Indivision AGA MK3

Tato verze flicker-fixeru Indivision AGA MK3 je určen primárně pro počítače Amiga 1200 (tedy s čipovou sadou AGA). Ale lze ji také s menšími úpravami základní desky použít také i v počítači Amiga 4000T (ale o tom trochu později).

Zatímco mnoho ostatních flicker-fixerů podporuje jen standardní VGA výstup, tak Indivision AGA MK3 přináší plně digitální video výstup, který umožňuje připojení Amigy k moderní televizi nebo DVI monitoru. Lze tak konečně připojit Amigu k moderní obrazovce a používat pracovní plochu ve vysokém rozlišení v plných barvách!

Indivision AGA MK3 umí samozřejmě vše, co uměly už jeho předchozí verze. S jedinou výjimkou, kterou jsou zobrazovací režimy monitoru A2024. Jinak jsou podporovány všechny zobrazovací režimy Amigy, které lze je posílat na digitální nebo analogový monitor s téměř libovolnou snímkovou frekvencí. A to buď pomocí standardních VESA režimů, nebo pomocí vlastních frekvencí podle nastavení uživatele. Dokonce lze použít i vlastní zobrazovací režim, jakým je HighGFX. Což je grafické rozlišení až 1280x1024 pixelů.

Další výhodou je také podpora synchronizace výstupního video signálu se signálem V-Sync počítače, což u předchozích modelů nebylo možné. To umožňuje dosáhnout plně plynulých animací a dokonalého scrollingu bez nepříjemného trhání obrazu. Tyto synchronizované zobrazovací režimy však nemusí být kompatibilní se všemi VGA nebo DVI monitory. Hlavním důvodem je to, že takové monitory používají pro PAL zobrazení frekvenci 50Hz. Ovšem 50Hz je standardní frekvence pro všechny televizory s digitálním vstupem s vysokým rozlišením.

Samotná instalace

Samotný flicker-fixer se nasazuje přímo na zákaznický čip Lisa. A vůbec poprvé je nutné do práce zapojit i druhý zákaznický čip, kterým je jeden z CIA čipů. Na ten se pak nasazuje druhý adaptér, který přenáší do flicker-fixeru signály z klávesnice a toto přináší velké zlepšení oproti jeho předchozí verze.

Nyní tak lze provádět menší úpravy výstupního obrazu, včetně změny jeho polohy a velikosti. A to aniž byste museli spouštět konfigurační program. Nyní lze pomocí klávesové zkratky CTRL + SHIFT + ; zobrazit na obrazovce on-screen menu, provést úpravy zobrazení (pomocí klávesnice nebo myši) a potom toto menu zavřít. A to vše bez nutnosti danou hru nebo program ukončit.

Režimy výstupních obrazovek lze uložit "podle režimu vstupní obrazovky", takže si můžete dokonale nastavit oblíbené rozlišení Workbenche, aniž byste ovlivnili další nastavení zvolená pro PAL a NTSC hry. Nastavení se ukládají do interní flash paměti flicker-fixeru, takže přežijí i restart a nebo zapnutí a vypnutí počítače. Na rozdíl od předchozí verze Indivision AGA MK2, lze uložit více než jen jeden výstupní režim a místo ručního nastavování pomocí předchozí verze konfiguračního nástroje si můžete jen "proklikat" přednastavení, která jsou ideální pro konkrétní hru nebo demo.

Dalším zlepšením oproti předchozím verzím je automatická detekce monitoru. Konfigurační nástroj dokáže rozpoznat velikost připojeného monitoru a navrhnout podle toho i ideální výstupní frekvence, které jsou v rámci specifikací daného monitoru. Díky tomu je prvotní nastavení scandoubleru otázkou jen několika málo sekund.

Za zmínku stojí i to, že tato verze flicker-fixeru se nehodí bez menší hardwarové úpravy pro počítače Amiga 4000T. U toho totiž překáží elektrolytický kondenzátor CE164C, který koliduje s video konektorem. Proto musí být před instalací samotného flicker-fixeru nahrazen jeho nižší verzí.

Nastavení pomocí nástroje Indivision AGA MK3

Samotné nastavení pak probíhá pomocí programu Indivision AGA MK3, díky kterému lze přemapovat jednotlivé zobrazovací režimy Amigy na VGA výstup. A pro každý zobrazovací režim pak nastavit rozměry obrazovky, pozici a různé další nastavení.

Po samotné instalaci a jakémkoli experimentování s nastavením, doporučuji co nejdříve navštívit menu "Firmware" a zde si vytvořit záchrannou disketu (Create Rescue Disk).

Iaga3-rescuedisk.png

Ujistěte se, že tento záchranný disk můžete spustit, aniž by se na monitoru zobrazil obraz, a to pouhým vložením do diskové jednotky. Tento disk automaticky provede flash firmwaru Indivision AGA MK3 a vymaže konfiguraci ze zařízení, takže Indivision AGA MK3 se vrátí s pevně nastavenými výchozími hodnotami a nastavením obrazu.

To se bude hodit v případě, že jste vytvořili takovou konfiguraci, která nezobrazuje žádný obraz ("černou obrazovku") na VGA monitoru. Aktuální konfigurace se také uloží na disk, takže ji můžete později importovat a konfiguraci znovu provést odtud. Nebezpečí ztráty konfigurace je malé, protože když jste "oslepli", konfigurační nástroj uloží konfiguraci také do ENVARC:.

4. Základní pojmy

Indivision AGA MK3 je založen na detekci zobrazovacích Amiga režimů na základě rozsahu čísel řádků a volitelně také na základě argumentu horizontálního rozlišení.

Důležité: Seznam Indivision režimů se vyhodnocuje odshora dolů. Pro výběr odpovídajícího režimu Indivision se použije první režim, který odpovídá zadaným kritériím. Indivision režim bude mít zase přiřazen režim VGA.

Iaga3-modeorder.png

Počet řádků detekovaných na obrazovce bude hlavním parametrem pro automatické přepínání zobrazovacích režimů. Obvykle jsou jak prokládané tak i neprokládané verze Amiga módu kombinovány do jednoho Indivision módu. Za tímto účelem se "minimální" počet řádků vztahuje k počtu detekovanému v neprokládaných a v každém druhém snímku u prokládaných variant stejného režimu.

"Maximální" číslo, které je také zobrazováno na Indivision onscreen displeji, se počítá v každém druhém snímku prokládaného režimu a má o jeden řádek více než neprokládaná varianta stejného režimu. Takže aby byl režim Amiga obrazovky rozpoznán v neprokládané i prokládané variantě, tak minimální a maximální čísla jsou obvykle jeden řádek od sebe.

Cyklovací tlačítko "Select" se používá pouze k rozlišení mezi variantami "Normal" (LoRes a HiRes) a "SuperHires" ve stejném režimu. Viz například PAL SHires, který má stejný rozsah čísel řádků jako běžné PAL obrazovky, ale rozlišuje se pomocí kritéria "Select on SHires".

To je v podstatě vše. Vše ostatní je nastavení polohy a velikosti, funkce a vyladění VGA režimu. Pokud si moc nevěříte s pohráváním si s VGA režimy - tak nemusíte. O moc nepřicházíte a hrozí vám větší riziko, že se vytvoříte černou obrazovkou. Zajímavá nastavení jsou obvykle v hlavním okně konfigurace.

Na druhou stranu, pokud vlastníte moderní monitor, máte nacvičeno resetování konfigurace pomocí záchranného disku (což doporučujeme), není toho mnoho, co by vám mělo zabránit si v hraní s VGA nastavením.

5. Hlavní okno

Při spuštění programu se vám zobrazí seznam známých Indivision režimů s předponou "Pre", abyste tak odlišili předdefinované režimy od režimů, které jste sami vytvořili.

Nejprve si něco povíme o tlačítku "Zrušit", jehož zkratkou je klávesa ESC. Tlačítko "Zrušit" nevyžaduje žádné potvrzení. Stisknutím tlačítka "Zrušit" nebo klávesy ESC ztratíte konfiguraci v aktuálním okně, pokud nebyla uložena dříve. Na druhou stranu se tím obnoví nastavení Indivisionu do předchozího stavu - můžete tedy získat zpět zobrazení, pokud jste vytvořili konfiguraci, která zkresluje zobrazení nebo vůbec neposkytuje žádný obraz. Jedná se o důležité bezpečnostní opatření - v takovém případě tedy zachovejte klid, stiskněte klávesu ESC a pokračujte dále. Tlačítko "Zrušit" a klávesa ESC fungují ve všech oknech stejně.

A nyní tlačítko "Uložit". Indivision AGA MK3 může automaticky přepínat režimy pouze tehdy, pokud je konfigurace uložena. Konfigurace se do zařízení nikdy neuloží, pokud nestisknete tlačítko "Uložit". Pokud je tlačítko "Uložit" k dispozici (není tedy zašedlé), pak aktuální konfigurace ještě není v zařízení uložena. Stiskněte tlačítko "Uložit" a tlačítko bude opět nedostupné, dokud něco nezměníte. Při ukládání se konfigurace uloží nejen do zařízení, ale také do adresářů ENVARC: a ENV: ve vaší Amize.

Kliknutím na tlačítko "Použít" se nemůže stát nic opravdu špatného. Tlačítko "Použít" nezmění konfiguraci v zařízení, pouze zachová aktuální stav, uloží konfiguraci do ENV: (do paměti RAM, ne na disk) a ukončí program. Jinými slovy, aktuální zmizí s příští změnou režimu obrazovky, pravděpodobně s resetem a zcela jistě se vypnutím počítače.

Chcete-li zjistit, který Indivision režim bude použit po kliknutí na tlačítko "Uložit" nebo "Použít", vyberte v menu Settings možnost "Find Mode to be Applied". To se týká Amigy režimu, ve kterém je spuštěn konfigurační nástroj, tj. obvykle Workbench. Tento režim můžete také použít ručně po kliknutí na "Použít", pokud ještě není aktivován. Chcete-li zjistit, který Indivision režim je právě aktivní, zvolte v menu Settings položku "Find Live Mode".

Důležité upozornění:

Můžete také upravovat Indivision (a VGA) režimy, které se právě nezobrazují. Po kliknutí na tlačítko "Test/Adjust" se otevře testovací obrazovka s Amiga režimem, který je vhodný pro testování a úpravu vybraného Indivision režimu v seznamu. Po kliknutí na "Okay" budou vaše změny přijaty, což však neznamená, že budou zachovány při návratu do Workbenche. Budou použity až po kliknutí na "Apply" nebo "Save & Apply".

5.1 Seznam Indivision módů

Bude použit první režim, který odpovídá kritériím (při vyhledávání shora dolů). Seznam můžete uspořádat seřazením položek nahoru a dolů. Předdefinované režimy nelze ze seznamu odstranit, ale jednotlivé režimy v seznamu lze deaktivovat (a znovu aktivovat) dvojitým kliknutím nebo kliknutím na zaškrtávací políčko "Disabled". Ne každý detail lze v předdefinovaném režimu nakonfigurovat. Nastavení, u nichž hrozí riziko zkreslení zobrazení nebo černého obrazu, jsou ve výchozím nastavení nedostupná. Pokud tedy narazíte na neaktivní prvky, které chcete změnit, vytvořte si vlastní kopii zobrazovacího režimu klepnutím na tlačítko "Copy".

Nastavení "VGA Mode" zobrazuje VGA režim, který je aktuálně přiřazen tomuto Indivision režimu. Chcete-li jej změnit, stiskněte tlačítko se šipkou vpravo a pokračujte bodem 6. Výběr a úprava režimu VGA.

Nastavení "Test Mode" zobrazuje režim Amiga obrazovky, který je aktuálně přiřazen tomuto Indivision režimu. Bude použit pro testování, tj. když kliknete na tlačítko "Test/Adjust". Testovací režim můžete změnit kliknutím na tlačítko se šipkou, pokud chcete například otestovat Indivision režim na LoRes, interlace nebo s různým nastavením overscanu.

Důležité upozornění:

Režim "Test Mode" musí odpovídat Indivision režimu a jeho názvu, jinak budou výsledky zcela matoucí. Pokud si nejste jisti, neměňte "Test Mode".

5.2. Výběrová kritéria

Tlačítka nalevo od hlavního seznamu se vztahují k aktuálně zvolenému Indivision režimu. Cyklovací tlačítko "Select" umožňuje nastavit režim "Always", jenom na "on Normal" (což znamená na LoRes a HiRes) režimy obrazovky a specificky "SHires" (Super Hires). Pro režim "Min. Lines" a "Max. Lines" viz část 4. Základní pojmy.

Položka "Tested" zobrazuje maximální počet řádků, který byl naměřen na Amiga zobrazení při otevření testovací obrazovky pro aktuální Indivision režim. Pokud ještě daný režim testován nebyl, zobrazí se v tomto poli "0". Chcete-li toto číslo získat, klikněte na tlačítko "Test/Adjust" a přejděte k další části.

5.3. Test/Adjust

Po kliknutí na tlačítko "Test/Adjust" v hlavním okně se otevře testovací obrazovka.

Iaga3-testadjust.png

V horní části tohoto okna je zobrazen aktuální počet řádků. Toto číslo se později objeví také v poli "Tested" v hlavním okně, které pak můžete použít jako parametr "Max. Lines'.

Na testovací obrazovce předdefinovaného Indivision režimu jsou parametry "Left", "Top", "Width", "Height", "Resolution" a "Double Scan" zašedlé. Pokud se nacházíte v režimu, který jste si sami vytvořili, můžete nyní tato nastavení upravovat v reálném čase.

"Left", "Top", "Width" a "Height" jsou počáteční pozice a rozsahy zobrazení v obrazovém signálu Amigy. Pomocí nich můžete přesně určit, jak velká část oblasti overscanu se má zobrazit na VGA výstupu. Parametr "Resolution" slouží k rozlišení mezi rozlišením "Normal" (LoRes a Hires) a "SHires" (SuperHires). "Double Scan" se používá ke snížení vertikálního rozlišení na polovinu. Poznámka: není nutné, abyste rozlišovali mezi prokládanou a neprokládanou variantou stejného režimu. IndivisionAGA MK3 to dělá plně automaticky. Nastavení "Double Scan" bude nutné vypnout pouze pro některé ECS režimy.

Tato nastavení sebou nesou určité nebezpečí špatného nastavení, zejména při kliknutí na tlačítka "Resolution" a "Double Scan". V takovém případě zachovejte klid, nehýbejte myší a znovu na ně klikněte. Nebo v krajním případě nezapomeňte, že je tu klávesa ESC.

Pomocí posuvníků "HFilter" a "VFilter" můžete v reálném čase upravit interpolaci měřítka. To samozřejmě platí pouze pro obrazovky, které lze skutečně škálovat.

Pomocí cyklovacího tlačítka "Darken" můžete snížit intenzitu každého druhého řádku snímování a napodobit tak vzhled CRT monitoru. Tato funkce funguje pouze v režimech s povoleným dvojitým skenováním. V prokládané variantě Amiga režimu se nastavení "Double Scan" ignoruje.

Pomocí parametrů "OSDSize", "OSDPos" a "OSDSec" můžete nastavit velikost, polohu a dobu zobrazení OSD menu na obrazovce při změně zobrazovacího režimu.

Na obrazovce nastavení máte k dispozici následující klávesové zkratky:

  • ESC - ukončení zobrazení menu
  • Kurzor doleva a doprava - změna počáteční pozice vlevo v každém řádku
  • Kurzor nahoru a dolů - Změna počáteční pozice v horním řádku
  • Shift+Kurzor vlevo a vpravo - změna šířky
  • Shift+Kurzor nahoru a dolů - změna výšky

Po kliknutí do okna nastavení a podržení levého tlačítka myši můžete viditelnou oblast zonrazení posouvat myší. Po kliknutí a podržení pravého tlačítka myši, můžete viditelnou oblast myší zobrazení přiblížit nebo oddálit.

5.4 Pokročilé nastavení

Okno "Advanced Options" je rozděleno na dvě části: nastavení režimu, které se vztahuje na režim aktuálně zobrazený v hlavním okně, a globální nastavení, které platí univerzálně.

Iaga3-advanced.png

Rozšířená nastavení režimu:

Doublebuffer

Když je aktivní režim dvojité vyrovnávací paměti, je vyrovnávací paměť rozdělena na dvě části. Grafika z Amigy se ukládá do jedné poloviny framebufferu, zatímco druhá pak z VGA. To může snížit nebo dokonce eliminovat artefakty trhání obrazu, pokud není k dispozici VSync pro zvolený Indivision režim. Když je VGA VSync na dvojnásobku snímkové frekvence Amigy (což je 100Hz), může zapnutí této volby odstranit efekt trhání ve středu obrazovky. Povolení této možnosti však také může přinést menší zpomalení zobrazení. A může způsobit trhání zobrazovací frekvence u režimů bez zapnuté funkce VSync.

Powersave

Pokud bude zjištěno, že obrazovka zůstane černá po dobu 30 sekund, monitor se automaticky přepne do úsporného režimu.

VSync Line

Toto nastavení vybírá skenovací linii Amigy, která spouští VGA logiku pro spuštění nového snímku, když je zapnuta funkce VSync. Tato hodnota by měla být co nejnižší, aby bylo zpoždění mezi Amigou a VGA co nejmenší. Pokud jsou v horní části obrazovky viditelné efekty trhání, lze tuto hodnotu po malých krocích zvyšovat, dokud nebudou viditelné. Pokud VSync není aktivní ve VGA režimu, nemá toto nastavení žádný vliv.

Graffiti Emulation

Povolí emulaci Graffiti.

Globální nastavení:

Mode

Zde můžete nastavit hlavní provozní režim a vybrat si mezi režimem "Pure DVI", který neobsahuje zvuk a režimy, které podporují zvuk s audio frekvencemi 48kHz, 44,1kHz, 96kHz a 88,2kHz. Nastavení "Pure DVI, no audio" může být kompatibilnější s DVI monitory, a proto je výchozí.

Ignore Audio Filter

Tato volba obejde nízkofrekvenční filtr Amigy, který je spojen s LED diodou napájení. Když je tato volba povolena, nízkofrekvenční filtrování na výstupu Indivisionu je vždy vypnuto.

RTG Switch

Pokud je tato možnost povolena, můžete použít nástroj "Indiswitcher" (viz níže) k pozastavení signálu monitoru, když je v popředí obrazovka Picasso96 RTG.

"CCKLine Pull-Up", "CCKLine Capacitance" and "PCLK Resistor":

Tato nastavení může odstranit problémy (jako je blikání pixelů) u režimů s vysokým rozlišením (například PAL SuperHires). Upozornění: problémy, jako jsou tyto, na některých Amigách nepocházejí z Indivisionu, ale jsou viditelné i na nativním displeji! Paramerty "CCKLine Pull-Up", "CCKLine Capacitance" a "PCLK Resistor" (nebo jejich kombinace) mohou tyto problémy u vadných Amig odstranit. Tato nastavení se používají použijí v reálném čase ve chvíli, kdy na ně kliknete. Takže pro jejich použití nemusíte opouštět okno "Advanced Options".

5.5 Re-Read Monitor Display Data

Pomocí položky "Re-Read Monitor Display Data" v nabídce "Settings" (Nastavení) můžete znovu načíst rozšířenou databázi zobrazovacích informací monitoru (EDID). Další režimy se zobrazí v seznamu VGA režimů (viz také část 6., Výběr a úpravy režimu VGA). Režimy EDID se načtou automaticky, tuto funkci potřebujete pouze v případě, že jste změnili monitor za běhu programu.

5.6 Pick VGA Mode from Display Data

Chcete-li automaticky vybrat VGA režim z databáze zobrazení monitoru, vyberte v nabídce "Settings" možnost "Pick VGA Mode from Display Data". Tím se pokusíte určit nejvhodnější VGA režim z rozšířené databáze zobrazovacích informací monitoru (EDID). Po výběru nového režimu byste jej měli otestovat kliknutím na tlačítko "Test/Adjust". Pokud se to podaří, pak můžete tento VGA režim použít pro všechny Indivision režimy pomocí další položky nabídky. Viz část 5.7. Apply this VGA Mode to All (Použít tento režim VGA na všechny).

Iaga3-pickedid.png

5.7 Apply this VGA Mode to All

Chcete-li použít aktuální VGA režim pro všechny aktivní Indivision režimy v seznamu, vyberte v nabídce "Settings" možnost "Apply this VGA Mode to All...".

6. VGA mode selection and editing

Než budete pokračovat dále, ujistěte se, že jste si přečetli první odstavec části 3. Bezpečnostní opatření, předpoklady.

Pokud vám toto konfigurační okno připadá nepřehledné, vůbec se nebojte, protože jeho autor je na tom stejně. Stačí jej použít pro výběr jiného VGA režimu pro přiřazení k Indivision režimu. AGA režimy VGA upravovat nemusíte, ale můžete. U předdefinovaných VGA režimů jsou všechna nebezpečná nastavení zašedlá, takže je nemůžete změnit ani omylem.

Iaga3-selectvga.png

V seznamu napravo vyberte VGA režim, který chcete přiřadit k Indivision režimu.

Než kliknete na tlačítko "Accept", měli byste VGA režim na svém monitoru alespoň jednou vyzkoušet. Když totiž použijete režim, který nelze na daném monitoru zobrazit, zbývá vám nic jiného než stisknout klávesu ESC. A tím riskujete, že přijdete o všechny ostatní změny, které jste možná předtím v hlavním okně provedli.

Takže raději klikněte nejdříve na tlačítko "Test/Adjust" a daný VGA režim otestujte. Pokud se zobrazí správný obraz, klikněte na "Okay" a pak můžete na "Accept". V opačném případě stiskněte klávesu Escape.

6.1 Vytvoření VGA režimu

Chcete-li ve VGA režimu cokoli změnit, musíte nejprve vytvořit jeho kopii kliknutím na tlačítko "Copy". Váš nový vlastní režim se pak zobrazí v horní části seznamu. Nyní budete mít k dispozici všechna nastavení, včetně "Pixel Clock", "VSync", "Auto Resolution" a všech horizontálních a vertikálních časování.

Například posuvník "'Pixel Clock" můžete nyní posunout zcela doprava nebo úplně doleva. Nebo můžete nastavit "F.Porch" na nulu nebo "Visible" na 64. Nic z toho pravděpodobně nepřinese něco, co si opravdu přejete. Raději to ani nezkoušejte. Pokud uděláte chybu, raději aktuální VGA režim smažte stisknutím tlačítka "Delete" a začněte znova. Dejte pozor, aby horizontální frekvence (v KHz) a vertikální frekvence (v Hz) nepřekročily limity vašeho monitoru, zejména pokud máte velmi starý monitor. Při změně parametrů se hodnoty těchto frekvencí budou neustále měnit.

Nastudujte si specifikace svého monitoru, použijte kalkulačku VGA režimu nebo zkoušejte pouze malé krůčky na obrazovce "Test/Adjust". Na testovací obrazovce máte k dispozici následující klávesové zkratky:

  • ESC - ukončení nabídky
  • Kurzor doleva a doprava - Change horizontal porch
  • Shift + kurzor doleva a doprava -  Change horizontal sync length
  • Kurzor nahoru a dolů - Change vertical porch
  • Shift + kurzor doleva a doprava - Change vertical sync length

Pokud je obraz dobrý a stabilní, můžete testovací obrazovku opustit kliknutím na tlačítko "Okay", abyste tato nastavení použili v novém VGA režimu, a na tlačítko "Accept", abyste nový režim svázali s Indivision režimem v hlavním okně.

6.2 Automatické rozlišení

V režimu "Auto Resolution" se pro generování zobrazení použijí pixelové hodiny počítače Amiga. V tomto režimu budou vypnuta všechna nastavení časování a škálování.

7. Témata pro pokročilé uživatele

7.1. Parametry příkazového řádku

  • CONFIGFILE - Název konfiguračního souboru, který se načte při spuštění.
  • SAVEEDID - Název souboru pro uložení EDID bloku monitoru

7.2. Signály

Programové signály jsou definovány takto:

  • CTRL-C ukončí program a vrátí se do předchozího nastavení
  • CTRL-E otevře hlavní okno, pokud je ikonifikováno

8. Flashtool

Pomocí programu programu můžete vytvořit záchranný disk, na kterém bude nástroj s názvem "flashtool". Tento program umí nejen flashovat firmware a resetovat konfiguraci ve flash paměti, ale umí také danou konfiguraci zapsat.

Parametry programu Flashtool:

Šablony: FLASH/K,FPGA/S,DELAY/N/K,SAVECONFIG/K FLASH/K - Firmware file to flash FPGA/S - FPGA mode [default: CPLD mode] DELAY/N/K - Initial delay, in seconds SAVECONFIG/K - Config file to save to flash

Záchranný disk spustí tento flashtool automaticky ze své startovací sekvence, ale pokud vaše obrazovka zčernala nebo se poškodila, můžete do něj také vstoupit (naslepo, pokud vše ostatní selhalo):

flashtool flash firmware

To by mělo obnovit obraz podle pevně nastavených výchozích hodnotam.

flashtool saveconfig configfile

uloží nastavení do souboru.

Flashtool zobrazuje návratový stav pomocí LED diody napájení počítače takto:

  • Jednou blikne, pauza, opakování: Úspěch, vše je v pořádku.
  • Dvakrát blikne, pauza, opakování: Flash nebyl nalezen.
  • Třikrát blikne, pauza, opakování: nějaká jiná chyba

Program "flashtool" a soubory "firmware" a "default.conf" jsou také na distribučním disku (nebo v archivu).

9. Indiswitcher

Tento nástroj odstaví monitor na zařízení Indivision AGA MK3, když je před ním obrazovka s režimem Picasso96 RTG.

Požadavky: rtg.library v41, povolená volba "RTG Switch" (viz výše)

Použití: Spusťte nástroj indiswitcher a aktivujte jej. Dalším spuštění jej deaktivuje. Ideálně se spouští, když je před vámi nativní obrazovka Amigy.

Instalace: Spusťte jej ve startup-sequenci, po monitorech, před IPrefs.

Iaga3-higfxwb.png

Seznam změn

1.10

  • Opraven nelegální přístup do paměti a možný pád při výběru režimů ze seznamu Indivision režimů po otevření testovací obrazovky.
  • Přidán parametr SAVEAPPLY pro uložení a použití konfigurace z příkazového řádku.

1.9

  • Přidán firmware 20210108, který opravuje chybu při přepínání do/z režimů AutoRes
  • Opravy na straně softwaru při změně do/z konfigurací AutoRes
  • Výchozí nastavení přednastaveného režimu AutoRes je nyní High resolution
  • Přidána klávesová zkratka "r" pro přepínání rozlišení AutoRes na obrazovkách Test/Adjust
  • Přidány dialogy informující uživatele o režimech AutoRes a klávese "r"

1.8

  • Firmware 20201218 přináší:
    • Opravena chyba při zpracování zápisů ADKCON. Řeší problémy s přehráváním zvuku v některých whdload hrách (Xenon2, Shadow Of The Beast)
    • Opraveno časování Graffiti, které se rozbilo kvůli předchozím změnám (souvisí s CCK).
    • Opraveno dekódování příkazů Graffiti, kontroluje se pouze spodní nibble.
    • Oprava emulace Graffiti ve vysokém rozlišení

1.7.1

  • Firmware 20201014 ve spustitelném souboru chyběl, stále obsahoval 20200930, oops. Opraveno.

1.7

  • Opravena chyba v nástroji 'Pick VGA Mode from Display Data', která také způsobovala porušení přístupu do paměti při čtení.
  • Verze firmwaru již hlášená v okně About
  • Přidán firmware 20201014:
    • Opravena chyba způsobující v některých PAL/NTSC režimech žlutou čáru na pravé straně obrazovky. Příčinou byla chyba ve výpočtu délky skenovací linie, která způsobila, že vyrovnávací paměť ztratila předposlední pixel (zčernal) a modrou složku posledního pixelu (takže byl nažloutlý).
    • Také byla opravena malá chyba sdram řadiče, která byla viditelná pouze na obrazovkách s vysokým rozlišením (Xtreme při 1080p). Není normálně vidět s výchozími hodnotami v konfiguračním nástroji ani s jinými rozumnými hodnotami, ale podařilo se ji reprodukovat při hraní s živým režimem. Implementována oprava, aby nás to později nekouslo, i když pochybuji, že by to při běžném používání způsobilo problém.

1.6

  • Přidán firmware 20200930
  • Ještě více (rozšířených) vyhodnocených EDID informací
  • Při spuštění bez nalezeného hardwaru již nedochází k softwarové chybě dělení nulou
  • Opraveno několik chyb v detekci živého režimu
  • V režim SuperPlus byl opraven počet řádků v předvolbě na 317/318
  • Oprava některých matoucích dialogů a chování při vstupu do konfiguračního menu

1.5

  • Přidán hlavní režim (režimy DVI a zvuku) v Advanced Options
  • Vyhodnocování vícero EDID informací, což přináší více "televizních režimů"
  • Přidána nová předvolba VGA režimu 'Pre 1280x720 50Hz VSync'
  • Přidána možnost ignorovat zvukový filtr
  • Nový firmware 20200824: Přísnější časování, lepší pipelining signálů
  • OSD se po zadání "Test/Adjust" zobrazí vždy po dobu 10 sekund
  • Drobné vyčištění a zrychlení logiky grafického uživatelského rozhraní

1.4

  • Vyhodnocování režimu EDID bylo z velké části nefunkční, opraveno

1.3

  • Minimální šířka a výška obrazovky Indivisionu je nyní 80,64
  • Ve výchozím nastavení je nyní povolen režim DVI
  • Přidán argument příkazového řádku SAVEEDID

1.2

  • Nástroj Flashtool nebyl aktualizován, opraveno
  • Verze zvýšena na 1.2

1.1

  • Oprava chyby, kdy nedocházelo k aktualizaci "duchů" u tlačítek Apply přo změnách z "Apply this VGA Mode to All..."
  • Drobná oprava v německé dokumentaci.
  • Opravena chyba, kdy nebylo používáno chipbase mirror $dffe00 na všech místech

1.0

  • První vydání

Komentáře

Přidat komentář

Rozšíření Amig podle typu

Chart

  • 01 Running
  • 02 Strength Training
  • 03 Cycling
  • 04 Skating
  • 05 Swimming