až F6 a F8 přepínat mezi sedmi různými nastaveními:

F1: přepínání režimu stránky

Toto nastavení odpovídá za stisknutí klávesy Scroll-lock. Přepíná režim stránky pro tyto čtyři klávesy:

Klávesa na PC klávesnici

Režim stránky "Shift"

Režim stránky "ALT"

Pos 1 (home)

Shift + kurzor doleva

ALT + kurzor doleva

End

Shift + kurzor doprava

ALT + kurzor doprava

PgUp

Shift + kurzor nahoru

ALT + kurzor nahoru

PgDn

Shift + kurzor dolů

ALT + kurzor dolů

Režim stránky je vždy indikován pomocí LED diody Scroll Lock na klávesnici. Pokud tato kontrolka svítí, jsou výše uvedené čtyři klávesy přenášeny s kvalifikátorem ALT. Pokud tato kontrolka nesvítí, jsou výše uvedené čtyři klávesy přenášeny do systému Amiga s kvalifikátorem SHIFT.

F2: Přepnutí diody NumLock LED

Tato klávesa umožňuje přepínat stav kontrolky NumLock. Pro většinu lidí to může být otázka vkusu, ale existují klávesnice, které přepínají klávesové mapy právě pomocí kontrolky NumLock. Proto může být nutné toto nastavení upravit, pokud chcete takové speciální klávesnice používat. Zejména klávesnice, které nemají numerickou část (podobně jako klávesnice notebooků), tak dioda NumLock často zapíná vestavěnou numerickou klávesnici. Ta je obvykle na klávesách označena jiným barevným potiskem.

F3: Prohození kláves ALT a Amiga

Toto nastavení prohodí klávesy Amiga a ALT. Adaptér Lyra 2 ve výchozím nastavení předpokládá, že chcete klávesy ALT namapovat na klávesy ALT na straně Amigy a že chcete klávesy Windows namapovat na klávesy Amiga. Ačkoli to zní nanejvýš logicky, nepřibližuje se to dostatečně původnímu rozložení klávesnice Amigy, protože většina PC klávesnic má klávesy ALT hned vedle mezerníku, zatímco Amiga má klávesy Amiga přímo vedle mezerníku. Stisknutím klávesy F3 se klávesy ALT a Amiga prohodí.

F4: Přepnutí klávesy Win-menu

Třetí klávesa systému Windows se často označuje jako klávesa nabídky nebo klávesa aplikace. V systému Lyra můžete tuto klávesu namapovat buď na kombinaci kláves L-Amiga-m (která přepíná obrazovky), nebo na obecnou skrytou zprávu, kterou lze použít ve fantastické klávesnici MMKeyboard od Guida Mersmanna. Více o skrytých zprávách se dočtete dále. Stisknutím klávesy F4 v konfiguračním režimu přepínáte mezi jednou z obou možností.

F5: Přepnutí lomítka na numerické klávesnici

Amiga klávesnice má v levém horním rohu numerické klávesnice dvě závorky [ a ], proto adaptér Lyra 2 vždy mapuje klávesu NumLock na úvodní závorku [. Hned vedle klávesy NumLock se na běžné PC klávesnici nachází klávesa lomítka nebo dělítka. Stisknutím klávesy F5 v konfiguračním režimu přepínáte mezi dvěmi možnostmi - buď klávesa dělení přenese zavírací závorku ] do systému Amigy, nebo přenese kód klávesy pro lomítko (klávesu dělení) do systému Amigy.

F6: Přesunutí numerické klávesnice

Jak již napovídá samotný název, toto nastavení přesouvá několik kláves na numerické klávesnici. Vzhledem k tomu, že Amiga má bohatý numerický blok s celkem 18 klávesami, je zde o něco více místa než na běžných PC klávesnicích. Protože však některé mezinárodní klávesnice mají také na numerickém bloku 18 kláves, můžete mít štěstí a vaše klávesnice je již na 18. klávesu připravena. Pokud se cítíte být technicky zdatní, můžete odstranit velkou klávesu plus a zjistit, jestli je zde místo pro dvě běžné klávesy. Pokud se vám podaří nainstalovat tuto další klávesu, pak toto nastavení určitě oceníte, protože přesune všechny klávesy na numerické klávesnici tam, kde je skutečný uživatel Amigy očekává:

Klávesa na PC klávesnice

Klávesa na Amize při stisknutí

*

/

-

*

+

-

nová klávesa

+

 

Z klávesy s hvězdičkou (násobení) se stane lomítko (dělení), z klávesy s mínusem se stane klávesa s hvězdičkou (násobení), dřívější klávesa plus odešle do Amigy kód mínus a nová klávesa, kterou jste nainstalovali, odešle do Amigy klávesu plus.

F8: Přepínač Stealth zpráv

Skryté zprávy jsou speciální kódy kláves, které normálně nemají pro žádný program v Amiga systému žádný význam, protože se skládají z řady tzv. stisknutých kláves. Jinými slovy: počítač se domnívá, že jste stiskli kombinaci určitých kláves, takže se nespustí žádná akce. Skutečnost, že jste tyto klávesy vůbec nestiskli, však většina programů ignoruje.

Tuto metodu její vynálezce Guido Mersmann nazval "Stealth". Stealth zprávy používá jeho program MMKeyboard, který si od něj firma Individual Computers licencovala. I protože skryté zprávy nejsou pro počítač zcela neviditelné, tak mohou rušit speciální programy nebo ovlivňovat hraní. V nepravděpodobném případě nekompatibility s vaším softwarem můžete tyto skryté zprávy vypnout stisknutím klávesy F8 v konfiguračním režimu.

TAB: Zobrazení nastavení

Pokud si nastavení adaptéru nepamatujete, může ji Lyra 2 zobrazit v podobě čistého textu. K tomu stačí otevřít libovolný textový editor nebo textový procesor, do kterého můžete napsat několik řádků, vstoupit do konfiguračního režimu (stisknutím klávesy L-Shift a Pause), poté stisknout klávesu TAB a konfigurace systému Lyra 2 se vypíše na obrazovku v podobě čistého textu.

Vzhledem k tomu, že paměť uvnitř čipu je velmi omezená, zobrazí Lyra 2 přeházenou numerickou klávesnici jako "18-tlačítkovou" pro "přeházenou" a jako "17-tlačítkovou" pro běžnou numerickou klávesnici.

Textový blok se vyhýbá znakům Z a Y, aby byl kompatibilní s co největším počtem klávesových map. Musíme se omluvit lidem ve francouzsky mluvících zemích, protože Lyra 2 nemůže vědět o klávesové mapě, která je nastavena ve vaší Amize, takže blok textu s největší pravděpodobností nebude čistým textem, ale odpadem pro ty ve Francii, francouzsky mluvící části Belgie, Švýcarsku nebo Kanadě.

Zbývá vysvětlit několik kláves:

Klávesy F11 a F12 se vždy převedou na dvě závorky [ a ] jako na numerické Amiga klávesnici. Klávesa Insert se přeloží jako klávesa Help na počítači Amiga. Klávesa PrintScreen je přeložena na klávesu \ (zpětné lomítko). Většina PC klávesnic má mezi klávesou Backspace a klávesou 0 pouze dvě klávesy, zatímco Amiga má mezi nimi tři klávesy. Jistě víte, že klávesa Pause (stisknutá bez kvalifikátorů) zobrazí URL této stránky - tak jste se sem dostali, že?

Známé problémy

Adaptér Lyra je na trhu již od října 2000 a od té doby vykazuje velmi vysokou kompatibilitu s mnoha různými PS2 klávesnicemi. Jedna vlastnost Lyry ji vždy řadila do nejvyšší třídy klávesnicových adaptérů, a to je přímočaré zpracování kódů stisknutí a uvolnění kláves z PC klávesnice, což je pro hraní her z klávesnice nezbytné. To samozřejmě může fungovat pouze v případě, že vámi zvolená PC klávesnice podporuje stisk několika kláves současně. Bohužel jsou na trhu klávesnice, které nedokážou odeslat všechny kódy uvolnění kláves, když uživatel uvolní několik současně stisknutých kláves.

Během hraní je to sice "jen trochu nepříjemné", ale může to vést dokonce až k neočekávanému resetu počítače. Pokud se klávesnici nepodaří odeslat uvolňovací kódy pro L-Amigu a R-Amigu, Lyra si v lokální paměti uchová informaci "obě stisknuté klávesy Amigy" a jediný stisk klávesy CTRL způsobí reset. Tento "reset jedinou klávesou" můžete ukončit buď vypnutím počítače, nebo (snadněji) stisknutím a uvolněním obou Amiga kláves jednotlivě.

Upozorňujeme, že se nejedná o chybu adaptéru Lyra, ale o chybu klávesnice. Pokud takové chování pozorujete, zkuste prosím prohodit klávesy ALT a Amiga (konfigurační režim -> F3, viz předchozí kapitola) v naději, že se PC klávesnice bude chovat lépe s jinými kvalifikátory používanými jako "amigovské" klávesy. Pokud to nepomůže, zkuste použít klávesnici určenou pro hraní her. Takové klávesnice jsou uzpůsobeny pro současné mačkání složitých kombinací kláves a je u nich menší pravděpodobnost, že "spolknou" kódy pro uvolnění kláves.

Verze pro Amigu 1200

Verze adaptéru určená pro Amigu 1200 je připevněna přímo na MPU klávesnice. K dispozici jsou všechny funkce popsané výše. Pro počítače Amiga 500 a Amiga 600 neexistuje žádná verze. Do MPU jednotky klávesnice počítače Amiga 600 nebo do konektoru klávesnice počítače Amiga 500 stačí zapojit pouze celkem pět kabelů. Jediné, co k tomu potřebujete vědět, je umístění signálů na verzi A1200 - uvedeno zde:

lyra1200

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming